Lisäruokien viivästys ei ehkäise allergiaa
Lapsen lisäruokien aloitusikä ei ole yhteydessä atooppisen ihottuman riskiin, havaittiin tuoreessa väitöstutkimuksessa. Siinä selvitettiin äidin ja lapsen varhaisen ravitsemuksen merkitystä lapsen allergiariskin vähentämisessä.
Äidin raskaudenaikainen maidon käyttö vähensi lapsen atooppisen ihottuman riskiä. Sen sijaan äidin juuston käyttö oli yhteydessä suurempaan riskiin. Imetyksenaikainen C-vitamiinin saanti oli yhteydessä suurempaan astman riskiin, ja kananmunan käyttö pienempään atooppisen ihottuman riskiin.
Ravitsemusohjauksella oli merkittävä vaikutus äidin raskauden ja imetyksen aikaiseen ruokavalioon. Äitien välttämättömien rasvahappojen saanti parani, mikä näkyi napaverinäytteessä. Näin ollen myös lapsen rasvahappojen saanti parani.
Allergiset riskiperheet voivat turvallisesti noudattaa ravitsemussuosituksia. Tutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, ettei lisäruokien viivyttäminen auta allergian ehkäisyssä.
Ruuan yhteys allergioihin mutkikas
Äidin ruokavaliolla ja allergiariskillä näyttää olevan yhteys, mutta mekanismeja ei vielä tunneta. Todennäköisesti allergiariski on yhteydessä moneen tekijään, kuten ruokaan, ympäristötekijöihin, mikrobeihin ja perimään.
Allergiset sairaudet ovat lisääntyneet länsimaisissa yhteiskunnissa nopeasti. Tästä on päätelty, että elämäntapamme on riskitekijä immuunijärjestelmän häiriöille. Varhainen ravitsemus ja mikrobialtistus ovat nousseet esille mahdollisina riski- ja suojatekijöinä, jotka voivat vaikuttaa myöhempään riskiin sairastua allergiaan.
Tutkimukseen osallistui 256 äiti-lapsi-paria allergiariskiperheistä. Kahdelle ryhmälle annettiin varhaisraskauden aikana yksilöllistä ravitsemusohjausta ja joko probiootti- (Lactobacillus rhamnosus GG ja Bifidobacterium lactis Bb12) tai lumevalmistetta.
Kontrolliryhmä sai lumevalmistetta ja neuvolan tavanomaista ohjausta. Äitejä ohjattiin tavanomaiseen suositusten mukaiseen ruokavalioon. Ravitsemusohjauksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti rasvan laatuun. Tutkimus oli satunnaistettu ja kontrolloitu.
KL
Lähde:
LL Katri Niinivirta-Joutsan väitös Pre- and postnatal nutrition – target for allergy risk reduction (Varhainen ravitsemus ja allergian ehkäisy) Turun yliopistossa 28.11.2014.

Tuore tutkimus: lisäruokien viivyttäminen ei ehkäise allergiaa. Kuva: KL