Lisäruokien viivästys ei ehkäise allergiaa

Lap­sen lisä­ruo­kien aloi­tus­ikä ei ole yh­tey­des­sä atoop­pi­sen ihot­tu­man ris­kiin, ha­vait­tiin tuo­rees­sa väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa. Sii­nä sel­vi­tet­tiin äi­din ja lap­sen var­hai­sen ra­vit­se­muk­sen mer­ki­tys­tä lap­sen al­ler­gi­a­ris­kin vä­hen­tä­mi­ses­sä.

Äi­din ras­kau­den­ai­kai­nen mai­don käyt­tö vä­hen­si lap­sen atoop­pi­sen ihot­tu­man ris­kiä. Sen si­jaan äi­din juus­ton käyt­tö oli yh­tey­des­sä suu­rem­paan ris­kiin. Ime­tyk­sen­ai­kai­nen C-vi­ta­mii­nin saan­ti oli yh­tey­des­sä suu­rem­paan ast­man ris­kiin, ja ka­nan­mu­nan käyt­tö pie­nem­pään atoop­pi­sen ihot­tu­man ris­kiin.

Ra­vit­se­mus­oh­jauk­sel­la oli mer­kit­tä­vä vai­ku­tus äi­din ras­kau­den ja ime­tyk­sen ai­kai­seen ruo­ka­va­li­oon. Äi­tien vält­tä­mät­tö­mien ras­va­hap­po­jen saan­ti pa­ra­ni, mikä nä­kyi napa­veri­näyt­tees­sä. Näin ol­len myös lap­sen ras­va­hap­po­jen saan­ti pa­ra­ni.

Al­ler­gi­set ris­ki­per­heet voi­vat tur­val­li­ses­ti nou­dat­taa ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia. Tut­ki­muk­sen tu­lok­set vah­vis­ta­vat kä­si­tys­tä sii­tä, ett­ei lisä­ruo­kien vii­vyt­tä­mi­nen auta al­ler­gi­an eh­käi­sys­sä.

Ruuan yhteys allergioihin mutkikas

Äi­din ruo­ka­va­li­ol­la ja al­ler­gi­a­ris­kil­lä näyt­tää ole­van yh­teys, mut­ta me­ka­nis­me­ja ei vie­lä tun­ne­ta. To­den­nä­köi­ses­ti al­ler­gi­a­ris­ki on yh­tey­des­sä mo­neen te­ki­jään, ku­ten ruo­kaan, ym­pä­ris­tö­te­ki­jöi­hin, mik­ro­bei­hin ja pe­ri­mään.

Al­ler­gi­set sai­rau­det ovat li­sään­ty­neet län­si­mai­sis­sa yh­teis­kun­nis­sa no­pe­as­ti. Täs­tä on pää­tel­ty, että elä­män­ta­pam­me on ris­ki­te­ki­jä im­muu­ni­jär­jes­tel­män häi­ri­öil­le. Var­hai­nen ra­vit­se­mus ja mik­ro­bi­al­tis­tus ovat nous­seet esil­le mah­dol­li­si­na ris­ki- ja suo­ja­te­ki­jöi­nä, jot­ka voi­vat vai­kut­taa myö­hem­pään ris­kiin sai­ras­tua al­ler­gi­aan.

Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui 256 äiti-lap­si-pa­ria al­ler­gi­a­ris­ki­per­heis­tä. Kah­del­le ryh­mäl­le an­net­tiin var­hais­ras­kau­den ai­ka­na yk­si­löl­lis­tä ra­vit­se­mus­oh­jaus­ta ja joko probiootti- (Lactobacillus rhamnosus GG ja Bifidobacterium lactis Bb12) tai lume­val­mis­tet­ta.

Kont­rol­li­ryh­mä sai lume­val­mis­tet­ta ja neu­vo­lan ta­van­o­mais­ta oh­jaus­ta. Äi­te­jä oh­jat­tiin ta­van­o­mai­seen suo­si­tus­ten mu­kai­seen ruo­ka­va­li­oon. Ra­vit­se­mus­oh­jauk­ses­sa kiin­ni­tet­tiin huo­mi­o­ta eri­tyi­ses­ti ras­van laa­tuun. Tut­ki­mus oli sa­tun­nais­tet­tu ja kont­rol­loi­tu.

KL

Läh­de:

LL Kat­ri Nii­ni­vir­ta-Jout­san väi­tös Pre- and postnatal nutrition – target for allergy risk reduction (Var­hai­nen ra­vit­se­mus ja al­ler­gi­an eh­käi­sy) Tu­run yli­o­pis­tos­sa 28.11.2014.

Tuo­re tut­ki­mus: lisä­ruo­kien vii­vyt­tä­mi­nen ei eh­käi­se al­ler­gi­aa. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2014Elä­män­ta­voil­la ter­veyt­tä9.12.2014