Lihavuus, laihduttamien, ravinnon rasvat ja niihin liittyvät terveysriskit ovat viime vuosina olleet median lempiaiheita. Niitä on tarkasteltu perinteisesti pääosin lääke- ja ravitsemustieteen sekä terveyden edistämisen näkökulmasta. Tässä artikkelissa käsitellään aihepiiriä yhteiskunnallisena ja kulttuurisena ilmiönä.
Rasvasta tuli ongelma – miten ja milloin?
Mikko Jauho Kuluttajatutkimuskeskuksesta selvitti tiedon kertymistä rasvan vaikutuksista terveyteen ja siihen suhtautumista vuosikymmenten saatossa Rasvainen ongelma -seminaarissa.
Ennen 1950-lukua terveys- ja ravitsemuspolitiikan huomio oli mm. tuberkuloosin torjunnassa ja puutostaudeissa. Maitorasvaa pidettiin terveyden kannalta tärkeänä ja tavoite oli turvata sen kotimaisen tuotannon riittävyys.
1950-luvulla kansainvälisten vertailut nostivat esiin Suomen synkät sydäntautitilastot, sekä rasvan, kolesterolin ja lihavuuden yhteyden sydän- ja verisuonisairauksiin. Uuden tiedon myötä alettiin suositella rasva käytön vähentämistä ja perustettiin mm. lihavuuden vastustamisyhdistys.
1960–80-luvuilla tehtyjen tutkimusten myötä rasvaa ja muitakin sydänsairauksien riskitekijöitä koskevat tiedot tarkentuivat ja ne huomioitiin lukuisissa suosituksissa ja komiteamietinnöissä. Pohjois-Karjala projektin ansiosta ne levisivät koko kansan tietoisuuteen. Suhtautuminen projektiin oli pääosin myönteistä. Tosin maatalousvaltaisilla alueilla oli vaikea hyväksyä maitorasvan haittoja koskevaa tietoa.
Omina selitysmalleina sydäntaudeille esitettiin mm. yhteiskunnan rakennemuutosta, työttömyyttä ja niiden aiheuttamaa ”toimeentulostressiä”. Kolesterolilääkkeet tulivat kuvaan mukaan vasta 1990-luvulla.
Tutkaimessa nettilaihduttaminen
Laihduttaminen on yleistä. AVTK-tutkimuksen (1) mukaan työikäisistä naisista 35 % ja miehistä 25 % on yrittänyt laihduttaa tutkimusta edeltäneen vuoden aikana. Mari Niva (Kuluttajatutkimuskeskus) selvitti internetissä tarjolla olevien laihdutuspalvelujen käyttöä ja antia.
Tutkimuksen kohteena oli kaksi nettipalvelua (Keventäjät = MTV3:n maksullinen palvelu ja Kiloklubi = Sanoma Median ilmainen palvelu) ja niitä käyttävien 20 naisen haastattelut. Molemmat palvelut ovat asiantuntijoiden kehittämiä ja lupaavat pysyvän painonhallinnan.
Palvelujen keskeinen osa on ruokapäiväkirja, jonka täyttäjä saa palautteena tiedon syömänsä ruoan kalorimäärästä ja ruokavalion laadusta. Ruokapäiväkirja toimii kontrollin välineenä ja oppimistyökaluna. Palvelun käyttäjät pitivät sen tärkeimpänä antina välitöntä palautetta.
Nettilaihduttamisen koettiin olevan väliaikainen projekti. Sen toivottiin vakiinnuttavan terveelliset elintavat siten, ettei palvelulle olisi enää tarvetta ja ettei enää koskaan tarvitsisi laihduttaa.
Asiantuntijuus murroksessa
Esa Väliverronen (Helsingin yliopisto) valotti, miten ja miksi tieteellinen tieto, viranomaistahot ja asiantuntijat saavat osakseen entistä kovempaa kritiikkiä. Koulutukseen perustuvan tieteellisen asiantuntijuuden rinnalle on noussut ”kenttäasiantuntijoita” (esim. elämätapavalmentajat) ja ”kokemusasiantuntijoita” (esim. potilaat, heidän omaisensa ja itse oppineet). Jotkut onnistuvat brändäämään itsensä asiantuntijaksi sosiaalisen median verkkoyhteisöissä.
Väliverrosen mukaan tieteellisen asiantuntijan retoriikkaa kuvaavat seuraavat termit: negatiivinen (vältä), tilastot, faktat, kenelle tahansa. Sen sijaan muiden ”asiantuntijoiden” retoriikkaa kuvaavat termit ovat ihmisläheisempiä: positiivinen (kokeile), yksilö, tapaus, valikoidut faktat ja kannustus, juuri sinulle.
Väliverronen suosittelee, että tutkijat tulkitsisivat tutkimusten tuloksia nykyistä laveammin, esiintyisivät rohkeammin asiantuntijana omaa tieteenalaansa koskevissa kysymyksissä ja aikaisempaa enemmän myös tiedeyhteisön ulkopuolella.
Media suosii suurta yleisöä kiinnostavia aiheita ja valitsee asiantuntijoita haastateltavakseen seuraavin perustein: henkilö esiintyy aktiivisesti julkisuudessa eri yhteyksissä, osaa puhua ytimekkäästi ja ymmärrettävästi, on helposti tavoitettavissa puhelimella tai sähköpostilla ja soveltuu ajateltuun roolin eli toimittajan käsikirjoitukseen. Tämä selittää osittain sen, miksi tutkijan sijaan haastateltavan penkillä istuu usein ”kokemusasiantuntija”.
Seminaarissa nousi esiin joukko muitakin kiinnostavia aiheita:
- Rasvasta näyttää tulleen ikuinen aihe. Mikä rasva on hyvää, mikä huonoa? Tästä on tutkimustiedon lisäksi vastakkaisia näkemyksiä, joten väittely jatkunee.
- Julkilausutun dieetin nimi ei aina kerro sitä, mitä ihminen oikeasti syö (esim. Atkinsin dieetistä on eriasteisia käytännön sovellutuksia).
- Moni kansalainen pohtii, uskoako koulutettuun asiantuntijaan vai esim. internetin ”asiantuntijoihin”. Houkutus on suuri etsiä tietoa sieltä, missä sitä on nopeasti ja helppotajuisesti tarjolla. Netistä saa muutakin kaipaamaansa kuten neuvoja, lupauksia, kuuntelijoita ja lohtua.
- Lääketieteen valta-asema koetaan liian suureksi – ainakin toisinajattelijat kokevat.
- Yksilöllistä valinnanvapautta kaivataan, mutta kyetäänkö sitä hallitsemaan riittävästi. Väärät valinnat tuottavat usein ongelmia ja pettymyksiä.
- Länsimaissa kulttuuriset ihanteet korostavat hoikkaa vartaloa – varsinkin naisilla on alituinen sota kehonsa rasvakertymiä vastaan.
- Myös median ihannekeho on hoikka. Siitä poikkeava keho määritellään vialliseksi, usein jopa moraalittomaksi. Oletus on, että oikeanlainen elämä näkyy ulospäin.Lähde: Rasvainen ongelma -seminaarissa 26.5.2015 Helsingissä pidetyt esitelmät. Seminaarin järjestivät yhteistyössä Kuluttajatutkimuskeskus, Opettajankoulutuslaitos, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Suomen Lihavuustutkijat ry.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT, johtava tutkija
Paula Hakala
Kelan tutkimusosasto
Lähteet:
1) Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus. THL:n julkaisuja
Osa seminaarin esitelmistä perustui Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimukseen (Jallinoja P. ym. Ravinnon rasva ja lihavuus. Terveellisen syömisen ideaalien ja käytäntöjen moninaistuminen, 2011–2015).
Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten rasva ja lihavuus ovat monin tavoin kietoutuneet arkielämän käytänteisiin. Tutkimus koostuu neljästä osatutkimuksesta, joissa käsitellään seuraavia aiheita: rasvan ja hiilihydraattien valinta 1970-luvulta alkaen, julkiset keskustelut terveellisestä syömisestä, keskusteluja ja kokemuksia lihavuudesta ja lihavista sekä arjen painonhallinta.
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015