Lihavuus tapetilla YLEn teemapäivänä

Yleis­ra­dio viet­ti li­ha­vuus -tee­ma­päi­vää 5.5.2015. Tuol­loin ai­het­ta kä­si­tel­tiin useis­sa oh­jel­mis­sa eri kan­teil­ta, ku­ten vero­va­ro­jen käy­tön, asen­tei­den ja leik­kaus­hoi­don näkö­kul­mas­ta.

Li­sää vero­va­ro­ja li­ha­vuu­den tor­jun­taan – kyl­lä vai ei?

Päi­vän yk­kös­uu­ti­nen oli se, että yli puo­let suo­ma­lai­sis­ta (57 %) ei ha­lua käyt­tää vero­va­ro­ja li­ha­vuu­den tor­jun­taan. Li­säk­si pe­rä­ti 73 % tyr­mä­si yli­pai­nois­ten kor­ke­am­mat hoi­to­mak­sut ter­vey­den­hoi­dos­sa.

Näin vas­tat­tiin sii­tä huo­li­mat­ta, että yli­pai­no on edel­leen suo­ma­lais­ten on­gel­ma ja ra­sit­taa koko kan­san kuk­ka­roa. Se on muun mu­as­sa kak­kos­tyy­pin di­a­be­tek­sen ja mo­nen muun­kin sai­rau­den kiis­ta­ton ris­ki­te­ki­jä.

Uu­ti­nen pe­rus­tui Ylen Ta­lous­tut­ki­muk­sel­la teet­tä­mään ky­se­lyyn, jo­hon vas­ta­si lä­hes 1100 ai­kuis­i­käis­tä suo­ma­lais­ta.

Rei­lus­ti yli puo­let työ­i­käi­sis­tä suo­ma­lai­sis­ta on yli­pai­noi­sia. Uu­sim­man FINRISKI -tut­ki­muk­sen mu­kaan suo­ma­lais­ten puls­kis­tu­mi­nen on py­säh­ty­mäs­sä.

Lihavuuden ehkäisyyn kannattaa panostaa

Tut­ki­mus­ta kom­men­toi­nut Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) tut­ki­mus­pro­fes­so­ri Veik­ko Salo­maa oli vas­taa­jien kans­sa osin eri miel­tä. Hän käyt­täi­si pe­rus­ter­vey­den­huol­los­sa ny­kyis­tä enem­män vero­va­ro­ja li­ha­vuu­den eh­käi­syyn ja hoi­ta­mi­seen. Salo­maa il­mai­si eri­tyi­sen huo­len­sa las­ten ja nuor­ten yli­pai­noi­suu­den yleis­ty­mi­ses­tä, joka li­sää li­ha­vuu­den ris­kiä myös ai­kuis­i­äs­sä.

Sen si­jaan yli­pai­nois­ten lisä­mak­suis­ta Salo­maa oli vas­taa­jien kans­sa sa­moil­la lin­joil­la. Hän pe­rus­ti nä­ke­myk­sen­sä sii­hen, että Suo­mes­sa on huo­mat­ta­vat so­si­o­e­ko­no­mi­set erot yli­pai­non suh­teen. Mitä ma­ta­lam­pi kou­lu­tus ja tulo­taso, sitä suu­rem­pi on li­ha­vuu­den ris­ki. Jos yli­pai­noisilta pe­rit­täi­siin kor­ke­am­pia mak­su­ja, se kuor­mit­tai­si muu­ten­kin hei­koim­mas­sa ase­mas­sa ole­vien kan­sa­lais­ten ta­lout­ta.

Li­ha­vuus­tut­ki­ja, pro­fes­so­ri Aila Ris­sa­nen myö­täi­li Salo­maa nä­ke­mys­tä li­ha­vuu­den eh­käi­sys­tä, mut­ta ve­täi­si ra­jan sii­hen, mitä tu­e­taan vero­va­roin. Hä­nen mie­les­tään yh­teis­kun­nan ei pi­täi­si tu­kea esi­mer­kik­si pel­käs­tään kos­meet­ti­sis­ta syis­tä ta­pah­tu­via toi­men­pi­tei­tä.

Asenteet liian tuomitsevia

Lä­hes kaik­kien ky­se­lyyn vas­tan­nei­den mie­les­tä yli­pai­no on jon­kin ver­ran tai lä­hes täy­sin omaa syy­tä ja seu­raus­ta hen­ki­lön omis­ta va­lin­nois­ta.

Aila Ris­sa­nen kom­men­toi tu­los­ta to­de­ten, että kai­kil­la on li­ho­mi­sel­le al­tis­ta­via te­ki­jöi­tä gee­neis­sään. Jot­kut li­ho­vat her­kem­min kuin toi­set, mut­ta ku­kaan ei voi li­ho­mi­ses­ta syyt­tää pel­käs­tään gee­ne­jään. Li­ho­mi­nen on aina seu­raus­ta elin­ta­po­jen ja gee­nien yh­teis­vai­ku­tuk­ses­ta.

Ris­sa­sen mie­les­tä asen­ne­il­mas­to yli­pai­noi­sia koh­taan on lii­an tuo­mit­se­va. Hei­tä syr­ji­tään sekä työ­e­lä­mäs­sä että so­si­aa­li­ses­sa elä­mäs­sä. Nuo­ret pi­tä­vät yli­pai­noi­suut­ta merk­ki­nä epä­on­nis­tu­mi­ses­ta. Ih­mi­siä ar­vi­oi­daan lii­an pal­jon ul­koi­sen ole­muk­sen pe­rus­teel­la, to­te­si Ris­sa­nen.

Lihavuusleikkaukset puhuttavat

Suo­mes­sa teh­dään vuo­sit­tain noin 900 li­ha­vuus­leik­kaus­ta, jois­ta suu­rin osa jul­ki­sin va­roin. Leik­kauk­sen hin­ta on kes­ki­mää­rin 10 000 eu­roa.

Leik­kauk­seen pää­syl­lä on tiu­kat kri­tee­rit. Pai­no­in­dek­sin tu­lee olla vä­hin­tään 40 kg/m2 (di­a­bee­ti­koil­la vä­hin­tään 35). Li­säk­si pi­tää olla näyt­tö sii­tä, että en­nen leik­kaus­ta on ko­keil­tu kaik­ki muut hoi­to­kei­not. Tie­tyt sei­kat, ku­ten ah­min­ta­häi­riö tai al­ko­ho­li­on­gel­ma, es­tä­vät leik­kauk­seen pää­syn. Lä­het­teen leik­kauk­seen saa ter­veys­kes­kuk­ses­ta.

Noin puo­lel­la li­ha­vuus­lei­ka­tuis­ta on di­a­be­tes. Li­säk­si moni sai­ras­taa ve­ren­pai­ne­tau­tia, uniapneaa tai metabolista oire­yh­ty­mää. Nii­den hoi­to on kal­lis­ta ja ne joh­ta­vat usein en­nen­ai­kai­seen kuo­le­maan.

Li­ha­vuus­ki­rur­gi Vesa Koi­vu­kan­kaan mie­les­tä leik­kaus­ten mää­rää pi­täi­si li­sä­tä, sil­lä ne mak­sa­vat it­sen­sä ta­kai­sin noin kuu­des­sa vuo­des­sa. Sääs­töt syn­ty­vät ter­veys­pal­ve­lu­jen ja lääk­kei­den vä­hen­ty­nees­tä käy­tös­tä sekä sai­raus­pois­sa­o­lo­jen vä­he­ne­mi­ses­tä. Esi­mer­kik­si li­ha­vuus­lei­kat­tu tyy­pin 2 di­a­bee­tik­ko voi pääs­tä eroon in­su­lii­ni­lää­ki­tyk­ses­tä.

Leik­kauk­sen teho pe­rus­tuu sii­hen, että se vai­kut­taa suo­tui­sas­ti näl­kä- ja kyl­läi­syys­hor­mo­nei­hin. Leik­kauk­sen jäl­keen ale­taan syö­dä pie­niä ruo­ka-an­nok­sia hi­taas­ti, jol­loin kyl­läi­syy­den tun­ne tu­lee no­pe­as­ti. Syö­mi­nen ja ener­gi­an­saan­ti vä­he­ne­vät, min­kä seu­rauk­se­na pai­no pie­ne­nee.

Koi­vu­kan­kaan mie­les­tä laih­du­tus­leik­kaus­ta ei pi­täi­si rin­nas­taa kau­neus­ki­rur­gi­aan. Leik­kauk­sel­la hoi­de­taan li­ha­vuu­den ai­heut­ta­ma metabolinen häi­riö ja ulko­näön ko­he­ne­mi­nen on vain sivu­tuo­te.

Riskit tulee tiedostaa

Li­ha­vuus­leik­kaus ei ole ris­ki­tön toi­men­pide. Sii­hen kuo­lee vuo­sit­tain 1-2 hen­ki­löä. Ylei­sim­mät va­ka­vat komp­li­kaa­ti­ot ovat keuh­ko­veri­tulp­pa ja suo­lis­to­sau­man pet­tä­mi­nen. Joka 20. po­ti­las jou­tuu uu­sin­ta­leik­kauk­seen.

Ylei­sim­piä sivu­vai­ku­tuk­sia leik­kauk­sen jäl­keen ovat niin sa­no­tut dum­ping-oi­reet eli ate­ri­an­jäl­kei­nen ri­pu­li, pa­hoin­voin­ti tai hui­maus. Lii­an suu­ret ruo­ka-an­nok­set ja lii­an kar­kea ruo­ka voi­vat ai­heut­taa suo­li­tu­kok­sen. Jos vi­ta­mii­nien ja hi­ven­ai­nei­den riit­tä­väs­tä saan­nis­ta ei huo­leh­di­ta, voi seu­ra­ta li­has­ka­toa, hius­ten­läh­töä, ane­mi­aa ja mui­ta puu­tos­tau­te­ja.

Elin­ta­vat leik­kauk­sen jäl­keen vai­kut­ta­vat sii­hen, pa­ran­tuu­ko li­ha­vuus­lei­kat­tu lo­pul­li­ses­ti vai ei. Jos pa­laa en­ti­siin elin­ta­poi­hin ja li­hoo ta­kai­sin, pa­laa­vat myös di­a­be­tes ja muut sai­rau­det ja nii­den myö­tä lää­ki­tys.

Suu sup­puun!

Kes­ki­viik­ko 6.5.2015 oli kan­sain­vä­li­nen Älä laih­du­ta -päi­vä

Päi­vän tar­koi­tus oli kyseenalaa laih­dut­ta­mi­seen ja pai­noon liit­ty­viä pak­ko­miel­tei­tä sekä roh­kais­ta hy­väk­sy­mään ke­hon­sa sel­lai­se­na kuin se on.

YLEn aamu-tv:ssä Syö­mis­häi­ri­ö­lii­ton ja Suo­men Sy­dän­lii­ton asi­an­tun­ti­jat ot­ti­vat kan­taa las­ten laih­dut­ta­mi­seen. Hei­dän mie­les­tään lap­sel­le ei kan­nat­ta­si pu­hua pai­nos­ta ol­len­kaan, vaan pa­nos­taa hei­dän itse­tun­ton­sa tu­ke­mi­seen. Niin las­ten, nuor­ten kuin ai­kuis­ten­kin tu­li­si kes­kit­ty­vä ter­veel­lis­ten elin­ta­po­jen omak­su­mi­seen. Niis­tä kes­kei­siä ovat kas­vis­ten käy­tön li­sää­mi­nen, sään­nöl­li­nen ja jous­ta­va syö­mi­sen sekä lii­kun­nan li­sää­mi­nen.

http://www.syomishairioliitto.fi/ajan­koh­tais­ta/ta­pah­tu­mat/ala-laih­du­ta-6-5.html

Kir­joit­ta­ja:

Do­sent­ti, FT, joh­ta­va tut­ki­ja
Pau­la Ha­ka­la
Ke­lan tut­ki­mus­o­sas­to

Yleis­ra­di­on li­ha­vuus-tee­ma­päi­vä­nä 5.5.2015 ai­het­ta kä­si­tel­tiin useis­sa oh­jel­mis­sa eri kan­teil­ta.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015