Painoasioista puhutaan paljon ns. laihdutuspuheena, kuten ”olisin onnellisempi, jos laihtuisin” ja ”olisin hoikka, jos minulla olisi riittävästi tahdonvoimaa”. Laihdutuspuheeseen liittyy mustavalkoinen ajatusmaailma ja ajatus itsekurista. Se on eräänlainen ajattelumalli eli kieli, jolla ajattelemme ja joka ohjaa käytöstämme. Se kertoo suhtautumisesta itseemme. Tällainen laihdutusajattelu sotkee helposti normaalia syömistä.
Ehkä juuri laihdutuspuheen takia enemmistöllä laihduttaneista paino palautuu takaisin viidessä vuodessa. Syömiskäyttäytyminen on häiriintynyttä, ylipaino lisääntyy ja painohuolista on tullut normi. Liian tiukka dieetti voi lisätä houkutuksia ja johtaa noidankehään, jossa laihdutetaan, retkahdetaan, paino nousee, laihdutetaan uudelleen…
Tutkimukset viittaavat siihen, että jäykkään kontrolliin perustuvat menetelmät voivat olla haitallisia. Jäykkä kontrolli ohjaa haitalliseen syömiskäyttäytymiseen: ei syödä, kun on nälkä, mikä taas johtaa säätelyjärjestelmien häiriintymiseen. Laihduttajan liiallinen kontrollointi voi enemminkin haitata kuin edistää laihdutusta ja painonhallintaa.
Tietoinen syöminen opastaa joustavuuteen
Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) on hyvinvointi- ja arvokeskeinen malli painonhallintaan. Siinä tie tavoitteisiin kulkee tietoisuustaitojen ja hyväksynnän kautta. Keskeistä on kyky sietää ja hyväksyä epämukavuutta ja höllentää jäykkää ajattelua. Psykologisen joustavuuden lisäämisellä voidaan edistää omien arvojen mukaista elämää. Tietoinen syöminen ja intuitiivinen syöminen tuovat painonhallintaan laajemman keinovalikoiman.
Hyvinvointi- ja arvokeskeisessä näkökulmassa motivaatio haetaan arvojen kautta. Tavoitteena on arvojen mukainen elämä – elämä, joka on tässä ja nyt. Ei vasta sitten, kun on laihtunut. Sisäinen, autonominen motivaatio muutokseen pohjautuu arvoihin ja vastaa kysymyksiin: Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä, mitkä teot ovat arvojeni mukaisia?
Apua arvojen mukaisten tavoitteiden saavuttamiseen saa tietoisuustaitoja kehittämällä. Tietoisuus omasta toiminnasta on tärkeää. Syönkö tiedostamattomasti, milloin olen oikeasti nälkäinen, milloin kylläinen. Tärkeää on myös ymmärtää, että ympäristö altistaa syömiseen liittyville kokemuksille, kuten houkutukset, nälkä ja mielihalut. Epämukavia ajatuksia, mielihaluja, tunteita ja nautinnosta luopumista pitää opetella hyväksymään. Samalla oppii luopumaan jäykistä, laihdutuskeskeisistä ajatuksista.
Hyväksymis- ja omistautumisterapia HOT
- Hyväksy
- Omistaudu arvojesi mukaiseen elämään
- Toimi arvojesi mukaan
HOT-mallista on tutkitusti apua
Hyväksyntämenetelmät on useassa tutkimuksessa todettu kontrollimenetelmiä toimivammiksi mielihalujen käsittelyssä. Ne ovat tehokkaita painonpudotuksessa ja ylläpitämisessä yksin tai yhdistettynä perinteisiin käyttäytymisterapiamuotoihin. Hyväksyntämenetelmistä on erityisesti apua niille, jotka ovat alttiita ruokahoukutuksille tai tunnesyömiselle.
Painoon liittyvä psykologinen joustavuus välittää muutosta intuitiiviseen syömiseen ja painoon ylipainoisilla aikuisilla. Se mittaa painoon liittyvien ajatusten ja tunteiden hyväksymistä ja niiden vaikutusta arvojen mukaiseen toimintaan. Intuitiivinen syöminen antaa luvan syödä, mutta syöminen ei tapahdu tunnesyistä vaan fyysisistä syistä. Kehon viesteihin nälästä ja kylläisyydestä luotetaan.
HOT-interventioilla voidaan vaikuttaa syömisen säätelyyn ja painoon parantamalla tietoisuustaitoja ja lisäämällä kykyä toimia arvojen mukaisesti huolimatta painoon liittyvistä negatiivisista ajatuksista ja tunteista.
Kolme pääajatusta
- Jäykkä kontrolli altistaa tunnesyömiselle ja mielihaluille.
- On luovuttava laihdutusnäkökulmasta, jotta intuitiivinen syöminen olisi mahdollista (kyky kuunnella ja huomioida kehon vihjeitä).
- Omistautuminen arvojen mukaiseen elämään ja hyväksyvä tietoinen läsnäolo tukevat tietoisten valintojen tekemistä.
KL
Lähde:
PsM Essi Sairasen esitys RTY:n kevätkoulutuspäivillä Helsingissä 22.5.2015
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015