Painonnousu on yleistä keski-ikäisillä työntekijöillä. Painonnousu ja lihavuus ovat selkeästi yhteydessä myöhempään työkyvyttömyyteen. Tämä selvisi tuoreessa, Helsingin kaupungin keski-ikäisten työntekijöiden parissa tehdyssä väitöstutkimuksessa.
Tutkimuksen mukaan noin neljäsosalla työntekijöistä paino nousi vähintään viisi kiloa noin viiden vuoden seuranta-aikana.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten työolosuhteet vaikuttavat lihomiseen. Hieman yllättäen työolosuhteet eivät juuri lisänneet lihomisen riskiä. Poikkeuksen muodostivat säännöllinen yötyö ja työt, joissa raportoitiin haitallisia altisteita tai koettiin fyysisen väkivallan uhkaa. Tosin nämäkin työolosuhteet lisäsivät vain vähän lihomisen riskiä. Myös työstressillä oli vähäinen yhteys painonnousuun. Sen sijaan esimerkiksi ylitöillä tai työn fyysisellä rasittavuudella ei voitu osoittaa yhteyttä lihomiseen.
Tutkimuksessa sekä lihavuus että painonmuutokset olivat yhteydessä myöhempiin sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyteen. Lihavuus lisäsi erityisesti pitkien sairauspoissaolojen (yli 14 vrk) riskiä. Myös lyhyiden sairauspoissaolojen (1-3 vrk) riski kasvoi. Lisäksi normaalipainoistenkin painonnousu lisäsi sairauspoissaolojen riskiä.
Lihavuus oli erityisesti yhteydessä tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuneisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin, mutta lisäsi lievästi riskiä myös mielenterveyssyistä ja muista syistä aiheutuneisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Kun tutkimuksessa huomioitiin työolot, työntekijän toimintakyky sekä aiempi terveys, lihavuuden yhteys sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin heikkeni, mutta vähäisessä määrin.
Tutkimus on osa Helsinki Health Studya, Helsingin kaupungin henkilöstön terveystutkimusta, jonka peruskyselyaineisto on kerätty 40-60-vuotiailta työntekijöiltä (n=8960) vuosina 2000-2002. Tutkimuksessa on hyödynnetty peruskyselyn lisäksi samoina vuosina kerättyä terveystarkastusaineistoa ja vuonna 2007 toteutettua seurantakyselyä (n=7332). Kyselytutkimuksien ja terveystarkastusten tietoja on yhdistetty tutkimuksessa Helsingin kaupungin sairauspoissaolorekisteriin ja Eläketurvakeskuksen rekisteritietoihin. Tavoitteena oli tarkastella työolosuhteiden, työntekijöiden painon ja painonvaihteluiden sekä työkyvyttömyyden välisiä yhteyksiä.
Lihavuuden ehkäisy ja painonnousun pysäyttäminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ovat tärkeitä keinoja ylläpitää terveyttä ja työkykyä. On kuitenkin syytä myös huomioida, että lihavuus on vain yksi työkyvyttömyysriski muiden joukossa. Työntekijöiden työkyvyn ylläpitoon tulisikin keskittyä laaja-alaisesti, sillä pelkästään painoon vaikuttaminen on erittäin haasteellista.
Kirjoittaja:
Eira Roos, LT, työterveyshuollon erikoislääkäri, eira.roos(at)fimnet.fi
Lähde:
Kirjoittajan kansanterveystieteen väitöskirja “Obesity, weight change and work disability – a follow-up study among middle-aged employees” tarkastettiin Helsingin yliopistossa 13.11.2014.
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015