Pohjoismainen ruokavalio ja hyvä kunto ehkäisevät metabolista oireyhtymää

Suo­si­tus­ten mu­kai­nen poh­jois­mai­nen ruo­ka­va­lio on yh­tey­des­sä pie­nem­pään metabolisen oire­yh­ty­män ris­kiin ja pa­rem­paan tie­don­kä­sit­te­ly­ky­kyyn ikään­ty­vil­lä nai­sil­la ja mie­hil­lä, tuo­re väi­tös­tut­ki­mus osoit­ti. Myös hyvä kes­tä­vyys­kun­to pie­nen­tää mer­kit­tä­väs­ti metabolisen oire­yh­ty­män ris­kiä.

Tut­ki­muk­sen mu­kaan run­sas mar­jo­jen, ka­lan sekä pal­ko­kas­vien ja päh­ki­nöi­den käyt­tö pie­nen­si metabolisen oire­yh­ty­män ris­kiä eri­tyi­ses­ti mie­hil­lä ja run­sas mak­ka­ran käyt­tö li­sä­si ris­kiä nai­sil­la. Metabolisen oire­yh­ty­män ris­ki oli pie­nin hen­ki­löil­lä, jot­ka oli­vat par­haas­sa kes­tä­vyys­kun­non kol­man­nek­ses­sa ja jot­ka saa­vut­ti­vat 3–4 ra­vit­se­mus­ta­voi­tet­ta nel­jäs­tä suo­si­tel­lus­ta. Kor­kein ris­ki oli puo­les­taan niil­lä, joi­den kes­tä­vyys­kun­to oli heik­ko ja jot­ka ei­vät saa­vut­ta­neet yh­tään nel­jäs­tä ra­vit­se­mus­ta­voit­tees­ta.

Ra­vit­se­mus­ta­voit­teet oli­vat:

Mitä pa­rem­min ruo­ka­va­lio vas­ta­si ter­veel­lis­tä poh­jois­mais­ta ruo­ka­va­li­o­ta, sitä pa­rem­pi oli ylei­nen kog­ni­tii­vi­nen toi­min­ta­kyky nel­jän vuo­den seu­ran­nan jäl­keen. Li­säk­si nai­sil­la ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio oli yh­tey­des­sä pa­rem­paan suo­riu­tu­mi­seen uu­den tie­don op­pi­mis­ta ja muis­tia ar­vi­oi­vis­sa tes­teis­sä.

Tukee suosituksia

Tut­ki­muk­sen tu­lok­set tu­ke­vat suo­si­tus­ten mu­kai­sen ruo­ka­va­li­on ja hy­vän kes­tä­vyys­kun­non mer­ki­tys­tä metabolisen oire­yh­ty­män hal­lin­nas­sa ja kog­ni­tii­vi­sen toi­min­ta­ky­vyn yllä­pi­tä­mi­ses­sä keski-ikäi­sil­lä ja ikään­ty­neil­lä. Kes­tä­vyys­kun­toa taas voi­daan yllä­pi­tää ja pa­ran­taa sään­nöl­li­sel­lä koh­tuul­li­ses­ti kuor­mit­ta­val­la tai ra­sit­ta­val­la lii­kun­nal­la.

Väi­tös­tut­ki­mus oli osa neli­vuo­tis­ta lii­kun­ta- ja ruo­ka­va­li­o­in­ter­ven­ti­o­tut­ki­mus­ta, (DR’s EXTRA-tut­ki­mus Dose-Responses to Exercise Training) joka to­teu­tet­tiin vuo­si­na 2005–2011. Tut­ki­mus oli laa­ja sa­tun­nais­tet­tu, kont­rol­loi­tu vä­es­tö­poh­jai­nen in­ter­ven­ti­o­tut­ki­mus. Sii­hen osal­lis­tui 1410 kuo­pi­o­lais­ta 57–78-vuotiasta nais­ta ja mies­tä. Ruo­ka­va­lio kar­toi­tet­tiin nel­jän päi­vän ruo­ka­päi­vä­kir­jal­la, jon­ka poh­jal­ta ar­vi­oi­tiin ruo­ka- ja ra­vin­to­ai­nei­den saan­nit ja laa­dit­tiin kak­si ruo­ka­va­li­on ter­veel­li­syyt­tä ku­vaa­vaa koko­nais­mit­ta­ria. Mak­si­maa­li­nen ha­pen­otto­kyky mi­tat­tiin suo­ral­la me­ne­tel­mäl­lä hen­gi­tys­kaa­suis­ta polkupyöräergometritestin ai­ka­na. Metabolinen oire­yh­ty­mä mää­ri­tel­tiin kan­sain­vä­li­ses­ti hy­väk­sy­tyn kri­tee­ris­tön mu­kaan. Kog­ni­tii­vis­ta toi­min­ta­ky­kyä ar­vi­oi­tiin kah­del­la tes­ti­sar­jal­la.

KL

Läh­de:

TtM Rei­ja Män­ni­kön ra­vit­se­mus­tie­teen alaan kuu­lu­va väi­tös­kir­ja Diet and Cardiorespiratory Fitness in Older Adults with Special Reference to Metabolic Syndrome and Cognitive Function. A Population-Based Study, Itä-Suo­men yli­o­pis­ton ter­veys­tie­tei­den tie­de­kun­ta, 11.9.2015.

Rei­ja Män­ni­kön väi­tök­ses­sä saa­tiin tie­toa poh­jois­mai­sen ruo­ka­va­li­on eduis­ta ter­vey­del­le.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015