Maistuvaa ruokaa ikääntyneille

Ikään­ty­neet ei­vät ole ol­leet ko­vin ha­luk­kai­ta käyt­tä­mään val­mis­ruo­kia. Ko­to­na pit­kään asu­mis­ta edes­aut­taa hyvä, moni­puo­li­nen ruo­ka, jos­sa ra­vit­se­muk­sel­li­nen laa­tu on koh­dal­laan. Ruu­an­val­mis­tus päi­väs­tä toi­seen vain it­sel­le ei aina mo­ti­voi, jol­loin ruo­kai­lu voi muut­tua yksi­puo­li­sek­si ja ate­ri­oi­ta kor­va­taan väli­pa­loil­la. Tar­jol­la on hy­vin vä­hän eri­tyi­ses­ti ikään­ty­nei­den tar­peet huo­mi­oi­via val­mii­ta ruo­kia.

Pe­rin­teil­lä, kult­tuu­ri­sil­la te­ki­jöil­lä ja lap­suu­des­sa omak­su­tuil­la maku­miel­ty­myk­sil­lä on tär­keä osa myös ikään­ty­nei­den miel­ty­myk­siin. Nämä on otet­ta­va huo­mi­oon se­ni­o­ri­tuot­tei­den ke­hit­tä­mi­ses­sä. Tuo­te­ke­hi­tys on jat­ku­va pro­ses­si – muut­tu­vat­han ikään­ty­nei­den miel­ty­myk­set­kin ajan mu­ka­na. Se­ni­o­rit ovat tu­le­vai­suu­des­sa ja jo nyt erit­täin he­te­ro­gee­ni­nen ryh­mä.

Mallimaa Japani

Ja­pa­ni on se­ni­o­rien mal­li­maa. Siel­lä ikään­ty­mi­seen liit­ty­viä asi­oi­ta on vie­ty Eu­roop­paan ver­rat­tu­na pal­jon pi­dem­mäl­le. Maan ikä­ra­ken­ne pai­not­tuu enem­män se­ni­o­rei­hin ja ikään­ty­neet ovat ar­vos­te­tum­mas­sa ase­mas­sa kuin Eu­roo­pas­sa.

Ja­pa­ni­lai­sis­sa pal­ve­lu­ta­lois­sa esi­mer­kik­si so­se­mai­nen ruo­ka on mie­tit­ty pit­käl­le, se ei ole pil­lil­lä syö­tä­vää mös­söä. Ruu­an ra­ken­teet on huo­mi­oi­tu hy­vin. Myös valmisruuissa on mer­kin­tä­tapa ruu­an peh­mey­des­tä.

Kovaa vai pehmeää?

Se­ni­o­ri-Sa­pus­ka -pro­jek­ti etsi rat­kai­su­ja ikään­ty­nei­den ko­to­na sel­viy­ty­mi­sen tu­ke­mi­seen. Pro­jek­ti on Tekesin ra­hoit­ta­ma.

Ko­to­na sel­viy­ty­mi­sen ja elä­män­laa­dun säi­ly­mi­sen ta­kia on tär­keä, että se­ni­o­rit syö­vät riit­tä­väs­ti ter­veyt­tään edis­tä­vää ruo­kaa. Pro­jek­tis­sa kes­ki­tyt­tiin elin­tar­vik­kee­seen, sen ra­ken­teen pa­ran­ta­mi­seen ja ra­vit­se­muk­sel­li­seen laa­tuun. Myös ate­ri­a­pak­kaus­ten help­po­käyt­töi­syys oli sel­vi­tyk­ses­sä.

Ke­hi­tet­tä­vät ate­ri­at oli­vat lohi­keit­to ja lihastroganoff, jos­sa oli pe­ru­naa ja kas­vik­sia. Oli usei­ta re­sep­te­jä, eri­lai­sia kyp­sen­nys­me­ne­tel­miä, eri ko­vui­sia ra­ken­tei­ta, eri­lai­sia kui­tu­ja… Haas­tei­ta oli­vat mm. ate­ri­an pie­nem­pi koko, kui­dun ja pro­te­ii­nin riit­tä­vyys sekä ras­van laa­tu. Ruo­kia ar­vi­oi­mas­sa oli yli 65-vuotiaista koos­tu­va se­ni­o­ri­raa­ti ja ver­tai­lu­na VTT:n stan­dar­di­pa­nee­li.

Ikään­ty­neet pi­ti­vät hie­man ta­van­o­mais­ta peh­me­äm­mäs­tä ruu­as­ta. Ruo­kaa pi­det­tiin­kin usein lii­an ko­va­na. Kyp­sen­nys­me­ne­tel­mis­tä höy­ry­tys oli pa­ras vaih­to­ehto.

Ruu­an ra­vit­se­muk­sel­lis­ta laa­tua saa­tiin pa­rem­mak­si kuin nor­maa­leis­sa ate­ri­ois­sa. Kui­tu­pi­toi­suut­ta saa­tiin nos­tet­tua ja ras­van laa­tua pa­ran­net­tua. Sa­mal­la saa­tiin myös ruo­an ais­tit­ta­va laa­tu ai­kai­sem­paa pa­rem­mak­si.

Se­ni­o­ri­raa­ti oli stan­dar­di­raa­tia kriit­ti­sem­pi pak­kaus­teks­tin lu­et­ta­vuu­des­sa ja pak­kauk­sen avat­ta­vuu­des­sa, esi­mer­kik­si sen suh­teen, pal­jon­ko avaa­mi­seen tar­vit­see voi­maa ja sel­vi­ää­kö avaus­me­ka­nis­mi hel­pos­ti.

KL

Läh­de:

Emi­lia Nord­lun­din (VTT Oy) esi­tys Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä Hel­sin­gis­sä tou­ko­kuus­sa 2015.

Se­ni­o­ri-Sa­pus­ka -pro­jek­tis­sa on ke­hi­tyt­ty mm. lohi­keit­toa ra­ken­teel­taan ja ravitsemuskelliselta laa­dul­taan pa­rem­min ikään­ty­nei­den tar­pei­ta täyt­tä­väk­si. kuva: Ant­ti Hal­la­kor­pi, Stu­dio Piquant

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015