Ravintotase kertoo elintarvikkeiden kulutuksesta

Suo­mes­sa syö­tiin ja juo­tiin vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 173 lit­raa nes­te­mäi­siä mai­to­tuot­tei­ta, 25 ki­loa juus­toa, 80 ki­loa vil­jaa, 77 ki­loa li­haa, 65 ki­loa vi­han­nek­sia ja 54 ki­loa he­del­miä.

Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus g/hlö/vrk Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2014 (en­nak­ko)

Tie­dot il­me­ne­vät Luon­non­vara­kes­kus Luken ra­vin­to­ta­seen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Juuston kulutus jatkoi kasvuaan

Juus­ton ku­lu­tus on vii­me vuo­si­na kas­va­nut voi­mak­kaas­ti. Sitä syö­tiin hen­keä koh­ti run­sas 19 ki­loa vuon­na 2010 ja vuon­na 2014 ku­lu­tus lä­hes­tyi jo 25 ki­loa hen­keä koh­ti vuo­des­sa. Täs­tä kas­vus­ta iso osa joh­tuu maus­ta­mat­to­man rah­kan ja rae­juus­ton ku­lu­tuk­sen kas­vus­ta. Nämä mo­lem­mat las­ke­taan mu­kaan juus­ton ku­lu­tus­lu­kuun.

Mai­don ku­lu­tus vä­he­ni edel­lis­vuo­des­ta noin pro­sen­tin. Ras­va­pro­sen­tin mu­kaan ja­o­tel­tu­na puo­let oli ke­vyt­mai­toa, 40 pro­sent­tia ras­va­ton­ta ja 10 pro­sent­tia täys­mai­toa edel­lis­vuo­den ta­voin. Vii­me vuon­na mai­toa juo­tiin 127 lit­raa hen­keä koh­ti.

Jo­gur­tin ku­lu­tuk­sen las­ku jat­kui tai­tut­tu­aan las­kuun huip­pu­vuo­den 2011 jäl­keen. Sitä syö­tiin 20,6 ki­loa hen­keä koh­ti. Myös vii­lin ku­lu­tus vä­he­ni hie­man. Sen si­jaan mui­den tuo­re­tuot­tei­den ku­lu­tus kas­voi. Näi­hin si­säl­ty­vät tuo­reet tu­lok­kaat, maus­te­tut rah­kat.

Ker­maa ja pii­mää ku­lui noin kol­me pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuon­na 2013. Ha­pa­tet­tu­ja ker­ma­val­mis­tei­ta nau­tit­tiin hie­man edel­lis­vuot­ta enem­män.

Voin ku­lu­tus las­ki pa­rin vuo­den ta­kai­sel­le ta­sol­le noin nel­jään ki­loon. Ras­va­se­os­ten ja mar­ga­rii­nien ku­lu­tus­tie­to­ja ei ole saa­ta­vil­la.

Juus­ton ku­lu­tus Suo­mes­sa 1950-2014.

Mai­don ku­lu­tus Suo­mes­sa kilo­gram­maa hen­keä koh­ti v. 1950-2014. Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke): Ra­vin­to­tase 2014 en­nak­ko

Ha­pan­mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus Suo­mes­sa kilo­gram­maa hen­keä koh­ti v. 1950-2014. Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke): Ra­vin­to­tase 2014 en­nak­ko

Kaura maistui suomalaisille

Kau­ran ku­lu­tus kas­voi ki­lon hen­keä koh­ti vuo­des­ta 2013. Kun ru­kiin ku­lu­tus vä­he­ni sa­man ver­ran, vil­jan koko­nais­ku­lu­tus py­syi en­nal­laan 80 ki­los­sa. Veh­nän ja oh­ran ku­lu­tuk­ses­sa ei ta­pah­tu­nut muu­tos­ta. Rii­sin ku­lu­tus pie­ne­ni hie­man, 0,4 ki­loa hen­keä koh­ti.

Veh­nä on vil­jois­ta eni­ten käy­tet­ty, sitä syö­tiin 46 ki­loa hen­keä koh­ti. Ruis­ta suo­ma­lai­set söi­vät va­jaan 15 ki­loa. Mui­ta vil­jo­ja ku­lui alle 10 ki­loa hen­keä koh­ti vii­me vuon­na.

Vil­jan ku­lu­tus Suo­mes­sa 2014. Kuva: Luon­non­vara­kes­kus (Luke): Ra­vin­to­tase 2014 en­nak­ko

Siipikarjanlihan kulutus jatkoi kasvuaan

Suo­ma­lai­set söi­vät li­haa vii­me vuon­na puo­li ki­loa vä­hem­män kuin vuon­na 2013, va­jaa 77 ki­loa hen­keä koh­ti. Lu­vus­sa on mu­ka­na riis­ta ja syö­tä­vät eli­met. Li­han ku­lu­tus on ra­vin­to­ta­sees­sa il­moi­tet­tu luul­li­se­na eli ruho­li­ha­na.

Sii­pi­kar­jan­li­han ku­lu­tus jat­koi kas­vu­aan yli puo­lel­la ki­lol­la hen­keä koh­ti. Sitä syö­tiin kes­ki­mää­rin 20,1 ki­loa. Nau­dan­li­haa syö­tiin 18,7 ki­loa. Sian­li­han ku­lu­tus pie­ne­ni kol­mel­la pro­sen­til­la ja sitä ku­lui 34,6 ki­loa hen­keä koh­ti.

Ka­nan­mu­nien ku­lu­tus kas­voi edel­li­ses­tä vuo­des­ta kah­del­la pro­sen­til­la. Nii­tä syö­tiin hie­man alle 11 ki­loa.

Li­han ku­lu­tus Suo­mes­sa 2014. Kuva: Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2014 (en­nak­ko)

Tuoreita vihannesten ja hedelmien kulutus kasvussa

Tuo­rei­den vi­han­nes­ten ku­lu­tus kas­voi edel­li­ses­tä vuo­des­ta seit­se­män pro­sent­tia. Nii­tä nau­tit­tiin vii­me vuon­na noin 65 ki­loa hen­keä koh­ti.

Tuo­reet he­del­mät mais­tui­vat 54 ki­lon ver­ran, mikä oli 2,5 ki­loa enem­män kuin vuon­na 2013. Täs­tä sit­ruk­sia oli 13 ki­loa edel­lis­vuo­den ta­paan ja mui­ta he­del­miä 41 ki­loa. Täs­tä 41 ki­los­ta kak­si kol­man­nes­ta oli ome­noi­ta ja ba­naa­ne­ja. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä syö­tiin seit­se­män ki­loa hen­keä koh­ti.

Tilasto kertoo muutoksista

Ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta.

Ta­sees­sa las­ke­taan yli 60 tuot­tees­ta koti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Ko­ti­mai­nen käyt­tö ja­kau­tuu edel­leen eläin­re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si ja ruo­ka­käyt­töön. Ruo­ka­käy­tön pe­rus­teella las­ke­taan elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­lu­vut hen­keä koh­ti vuo­des­sa.

Tiet­ty­jen tuot­tei­den, ku­ten vi­han­nes­ten, ku­lu­tus­lu­vut ovat täl­lä ti­las­toin­ti­me­ne­tel­mäl­lä vain suun­taa an­ta­via. Ne ku­vaa­vat enem­män­kin ku­lu­tuk­seen tar­jol­la ol­lut­ta mää­rää kuin to­teu­tu­nut­ta ku­lu­tus­ta, kos­ka mm. va­ras­to­tap­pi­oi­den ja muun hä­vi­kin mää­rää ei ole saa­ta­vis­sa ja ne si­säl­ty­vät täl­löin ku­lu­tus­mää­riin.

KL

Läh­de:

Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2014 (en­nak­ko)

Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus 2014. Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke): Ra­vin­to­tase 2014 en­nak­ko

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015