Suomalaiset haluavat parantaa elintapojaan, kertoo Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus. Miehistä joka neljäs ja naisista joka kolmas oli yrittänyt laihduttaa vakavasti edellisvuoden aikana. Kolmasosa vastaajista oli lisännyt kasvisten käyttöä ja yhtä moni oli lisännyt liikuntaa. Reilu kolmannes oli vähentänyt sokerin käyttöä.
Suomalaiset ovat muuttaneet ruokatottumuksiaan terveellisemmiksi jo vuosikymmenien ajan. Yhä enemmän syödään tuoreita kasviksia, juodaan rasvatonta maitoa ja käytetään kasvirasvoja sekä leivällä että ruoanlaitossa. Vuonna 2014 vastaajista 44 % kertoi syövänsä tuoreita kasviksia päivittäin ja 41 % valitsevansa tavallisesti rasvattoman maidon. Leivän syönti on kuitenkin vähentynyt.
Rasvatonta maitoa neljälle kymmenestä
Reilu 41 % vastaa käyttävänsä rasvatonta maitoa. Naisista hieman useampi valitsee rasvattoman, miehille maistuu kevytmaito lähes yhtä usein kuin rasvaton. Vuonna 2014 miehistä 39 % ja naisista 43 % joi rasvatonta maitoa, kevytmaitoa joi 35 % miehistä.
Maito on suomalaisille myös aikuisten juoma: 63 % vastaajista juo vähintään lasillisen maitoa päivässä. Miehet ovat uskollisempia maidonjuojia kuin naiset, heistä 70 % juo päivittäin maitoa. Naisista maito maistuu päivittäin 58 prosentille.
Naisille maistuu piimä hieman paremmin kuin miehille: heistä lähes 40 % juo piimää päivittäin, miehistä taas 17,5 %.
Lisää kasviksia
Miehistä kolmasosa ja naisista 37 % sanoi lisänneensä kasvisten käyttöä. Kasvikset ja hedelmät myös maistuvat naisille useammin kuin miehille. Tuoreita kasviksia päivittäin sanoi syövänsä miehistä 34 % ja naisista 51 % vuonna 2014. Kypsennettynä kasviksia söi päivittäin 15 %. Ne maistuivat useimmille 1-5 päivänä viikossa ja 18 % ei syönyt niitä lainkaan. Hedelmiä ja/tai marjoja söi naisista 41 % ja miehistä 20 % päivittäin.
Leivän syönti on vähentynyt molemmilla sukupuolilla. Viime vuonna miehistä 27 % söi vähintään kuusi viipaletta leipää päivässä ja naisista 18 % vähintään viisi viipaletta leipää päivässä.
Ylipaino on haaste
Ylipainoisia (painoindeksi BMI 25 tai enemmän) oli viime vuonna yhtä paljon kuin edellisvuosina: miehistä 60 % ja naisista 43 %. Pitkällä aikavälillä ylipaino on lisääntynyt kaikkialla Suomessa ja on yleisempää vanhemmissa kuin nuoremmissa ikäluokissa.
Uudellamaalla naiset ovat harvemmin ylipainoisia kuin muualla Suomessa. Miesten ylipainon alueelliset erot eivät ole yhtä selviä.
Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimus kartoittaa vuosittain työikäisen (15−64-vuotiaat) väestön elintavoissa tapahtuneita muutoksia. Työikäisten terveyttä ja elintapoja on seurattu jo vuodesta 1978 alkaen. Eri vuosien tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Vuonna 2014 kyselyyn vastasi 2630 työikäistä. Vastausaktiivisuus oli 53 %.
KL
Lähde:
Helldán A, Helakorpi S. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Raportti 6/2015. Tutkimuksen tuloksista on diasarja Slideshare –palvelussa.
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015