AVTK: Suomalaiset haluavat parantaa elintapojaan

Suo­ma­lai­set ha­lu­a­vat pa­ran­taa elin­ta­po­jaan, ker­too Ai­kuis­vä­es­tön ter­veys­käyt­täy­ty­mi­nen ja ter­veys -tut­ki­mus. Mie­his­tä joka nel­jäs ja nai­sis­ta joka kol­mas oli yrit­tä­nyt laih­dut­taa va­ka­vas­ti edel­lis­vuo­den ai­ka­na. Kol­mas­osa vas­taa­jis­ta oli li­sän­nyt kas­vis­ten käyt­töä ja yhtä moni oli li­sän­nyt lii­kun­taa. Rei­lu kol­man­nes oli vä­hen­tä­nyt so­ke­rin käyt­töä.

Suo­ma­lai­set ovat muut­ta­neet ruo­ka­tot­tu­muk­si­aan ter­veel­li­sem­mik­si jo vuo­si­kym­me­nien ajan. Yhä enem­män syö­dään tuo­rei­ta kas­vik­sia, juo­daan ras­va­ton­ta mai­toa ja käy­te­tään kas­vi­ras­vo­ja sekä lei­väl­lä että ruo­an­lai­tos­sa. Vuon­na 2014 vas­taa­jis­ta 44 % ker­toi syö­vän­sä tuo­rei­ta kas­vik­sia päi­vit­täin ja 41 % va­lit­se­van­sa ta­val­li­ses­ti ras­vat­to­man mai­don. Lei­vän syön­ti on kui­ten­kin vä­hen­ty­nyt.

Rasvatonta maitoa neljälle kymmenestä

Rei­lu 41 % vas­taa käyt­tä­vän­sä ras­va­ton­ta mai­toa. Nai­sis­ta hie­man use­am­pi va­lit­see ras­vat­to­man, mie­hil­le mais­tuu ke­vyt­mai­to lä­hes yhtä usein kuin ras­va­ton. Vuon­na 2014 mie­his­tä 39 % ja nai­sis­ta 43 % joi ras­va­ton­ta mai­toa, ke­vyt­mai­toa joi 35 % mie­his­tä.

Mai­to on suo­ma­lai­sil­le myös ai­kuis­ten juo­ma: 63 % vas­taa­jis­ta juo vä­hin­tään la­sil­li­sen mai­toa päi­väs­sä. Mie­het ovat us­kol­li­sem­pia mai­don­juo­jia kuin nai­set, heis­tä 70 % juo päi­vit­täin mai­toa. Nai­sis­ta mai­to mais­tuu päi­vit­täin 58 pro­sen­til­le.

Nai­sil­le mais­tuu pii­mä hie­man pa­rem­min kuin mie­hil­le: heis­tä lä­hes 40 % juo pii­mää päi­vit­täin, mie­his­tä taas 17,5 %.

Lisää kasviksia

Mie­his­tä kol­mas­osa ja nai­sis­ta 37 % sa­noi li­sän­neen­sä kas­vis­ten käyt­töä. Kas­vik­set ja he­del­mät myös mais­tu­vat nai­sil­le use­am­min kuin mie­hil­le. Tuo­rei­ta kas­vik­sia päi­vit­täin sa­noi syö­vän­sä mie­his­tä 34 % ja nai­sis­ta 51 % vuon­na 2014. Kyp­sen­net­ty­nä kas­vik­sia söi päi­vit­täin 15 %. Ne mais­tui­vat useim­mil­le 1-5 päi­vä­nä vii­kos­sa ja 18 % ei syö­nyt nii­tä lain­kaan. He­del­miä ja/tai mar­jo­ja söi nai­sis­ta 41 % ja mie­his­tä 20 % päi­vit­täin.

Lei­vän syön­ti on vä­hen­ty­nyt mo­lem­mil­la suku­puo­lil­la. Vii­me vuon­na mie­his­tä 27 % söi vä­hin­tään kuu­si vii­pa­let­ta lei­pää päi­väs­sä ja nai­sis­ta 18 % vä­hin­tään vii­si vii­pa­let­ta lei­pää päi­väs­sä.

Ylipaino on haaste

Yli­pai­noi­sia (pai­no­in­dek­si BMI 25 tai enem­män) oli vii­me vuon­na yhtä pal­jon kuin edel­lis­vuo­si­na: mie­his­tä 60 % ja nai­sis­ta 43 %. Pit­käl­lä aika­vä­lil­lä yli­pai­no on li­sään­ty­nyt kaik­ki­al­la Suo­mes­sa ja on ylei­sem­pää van­hem­mis­sa kuin nuo­rem­mis­sa ikä­luo­kis­sa.

Uu­del­la­maal­la nai­set ovat har­vem­min yli­pai­noi­sia kuin muu­al­la Suo­mes­sa. Mies­ten yli­pai­non alu­eel­li­set erot ei­vät ole yhtä sel­viä.

Suo­ma­lai­sen ai­kuis­vä­es­tön ter­veys­käyt­täy­ty­mi­nen ja ter­veys (AVTK) -tut­ki­mus kar­toit­taa vuo­sit­tain työ­i­käi­sen (15−64-vuotiaat) vä­es­tön elin­ta­vois­sa ta­pah­tu­nei­ta muu­tok­sia. Työ­i­käis­ten ter­veyt­tä ja elin­ta­po­ja on seu­rat­tu jo vuo­des­ta 1978 al­ka­en. Eri vuo­sien tu­lok­set ovat kes­ke­nään ver­tai­lu­kel­poi­sia. Vuon­na 2014 ky­se­lyyn vas­ta­si 2630 työ­i­käis­tä. Vas­taus­ak­tii­vi­suus oli 53 %.

KL

Läh­de:

Helldán A, Hela­kor­pi S. Suo­ma­lai­sen ai­kuis­vä­es­tön ter­veys­käyt­täy­ty­mi­nen ja ter­veys, ke­vät 2014. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos. Ra­port­ti 6/2015. Tut­ki­muk­sen tu­lok­sis­ta on dia­sar­ja Slideshare –pal­ve­lus­sa.

Kas­vik­sia voi syö­dä mo­nes­sa muo­dos­sa, esi­mer­kik­si kas­vis­sose­kei­tos­sa. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015