Ravintotase vuodelta 2014 kertoo, että puolet suomalaisten käyttämästä maidosta on kevyt- ja ykkösmaitoa, kun taas Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys 2014 -tutkimuksessa kevyt- tai ykkösmaitoa sanoo käyttävänsä 31 prosenttia aikuisista. Finravinto 2012 -tutkimuksesta selviää, että suomalainen aikuinen nainen käytti maitovalmisteita keskimäärin 405 grammaa päivässä, mies 473 grammaa. Saman vuoden Ravintotaseen mukaan keskimääräinen kulutus on 558 grammaa.
Mistä erot johtuvat?
THL:n Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus on kyselytutkimus 15–64-vuotiaalle väestölle. Siinä kysytään vastaajilta, mitä maitolaatua he tavallisesti käyttävät. Lisäksi käytössä voi olla muitakin maitolaatuja ruuanvalmistukseen, kahvimaidoksi tai vaikka työpaikkaruokalassa. Kyselytutkimuksissa on myös mahdollista, että osa vastaajista vastaa niin kuin haluaisi toimia, ei niin kuin oikeasti toimii.
Finravinto-tutkimuksessa selvitetään mm. suomalaisen aikuisväestön ruoankäyttöä. Työikäisten (25–64‑vuotiaat) ja ikääntyvien (65–74‑vuotiaat) kahden vuorokauden ruokavaliotiedot kerätään 48 tunnin ruoankäyttöhaastatteluilla. Tutkimuksessa on eroteltu ikäryhmät ja sukupuolet toisistaan.
Nämä kaksi tutkimusta perustuvat vastaajien itse ilmoittamiin kulutuslukuihin ja valintoihin. Ravintotase sen sijaan lasketaan tuotannosta, vientiin ja tuontiin suhteutettuna. Ruuankäyttöön jakautuvan osuuden perusteella lasketaan kulutusluvut. Näin ollen se kertoo koko suomalaisen väestön keskimääräisestä elintarvikkeiden kulutuksesta henkeä kohti, eli myös lapset ja eläkeikäiset ovat mukana tässä tilastossa.
Näiden tilastojen eri kohderyhmien ja erilaisten menetelmien takia niitä ei kannata verrata keskenään. Sen sijaan saman toistuvan tilaston vertaaminen aiempien vuosien tuloksiin kertoo muutoksesta. Voidaan esimerkiksi selvittää, miten monta litraa maitoa suomalaiset joivat viime vuonna ja miten se on aikojen kuluessa muuttunut (Ravintotase). Samoin voidaan verrata, miten monta prosenttia aikuisista miehistä ja naisista on juonut yleensä esimerkiksi rasvatonta maitoa (AVTK).
KL
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015