Pääministeri Sipilä julkaisi strategisen hallitusohjelmansa, ”Ratkaisujen Suomi” 27.5.2015. Hallitusohjelmassa rakennetaan visio Suomesta vuonna 2015. Strategisia tavoitteita vision toteuttamiseksi on viisi: terveys ja hyvinvointi, työllisyys, kilpailukyky ja kasvu, koulutus ja osaaminen, biotalous ja puhtaat teknologiat sekä toimintatapojen muuttaminen esimerkiksi edistämällä digitalisaatiota ja purkamalla turhaa sääntelyä ja byrokratiaa.
Strategisessa hallitusohjelmassa on vain muutama viittaus ruokaan ja ravitsemukseen. Hyvinvointi- ja terveys -osiossa korostetaan ennalta ehkäisevän työn ja terveyden edistämisen tärkeyttä. Hallitusohjelman mukaan edistetään kansanterveyttä, kansalaisten liikkumista, terveellisiä elämäntapoja ja ravintotottumuksia sekä vastuunottoa omasta elämästä.
Biotalous -osiossa halutaan nostaa suomalainen ruoantuotanto kannattavaksi ja kauppatase nousuun. Puhtaiden elintarvikkeidemme kotimaista käyttöä ja vientiä halutaan edistää, luomu- ja lähiruokaohjelmia jatkaa ja suomalaisen ruoan käyttöä julkisissa hankinnoissa edistää.
Verotuksen painopistettä taas siirretään työn ja yrittämisen verotuksesta erityisesti haittaverotukseen. Suunnitelmassa on korottaa makeisveroa ja laajentaa veropohjaa kilpailuvaikutukset ja valtiontukivaikutukset huomioon ottaen 1). EU-linjauksissa kiinnitetään huomiota suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuden turvaamiseen. Vapaakauppasopimuksissa halutaan turvata ruokaturva ja jäsenvaltioiden oikeus syrjimättömään sääntelyyn mm. kuluttajasuojelun parantamiseksi.
Hallitusohjelman viiden strategisen tavoitteen alle nimettiin syyskuussa 26 kärkihanketta. Ne muodostavat yhdessä rakenteellisten uudistusten kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja muiden ns. reformien kanssa hallituksen muutosohjelman. Toimintasuunnitelma strategisen hallitusohjelman toimeenpanemiseksi julkistettiin 28.9.2015. Työ sen toteuttamiseksi on käynnistynyt.
Syödään hyvin 2025
Osana terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen sekä terveyserojen vähentämisen kärkihanketta sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt ”Yhteistyöllä terveyttä ja hyvinvointia 2025” -toimenpidekokonaisuuden valmistelun. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa terveyttä edistävät arkiympäristöt ja palvelut, osallisuuden ja aktiivisuuden vahvistaminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen.
Väestön hyvän ravitsemuksen ja terveyttä tukevien ruokavalintojen edistäminen on tärkeä sisältöalue tässä toimenpidekokonaisuudessa. Hyvän ravitsemuksen edistämiseen pyritään saamaan mukaan koko ruokaketju ja kaikki toimijat: viranomaiset, järjestöt, tutkimuslaitokset, elintarviketeollisuus, kauppa, media, alan ammattilaiset ja muut toimijat.
Ensimmäinen ”Syödään hyvin” -työpaja järjestetään lokakuun alussa. Tarkoituksena on, että yhteistyön linjaukset ovat valmiina alkusyksystä 2016. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on aktiivisesti mukana prosessissa. Toimenpidekokonaisuuden avulla ravitsemussuosituksia viedään käytäntöön.
Ravitsemus sosiaali- ja terveyssektorilla
Yksi hallituskauden suurimpia hankkeita on sote-uudistus, jossa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu kootaan kuntaa suuremmille itsehallintoalueille. Itsehallinnollisten sote-alueiden järjestämänä toteutetaan palvelujen täydellinen horisontaalinen ja vertikaalinen integraatio.
Uudistus vaikuttaa laajalti kuntien tehtäviin, mutta vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä säilyy edelleen kunnilla. Monet kunnan järjestämistä palveluista kuten varhaiskasvatus, koulutus ja ruokapalvelut vaikuttavat olennaisesti ihmisten terveyteen. On tärkeää, että kunnat aktiivisesti kehittävät poikkihallinnollista yhteistyötä ja toimintatapoja terveyden edistämiseksi. Ravitsemusasiantuntijoiden rooli on tässä tärkeä. Lisäksi tarvitaan uudet toimivat rakenteet kuntien ja itsehallintoalueiden yhteistyölle.
Hallitusohjelma korostaa ongelmien ennaltaehkäisyä. Yksi haaste on saada sosiaali- ja terveyssektori tukemaan vahvemmin terveyttä edistäviä elintapoja. Siksi sosiaali- ja terveysministeriö on asettamassa työryhmää, jonka tehtävänä on muun muassa arvioida ravitsemuksen ja liikunnan hyödyntämistä sosiaali- ja terveydenhuollossa, tehdä toimenpide-ehdotuksia näihin liittyvien hyvien käytäntöjen ja toimintamallien edistämiseksi sekä parantaa liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvää yhteistyötä ja palveluketjujen toimivuutta terveys- ja sosiaalisektorin ja muiden sektoreiden ja järjestöjen välillä.
Kaikki hyvä yhdelle lautaselle
Maatalous- ja ympäristöministeri käynnistää ”Suomalainen ruoantuotanto kannattavaksi, kauppatase ja sininen biotalous nousuun” -kärkihankkeen osana biotalouden kärkihankkeita. Kotimaisen ruoan kilpailukykyä pyritään parantamaan eri keinoin, muun muassa lisäämällä tietoa elintarvikkeiden alkuperämaasta, koostumuksesta, turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista kuluttajien valintojen tueksi. Edellisen hallituksen käynnistämiä luomu- ja lähiruokaohjelmia viedään eteenpäin. Tavoitteena on myös lisätä suomalaisen ruoan osuutta julkisissa hankinnoissa mm. parantamalla hankintaosaamista. Tässä otetaan huomioon myös laatu, ravitsemussuositukset, sesonginmukaisuus ja ympäristönäkökulma.
Tulevassa ruokapoliittisessa selonteossa arvioidaan muun muassa kotimaisen ruoantuotannon vastuullisuutta sekä markkina- ja kuluttajalähtöisyyttä. Selontekoa on tarkoitus työstää laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien ja toimijoiden kanssa. On tärkeää, että myös ravitsemuksen ja terveyden asiantuntijat ovat tässä työssä mukana.
Kirjoittaja:
Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, neuvotteleva virkamies, STM
1) Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 29.9. poistaa makeisten ja jäätelön valmisteveron vuoden 2017 alusta.
Ravitsemuskatsaus 1-2015Ravitsemuspolitiikkaa25.9.2015