Jodimäärät elintarvikkeissa on tarkistettu

– Jo­din puu­tos on ylei­sin ra­vin­to­aine­puu­tos maa­il­mas­sa. Noin kak­si mil­jar­dia ih­mis­tä kär­sii sen puu­tok­ses­ta. Se on myös ylei­sin puu­tos, joka voi­daan eh­käis­tä, sa­noo tut­ki­ja Tai­ja Ko­so­nen Evirasta.

Ko­so­nen on ol­lut mu­ka­na tut­ki­mas­sa elin­tar­vik­kei­den jodi­pi­toi­suuk­sia. Fineli – elin­tar­vik­kei­den koos­tu­mus­tie­to­pan­kin koos­tu­mus­tie­dot oli­vat osin van­hen­tu­neet. Nyt pi­toi­suu­det on saa­tet­tu ajan ta­sal­le MMM:n ja THL:n ra­hoit­ta­mas­sa hank­kees­sa.

Maidon pitoisuudet ennallaan

Tut­ki­muk­ses­sa jodi­pi­toi­suu­det ana­ly­soi­tiin elin­tar­vik­keis­ta 12 osa­näyt­tees­tä, joi­den osto­pai­kat mää­ri­tet­tiin mark­ki­na­o­suuk­sien mu­kai­ses­ti. Poik­keuk­sia oli­vat kala, jota ei saa­tu riit­tä­väs­ti, sekä meri­levä ja hera­juus­to. Näyt­teet ana­ly­soi­tiin ak­kre­di­toi­dul­la me­ne­tel­mäl­lä.

Mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den pi­toi­suu­det oli­vat en­nal­laan, eli sa­man­suu­rui­sia kuin Finelissä. Ai­no­as­taan juus­to­jen pi­toi­suuk­sis­sa oli muu­tok­sia van­haan tie­toon ver­rat­tu­na.

– Muu­tok­set juus­to­jen jodi­pi­toi­suuk­sis­sa saat­ta­vat joh­tua ana­lyy­si­me­ne­tel­mis­tä tai juus­ton­val­mis­tus­me­ne­tel­mis­tä, Ko­so­nen poh­tii. – Nyt pi­toi­suu­det ovat enem­män lin­jas­sa mui­den mai­den tie­to­jen kans­sa.

Tal­vi­mai­dos­sa jo­dia on enem­män kuin kesä­mai­dos­sa, kos­ka leh­mät ovat sisä­ruo­kin­nas­sa ja re­hul­la on vai­ku­tus­ta mai­don jodi­pi­toi­suuk­siin.

Myös ka­nan­mu­nan jodi­pi­toi­suu­teen voi vai­kut­taa ruo­kin­nal­la. Ka­nan­mu­nas­sa jodi on kel­tu­ai­ses­sa. Val­ku­ai­ses­sa jo­dia ei ole juu­ri lain­kaan.

Ka­lan jodi­pi­toi­suus vaih­te­lee kala­la­jin, koon ja kas­vu­pai­kan mu­kaan. Pie­nis­sä ka­lois­sa on enem­män jo­dia kuin isois­sa ja sisä­vesi­ka­las­sa enem­män kuin meri­ka­las­sa. Si­lak­ka, hau­ki ja kuha ovat hy­viä jo­din­läh­tei­tä, lo­hes­sa jo­dia on niu­kem­min.

Meri­levä­val­mis­teis­sa jodi­pi­toi­suu­det ovat to­del­la suu­ria. Niis­sä voi olla jopa sa­to­ja mil­li­gram­mo­ja jo­dia sa­taa gram­maa koh­ti, kun muis­sa ruuissa pi­toi­suu­det ovat mik­ro­gram­ma­ta­sol­la. Jo­din saan­ti­suo­si­tus on 150 mik­ro­gram­maa vuo­ro­kau­des­sa ai­kui­sel­le ja suu­rin hy­väk­syt­tä­vä saan­ti on 600 mik­ro­gram­maa vuo­ro­kau­des­sa.

Jodinsaanti kuntoon

Mi­ten suo­ma­lai­sen vä­es­tön jo­din­saan­ti saa­tai­siin kun­toon? Tätä on poh­ti­nut Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta. Se on pää­ty­nyt an­ta­maan suo­si­tuk­sen jo­di­oi­dun suo­lan käy­tös­tä sekä koti­ta­louk­sis­sa että suur­keit­ti­öis­sä ja elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­des­sa. Koti­ta­louk­sien suo­lan­käyt­tö on vain 20 pro­sent­tia vä­es­tön suo­lan käy­tös­tä. Kun te­ol­li­suus saa­daan mu­kaan, vä­es­tön jo­din saan­ti pa­ra­nee.

Hy­viä jo­din­läh­tei­tä ovat mai­to­val­mis­teet, kala, ka­nan­muna, meri­levä ja jo­di­oi­tu suo­la. Jo­din li­sää­mi­nen suo­laan on ol­lut te­hok­kain tapa tur­va­ta jo­din saan­ti, kos­ka suo­laa käy­te­tään ylei­ses­ti. Jo­din li­sää­mi­nen suo­laan on myös tek­no­lo­gi­ses­ti help­poa.

– Vä­es­tö­ta­sol­la va­jaus jo­din­saan­nis­sa on 25–75 mik­ro­gram­maa, jon­ka jo­di­oi­tu suo­la voi­si täyt­tää, ker­too Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan pää­sih­tee­ri Arja Lyy­ti­käi­nen. – Jos kaik­ki käy­tet­ty suo­la oli­si jo­di­oi­tua, tämä auk­ko täyt­tyi­si.

Ei lisää suolaa

Suo­ma­lais­ten suo­lan saan­ti on edel­leen suo­si­tuk­seen näh­den run­sas­ta, jo­ten jo­din saan­nin pa­ran­ta­mi­sek­si ei pidä li­sä­tä suo­lan­käyt­töä. Suo­lan saan­ti on run­sas­ta eri­tyi­ses­ti lap­sil­la, jo­ten heil­le suun­na­tuis­sa tuot­teis­sa suo­la on haas­te ja tuo­te­ke­hi­tyk­sen paik­ka.

Pak­kauk­sis­sa jo­di­oi­tu suo­la il­moi­te­taan ai­nes­osa­lu­et­te­los­sa ni­mel­lä jo­di­oi­tu suo­la tai suo­la (suo­la, jodi).

KL

Läh­teet:

tut­ki­ja Tai­ja Ko­so­sen (Evira, ke­mi­an ja tok­si­ko­lo­gi­an tut­ki­mus­yk­sik­kö) Jodi elin­tar­vik­keis­sa -lu­en­to, Hel­sin­gis­sä tou­ko­kuus­sa 2015.

pää­sih­tee­ri Arja Lyy­ti­käi­sen esi­tys Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä Hel­sin­gis­sä tou­ko­kuus­sa 2015.

Jo­dia saa mai­to­val­mis­teis­ta, ka­las­ta ja jo­di­oi­dus­ta suo­las­ta. Kuva: Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015