Lukijalle

Tänään vietetään kansainvälistä koulumaitopäivää meillä ja maailmalla.

Ra­vit­se­mus­kat­saus-leh­ti il­mes­tyy päi­vän kun­ni­ak­si. Leh­ti jul­kais­taan tänä vuon­na poik­keuk­sel­li­ses­ti vain yh­te­nä nu­me­ro­na kah­den si­jaan ja en­sim­mäis­tä ker­taa vain säh­köi­se­nä.

FAO koor­di­noi Kan­sain­vä­li­sen kou­lu­mai­to­päi­vän viet­toa jo 16. ker­taa. Aihe on maa­il­man­laa­jui­ses­ti tär­keä ja päi­vän tar­koi­tuk­se­na on muis­tut­taa kou­lu­mai­don tär­ke­äs­tä osas­ta maa­il­man kou­lu­lais­ten ra­vit­se­muk­ses­sa.

Meil­lä kou­lu­mai­toa on joka päi­vä tar­jol­la ate­ri­an ruo­ka­juo­ma­na. Sik­si se tun­tuu­kin ar­ki­sel­ta asi­al­ta. Mo­nes­sa maas­sa on toi­sin – mai­toa voi olla tar­jol­la vain tänä yh­te­nä päi­vä­nä vuo­des­sa, mak­sut­ta.

Kou­lu­mai­don mer­ki­tys­tä meil­lä avaa tuo­re Kou­lu­mai­to­stra­te­gia. Se laa­dit­tiin ke­säl­lä ja se on voi­mas­sa vuo­si­na 2015–2020. Kou­lu­mai­to ja muut mai­to­val­mis­teet ovat Suo­mes­sa osa­na mau­kas­ta, täy­si­pai­nois­ta, kes­tä­väs­ti tuo­tet­tua ja tur­val­lis­ta kou­lu­ruo­kaa.

Ra­vit­se­mus­po­li­tii­kan sa­ral­la myös on käyn­nis­tet­ty Yh­teis­työl­lä ter­veyt­tä ja hy­vin­voin­tia 2025 -toi­men­pide­ko­ko­nai­suu­den val­mis­te­lu. Täs­sä toi­men­pide­ko­ko­nai­suu­des­sa ovat mu­ka­na vä­es­tön hy­vän ra­vit­se­muk­sen ja ter­veyt­tä tu­ke­vien ruo­ka­va­lin­to­jen edis­tä­mi­nen. Tä­hän tar­vi­taan mu­kaan ruo­ka­ket­jun kaik­kia toi­mi­joi­ta, myös mei­tä jär­jes­tö­jä.

Lap­si­per­hei­den kau­an odo­te­tut, päi­vi­te­tyt ruo­ka­suo­si­tuk­set ovat tu­los­sa. Nii­tä on ol­lut mah­dol­lis­ta kom­men­toi­da ne­tis­sä. Tä­nään on vii­mei­nen mah­dol­li­suus an­taa pe­rus­tel­tu­ja, tut­ki­mus­näyt­töön pe­rus­tu­via muu­tos- ja kor­jaus­eh­do­tuk­sia. Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta hy­väk­syy suo­si­tuk­set kom­ment­ti­kier­rok­sen jäl­keen.

Lo­pul­li­sia suo­si­tuk­sia siis odo­tel­laan vie­lä, mut­ta jo nyt tie­de­tään, että niis­sä pai­no­te­taan mm. yh­des­sä syö­mis­tä ja ruo­ka­iloa ra­vit­se­van ruu­an li­säk­si. Toi­von, että niis­tä myös vies­ti­tään ruo­ka­ilon kaut­ta. Esi­mer­kik­si kas­vis­ten syö­mi­sen li­sää­mi­nen tai moni­puo­lis­ta­mi­nen on iloi­nen asia! Ai­na­kin pie­net lap­set in­nos­tu­vat kas­vik­sis­ta, kun nii­tä tar­joil­laan haus­kas­ti ase­tel­tui­na tai vaik­ka kurk­ku-, pork­ka­na- ja to­maat­ti­kruu­nui­na. Juu­rek­set sui­ka­lei­na tu­lee ihan ohi­men­nen na­pos­tel­tua väli­pa­lal­la tai muu­ta ruo­kaa odo­tel­les­sa. Onko ruo­ka­pöy­däs­sä mi­tään kau­niim­paa kuin kuk­ka- ja par­sa­kaa­lin nu­put ke­vy­es­ti höy­ry­tet­tyi­nä?

Ruo­ka­i­lois­ta syk­syä!

Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka

Pa­si­las­sa 30.9.2015

”Ruu­as­ta on lupa naut­tia ja lii­kun­ta li­sää hy­vää oloa,” muis­tut­taa Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2015Ra­vit­se­mus­po­li­tiik­kaa25.9.2015