Osalle ihmisistä lihavuus on terveyden kannalta isompi riski kuin toisille. Kaikki lihavuus ei ole samanlaista, sillä osa lihavista on metabolisesti terveitä.
Epäonnekkaalle joukolle lihavia liikakilot sen sijaan merkitsevät metabolisten riskitekijöiden kasautumista. Heillä voidaan havaita mm. rasvamaksa, heikentynyt glukoosinsieto, insuliiniresistenssi, matala-asteinen tulehdus ja solujen energialaitosten, mitokondrioiden, alentunut toiminta.
Lihavuuden metabolisia eroja on tutkittu HUS Lihavuustutkimusyksikössä osana jo 20 vuotta jatkuneita kaksostutkimuksia. Kaksostutkimuksissa on mukana identtisiä kaksosia, joista toinen on normaalipainoinen ja toinen lihava. Identtisillä kaksosilla on sama geneettinen tausta, mutta siitä huolimatta tutkituilla kaksosilla on painoeroa keskimäärin 15 kiloa.
– Tutkittavat kaksoset ovat nyt noin 25-vuotiaita. Painoerot kaksosten välillä tulevat tyypillisesti esiin 18 ikävuoden kohdalla, kertoo apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.
Pietiläisen mukaan kaksosille tehdyt kyselyt antavat viitteitä siitä, että normaalipainoisena pysynyt kaksonen on ollut lihavaa sisarustaan liikunnallisempi jo nuorena. Molemmat kaksoset ovat olleet kyselyissä lisäksi sitä mieltä, että lihava sisarus syö ja napostelee enemmän.
Kaksostutkimuksissa lihavien kaksosten joukosta on erottunut kaksi ryhmää: ne lihavat, joilla on huomattavasti enemmän maksarasvaa kuin normaalipainoisella sisaruksella ja ne lihavat, joiden maksa ei ole rasvoittunut yhtään enempää kuin normaalipainoisen sisaruksenkaan maksa.
Metaboliset riskitekijät näyttävät kasautuvan vain niille lihaville kaksosille, joilla on rasvamaksa. Muut lihavat kaksoset sen sijaan ovat metabolisesti terveitä, Pietiläinen summaa.
Ruokaympäristön muutos selittää lihavuuden yleisyyttä
Suomessa on tehty lihavuustutkimusta aktiivisesti 1980-luvulta lähtien. Alan tutkijoiden oma yhdistys, Suomen Lihavuustutkijat ry, täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yhdistyksen perustajiin lukeutuva sisätautilääkäri, professori Pertti Mustajoki sanoo, että 35–40 viime vuoden aikana ruokaympäristömme on muuttunut valtavasti.
Ruokaympäristön muuttuminen on yksi lihavuuden yleistymistä selittävä tekijä. Vaikka lihavuuden yleistyminen on viime vuosikymmenen aikana hidastunut ja jopa tasaantunut, yli puolet aikuisista suomalaisista on vähintään ylipainoisia ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi.
– Hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit eivät sinänsä lihota, ne täytyy ensin syödä. Ruoan helppo saatavuus, vaihtelevuus ja houkuttelevuus, isot annoskoot ja nestemäiset kalorit lisäävät helposti energiansaantia, Mustajoki sanoo.
Mustajoen havaintojen mukaan monessa isossa supermarketissa on tänä päivänä jopa 1,3 hyllykilometriä erilaisia elintarvikkeita tarjolla. Monet ns. herkuttelutuotteiksi mielletyt vaihtoehdot sisältävät tiiviissä paketissa paljon energiaa. Esimerkiksi perunalastuissa ja suklaassa on sataa grammaa kohti yli 500 kilokaloria energiaa, kekseissä ja karkeissakin yli 400.
– Energiatiheä ruoka koetaan maittavaksi. Erityisesti rasvan ja sokerin yhdistelmä miellyttää makuaistiamme, Mustajoki avaa energiatiheän ruoan sudenkuoppia.
Yltäkylläisyys vs. kivikautiset vaistot
Elintarvikkeiden runsaus ja ruokakauppojen yltäkylläinen tarjonta tekevät lihavuuden torjunnasta hankalaa. Ihminen tulee nopeasti kylläiseksi yhdelle maulle, mutta uudet maut venyttävät ruokahaluamme vielä senkin jälkeen, kun olemme jo fysiologisesti kylläisiä.
– Ruokalajikohtainen kylläisyys on ollut evoluutiomme kannalta hyödyllinen ominaisuus, sillä se on turvannut ruokavalion monipuolisuutta. Lihavuutta torjuttaessa joudumme taistelemaan voimakkaita kivikautisia vaistoja vastaan, Mustajoki sanoo.
Kuluneet 20–30 vuotta ovat tuoneet suuria muutoksia paitsi ruokaympäristöömme, myös tapaamme kuluttaa aikaa. Ei ole tavatonta, että sosiaalinen kalenterimme täyttyy niin tiiviisti tapaamisista ja tapahtumista, että niille on raivattava aikaa jopa yöunen kustannuksella.
Tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että aikuisten suomalalaisten yöuni on lyhentynyt keskimäärin 20 minuuttia yössä 30 viime vuoden aikana. Samalla unihäiriöt ja unettomuus ovat yleistyneet.
Syvän unen puute lihottaa
Tutkimusten mukaan lyhyt yöuni ennustaa korkeampaa painoindeksiä sekä aikuisilla että lapsilla. Ihmisen unentarve on yksilöllistä. Alle kuuden tunnin yöunilla pärjääviä lyhytunisia on noin 15 prosenttia ja yli yhdeksän tunnin yöunet tarvitsevia pitkäunisia noin 14 prosenttia suomalaisista. Loput asettuvat tälle välille, ja heille riittävä yöunen määrä on yleensä 7-8 tuntia yössä.
Yöuni rakentuu unisykleistä, joihin kuuluu kevyttä ja syvää unta sekä vilkeunta. Erityisesti syvän unen puute lihottaa. Suurin osa syvästä unesta nukutaan alkuyön tunteina pian nukkumaanmenon jälkeen. Jos nukkumaanmeno venähtää liian myöhäiseen ajankohtaan, riski paino-ongelmille kasvaa. Paras ajankohta vetäytyä vuoteeseen olisi kello 21–01 välillä, jotta yöunesta tulee riittävän pitkä.
– 27 vuoden kuluessa entistä suuremmasta osasta suomalaisia on tullut iltavirkkuja. Tutkimukset osoittavat, että monenlaiset terveysriskit kasautuvat iltavirkuille. Esimerkiksi tunnesyöminen, runsas alkoholin käyttö, niukka liikunta, tupakointi, runsas ruutuaika ja univaje ovat iltavirkuilla tavallisempia kuin aamuvirkuilla. Sairauksista mm. tyypin 2 diabetes on iltavirkuilla yleisempi, Partonen kertoo.
Tahdista sisäinen kello
Partosen mukaan elimistön sisäinen kello luo terveydelle tärkeät vuorokausirytmit. Elimistön eri kudosten laitakellot tahdistavat itsensä aikamerkistä, jonka aivoissa, hypotalamuksen etuosassa sijaitseva keskuskello välittää.
– Sisäisen kapellimestarin eli keskuskellon häirintä sekoittaa myös laitakellojen toimintaa. Se vaikuttaa haitallisesti mm. hormonitoimintaan. Esimerkiksi iltayön valo lisää sisäisen kellon jätätystä. Sisäinen kello jätättää luontaisesti myös murrosiässä ja talviaikaan, Partonen kuvailee.
Sisäistä kelloa voi ja kannattaa yrittää tahdistaa. Timo Partonen antaa tahdistamiseen neljä toimivaa vinkkiä:
- Nuku riittävästi ja vältä univelkaa.
- Älä syö enää kello 20 jälkeen.
- Harrasta kuntoliikuntaa kello 16–19 välillä.
- Oleskele talviaamuisin kirkasvalossa kello 6-9 välillä.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Viestintä Nutrimedia
Lähde:
Suomen Lihavuustutkijat ry:n 20-vuotisjuhlaseminaari 15.4.2016 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 1-2016Syömisen monet muodot4.7.2016