Sydänterveyden riskitekijöihin voidaan puuttua jo lapsuudessa. Ravitsemus- ja elämäntapahoidolla saadaan hyviä tuloksia aikaan. Näin on havaittu suomalaisissa Strip- ja Panic-tutkimuksissa.
Strip-lapset ovat jo aikuisia
Strip-tutkimuksessa on osoitettu, että vauvaiässä aloitetulla, toistetulla ravitsemus- ja elämäntapaneuvonnalla voidaan vaikuttaa sydänterveyden riskitekijöihin, mm. ravinnon rasvan laatuun, veren kolesterolipitoisuuteen, verenpaineeseen ja insuliiniherkkyyteen. Strip-tutkimus alkoi vuonna 1990. Nyt tutkittavat ovat jo aikuisia.
Tutkimusryhmäläiset ovat käyttäneet enemmän pehmeää rasvaa ja kuitua kuin verrokkilapset. Lasten painossa ei ollut eroa ryhmien välillä, mutta sitä ei tavoiteltukaan. Sen sijaan metabolisen oireyhtymän riski oli 15–20-vuotiailla tutkittavilla 41 % pienempi kuin verrokeilla.
Tutkimusryhmään kuuluvilla on hyvät sydänterveyspisteet ja niitä on enemmän kuin verrokkiryhmässä. Sydänterveyspisteitä saa ravitsemuksesta, liikunnasta ja tupakoimattomuudesta. Tutkimuksessa on havaittu, että elämäntavoilla on iso vaikutus mitattuun valtimoterveyteen.
Liikunnan lisääminen kannattaa
Valtimoterveyden mittareilla nähtiin, että pienikin määrä liikuntaa on hyödyksi. Ei tarvitse olla himoliikkuja. Muutokset liikunnan määrässä näkyivät molempiin suuntiin: kun lähtötaso oli matala, liikunnan lisääminen paransi valtimoterveyttä, kun taas liikunnan vähentäminen minimiin heikensi sitä.
Nyt Strip-tutkimuksessa on käynnissä 26-vuotisseurantatutkimus.
Panic-tutkimus 8-vuotias
Kuopiolaisessa Panic-tutkimuksessa yksilöllinen, perhelähtöinen elämäntapaohjaus paransi lasten elintapoja ja kardiometabolisia riskitekijöitä. Ohjausta saaneet lapset lisäsivät liikuntaa ja heidän ruokavalionsa laatu parani: mm. kasvisten ja rasvattoman maidon käyttö lisääntyi. Verrokkiryhmässä sen sijaan kasvisten käyttö väheni.
Parempien elämäntapojen seurauksena tutkimusryhmässä olevien lasten veren rasvahappopituisuudet paranivat, LDL-kolesteroli laski ja insuliiniresistenssin kehittyminen hidastui jo kahden vuoden aikana.
Tutkimuksessa oli mukana alussa koulunsa juuri aloittaneita lapsia. Nyt ovat kahdeksannen vuoden seurantatutkimukset käynnissä.
KL
Lähteet:
FT, laillistettu ravitsemusterapeutti Aino-Maija Elorannan esitys ”Liikunta- ja ravitsemusintervention vaikutus elintapoihin ja kardiometabolisiin riskitekijöihin alakouluikäisillä lapsilla” ja
FT, dosentti Katja Pahkalan esitys ”STRIP – parempaa sydänterveyttä lapsuudesta lähtien” SRY:n kevätseminaarissa Helsingissä 18.3.2016.
Ravitsemuskatsaus 1-2016Syömisen monet muodot4.7.2016