Päiväkotiruokailussa lapsilla saattaa olla turhia allergiaruokavalioita.
– Allergiat vähenevät neljään vuoteen mennessä, mutta sitten tilanne ei näytä muuttuvan kuuden vuoden ikään mennessä, sanoo yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.
– Mitä tälle voi tehdä? Päiväkotiruokailussa turhat allergiaruokavaliot vievät resursseja ja huomion vaikeita oireita saavilta lapsilta.
Allergian vaarana on ruokavalion yksipuolistuminen. Mitä keskeisempiä ruoka-aineita ruokavaliosta puuttuu, sitä vaikeampi on saada ruuasta riittävästi ravintoaineita. Turhista välttämisruokavalioista ei ole hyötyä, ne eivät vahvista sietokykyä. Lisäksi välttäminen mallintuu helposti koko elämänkaarelle.
Vaihtoehdot pois näkyviltä
Lilla-tutkimus pureutui tähän ongelmaan pääkaupunkiseudulla. Sen tavoite oli vähentää allergiaruokavalioita 50 prosentilla. Tutkimuksessa oli mukana 40 päiväkotia.
Tutkimuksessa kehitettiin uusi lomake allergioiden ilmoittamiseen. Aiemmin käytössä olevassa lomakkeessa vanhemmat saivat rastittaa lapsensa ruoka-allergiat valikoimasta. Uudessa lomakkeessa ruoka-aineet piti kirjoittaa itse. Lisäksi allergiaruokavalion saamiseen vaadittiin lääkärintodistus.
Tuloksena uusi lomake vähensi allergiaruokavalioita kaikissa kaupungeissa. Tutkimuksen aikana sekä kasvis-, hedelmä- ja mausteallergiaruokavalioiden tarve väheni, mutta myös esimerkiksi maitoallergian määrät.
KL
Lähde:
FT, yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkolan esitys ”LILLA-tutkimus” SRY:n kevätseminaarissa Helsingissä 18.3.2016.
Ravitsemuskatsaus 1-2016Syömisen monet muodot4.7.2016