Vanhuskin kaipaa ruokailoa

Moni­am­ma­til­li­sel­la yh­teis­työl­lä, hen­ki­lö­kun­nan kou­lu­tuk­sel­la ja yk­si­löl­li­ses­ti rää­tä­löi­dyl­lä ruo­ka­va­li­ol­la voi­daan pa­ran­taa hau­rai­den van­hus­ten ra­vit­se­mus­ti­laa ja ko­hen­taa hei­dän elä­män­laa­tu­aan, va­kuut­taa do­sent­ti Mer­ja Suo­mi­nen esi­tyk­ses­sään Kes­tä­vä poh­jois­mai­nen keit­tiö -se­mi­naa­ris­sa maa­lis­kuus­sa.

Hau­rai­den van­hus­ten ylei­sim­mät on­gel­mat ovat ruo­ka­ha­lut­to­muus, ali­ra­vit­se­mus ja ta­ha­ton pai­non­me­ne­tys. Ali­ra­vit­se­mus joh­taa toi­min­ta­ky­vyn heik­ke­ne­mi­seen ja ve­rot­taa psy­ko­so­si­aa­lis­ta ky­vyk­kyyt­tä. Niuk­ka pro­te­ii­nin­saan­ti liit­tyy sarkopeniaan eli li­has­mas­san vä­he­ne­mi­seen sekä dynopeniaan eli li­has­voi­man ka­to­a­mi­seen. Nämä puo­les­taan al­tis­ta­vat kaa­tu­mi­sil­le ja mur­tu­mil­le. Myös vas­tus­tus­kyky tu­leh­duk­sia vas­taan heik­ke­nee.

Eri­tyi­ses­ti on huo­leh­dit­ta­va van­hus­ten riit­tä­väs­tä pro­te­ii­nin saan­nis­ta. Ter­veil­le ai­kui­sil­le suo­si­tel­laan 0,8 g pro­te­ii­nia pai­no­ki­loa koh­ti päi­väs­sä. Van­huk­sil­le se ei rii­tä, vaan suo­si­tus on 1,2–1,4 g pai­no­ki­loa koh­ti päi­väs­sä.

Muis­ti­sai­raus tuo lisä­pul­mia: ruu­an­val­mis­tus­tai­dot ka­to­a­vat eikä lu­sik­ka tah­do enää löy­tää lau­ta­sel­ta suu­hun. De­men­ti­a­ko­deis­sa tar­jo­taan kyl­lä täy­si­pai­nois­ta ruo­kaa, mut­ta asuk­kaat syö­vät heil­le suun­ni­tel­lus­ta an­nok­ses­ta vain kak­si kol­man­nes­ta. Il­man syöt­tö­apua ali­ra­vit­se­mus on uh­ka­na.

Ruoka on hyvää hoitoa

Mer­ja Suo­mi­nen esit­te­li se­mi­naa­ris­sa hoi­to­hen­ki­lö­kun­nal­le suun­ni­tel­lun ope­tus­oh­jel­man, jon­ka ta­voit­tee­na on pa­ran­taa hen­ki­lös­tön ra­vit­se­mus­tai­to­ja ja opet­taa hei­tä en­tis­tä pa­rem­min vas­taa­maan van­hus­ten yk­si­löl­li­siin ra­vit­se­mus­on­gel­miin. Op­pi­mi­nen ta­pah­tuu tii­mi­työ­nä, te­ke­mäl­lä op­pien, pien­ryh­mä­kes­kus­te­luis­sa, hen­ki­lö­koh­tai­sen pa­laut­teen kaut­ta sekä kir­jal­li­suu­teen pe­reh­ty­mäl­lä. Kou­lu­tuk­sen kaut­ta ke­hit­tyy asen­ne, että ruo­ka on hy­vää hoi­toa.

Hen­ki­lös­tö op­pii ar­vi­oi­maan asuk­kaan ra­vit­se­mus­ti­lan ja huo­maa­maan ra­vit­se­mus­on­gel­mat. Ruu­an ku­lu­tus­ta opi­taan mit­taa­maan ja sitä ver­ra­taan suo­si­tuk­siin. Työ­tii­mis­sä kes­kus­tel­len et­si­tään tar­peel­li­set yk­si­löl­li­set ruo­ka­va­li­o­muu­tok­set ja nii­den nou­dat­ta­mis­ta ja vai­ku­tuk­sia opi­taan seu­raa­maan.

– Ai­kuis­kou­lu­tuk­sel­la voi olla to­del­li­nen vai­ku­tus hoi­to­ko­deis­sa asu­vien van­hus­ten ra­vit­se­muk­seen ja te­ke­mäl­lä op­pi­mi­nen on te­ho­kas­ta ra­vit­se­mus­kou­lu­tus­ta van­hus­ten pa­ris­sa työs­ken­te­le­vil­le, Mer­ja Suo­mi­nen us­koo.

Hä­nel­lä on sel­ke­ät ta­voi­te- ja teh­tä­vä­lis­tat van­hus­ten nau­tin­nol­lis­ten ruo­kai­lu­het­kien, riit­tä­vän ra­vin­non­saan­nin ja pa­rem­man elä­män­laa­dun saa­vut­ta­mi­sek­si.

Ruo­ka­pal­ve­lu:

Ate­ri­at suun­ni­tel­laan van­he­ne­vil­le so­pi­vik­si
Ra­vin­to­si­säl­tö las­ke­taan, ener­gi­an ja ra­vin­to­ai­nei­den riit­tä­vyys var­mis­te­taan
Tar­jo­taan usein asuk­kai­den mie­li­ruo­kia
Han­ki­taan pa­lau­tet­ta ja sitä kuun­nel­laan
Ruo­ka val­mis­te­taan huo­lel­la, kyp­sen­nys­ajat koh­dal­laan
Pi­de­tään hy­gie­nia ja oma­val­von­ta kun­nos­sa

Hoi­to­hen­ki­lö­kun­ta:

Asuk­kai­den ra­vit­se­mus­tila ar­vi­oi­daan ja hei­dät pun­ni­taan sään­nöl­li­ses­ti
BMI las­ke­taan sään­nöl­li­ses­ti
Huo­non ra­vit­se­mus­ti­lan syy sel­vi­te­tään
Tar­jo­taan ra­vin­to­li­siä tar­peen mu­kaan

Moni­am­ma­til­li­nen yh­teis­työ:

Ruo­ka­pal­ve­lun hen­ki­lös­tö osal­lis­tuu hoi­to­tii­miin
Ruo­ka­pal­ve­lun hen­ki­lös­tö vie­rai­lee osas­toil­la ruo­kai­lun ai­ka­na näh­däk­seen ruo­kai­lu­ti­lan­teen käy­tän­nös­sä

Ruo­kai­lu­ti­lan­ne:

Ruu­an ja juo­man mää­rät mi­ta­taan ja ver­ra­taan suo­si­tuk­siin
Ruo­ka-ai­ko­ja käy­te­tään asuk­kai­den ak­ti­voin­ti­na
Asuk­kaat syö­vät yh­des­sä il­man kii­reh­ti­mis­tä
Ruo­ka­ha­lut­to­mia kan­nus­te­taan ja au­te­taan syö­mi­ses­sä
Lääk­kei­tä ei an­ne­ta ruo­kai­lun yh­tey­des­sä

Kolme toivomusta

Mer­ja Suo­mi­sel­la on toi­vo­mus­lis­tal­la kol­me asi­aa, joi­ta ki­pe­äs­ti tar­vi­taan van­hus­ten ra­vit­se­muk­sen ja elä­män­laa­dun ko­hen­ta­mi­sek­si. On ke­hi­tet­tä­vä hoi­to­hen­ki­lö­kun­nan käyt­töön yksi­ker­tai­set me­ne­tel­mät ra­vit­se­mus­ti­lan sekä ruu­an ja ra­vin­to­ai­nei­den saan­nin ar­vi­oi­mi­sek­si. Hoi­ta­jien ja lää­kä­rei­den ra­vit­se­mus­kou­lu­tus­ta tar­vi­taan, jot­ta tie­toi­suus van­hus­ten ali­ra­vit­se­muk­ses­ta ja ra­vit­se­mus­hoi­don mah­dol­li­suuk­sis­ta le­vi­äi­si. Ja kol­man­nek­si kai­va­taan sel­kei­tä ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia hau­rail­le van­huk­sil­le.

Tuotekehitystä yhteistyönä

– Vaik­ka ruo­ka on il­man muu­ta vält­tä­mät­tö­myys, ate­ri­an ää­reen is­tah­ta­mi­sen pi­täi­si myös tuot­taa iloa ja tyy­dy­tys­tä, mustuttaa nor­ja­lai­nen Hel­ge Bergslien esi­tyk­ses­sään, joka oli tar­koi­tet­tu Kes­tä­vä poh­jois­mai­nen keit­tiö-se­mi­naa­riin, mut­ta jota hän ei pääs­syt esit­tä­mään. Hän työs­ken­te­lee asi­an­tun­ti­ja­kes­kuk­ses­sa, jon­ka teh­tä­vä­nä on vah­vis­taa tie­to­ta­soa ja in­no­vaa­ti­o­ky­ky­jä gast­ro­no­mi­an alu­eel­la nor­ja­lai­sen ruu­an­tuo­tan­non eduk­si (The Norwegian Centers of Expertise, Culinology).

Hel­ge Bergslien mu­kaan on kol­me sel­ke­ää stra­te­gi­aan, joil­la taa­taan van­hus­ten ruo­ka­ha­lun säi­ly­mi­nen ja riit­tä­vän ra­vit­se­muk­sen saan­ti: myön­tei­set ruo­kai­lu­ko­ke­muk­set, tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen tuo­te­ke­hi­tys ja pa­rem­pi osaa­mi­nen.

Mo­nil­le ruo­kai­lu tuo mah­dol­li­suu­den vah­vis­taa so­si­aa­li­sia suh­tei­ta, vä­lit­tää ja hoi­va­ta ja saa­da uu­sia ko­ke­muk­sia tuok­su­jen ja ma­ku­jen kaut­ta. Mo­nil­le ruo­kai­lu on päi­vän koho­koh­ta ja sil­lä on tär­keä roo­li ilon ja tyy­dy­tyk­sen an­ta­ja­na elä­mäs­sä. Kun ruo­kai­luun il­maan­tuu on­gel­mia, ate­ri­oin­ti muut­tuu an­ke­ak­si vält­tä­mät­tö­myy­dek­si.

– On ää­rim­mäi­sen tär­ke­ää ym­mär­tää pait­si ruo­kai­lun ra­vit­se­muk­sel­li­set hyö­dyt myös ne emo­ti­o­naa­li­set tar­peet, joi­ta ruo­kai­lu täyt­tää, Hel­ge Bergstein muis­tut­taa.

Nor­jas­sa tut­ki­mus­lai­tos­ten, hoi­to­lai­tos­ten, gast­ro­no­mien ja elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­den yh­teis­työs­sä ke­hi­te­tään ra­vin­teik­kai­ta elin­tar­vik­kei­ta de­men­ti­a­po­ti­lail­le, joil­la on on­gel­mia syö­mi­ses­sä. Ta­voit­tee­na on tar­jo­ta po­ti­lail­le ruo­kia ja ate­ri­oi­ta, jot­ka oli­si­vat hou­kut­te­le­via, hel­pos­ti syö­tä­viä ja ra­vit­se­via. Kan­sain­vä­li­set tut­ki­muk­set ovat osoit­ta­neet, että ruu­an muo­dol­la, vä­ril­lä ja ra­ken­teel­la on suu­ri mer­ki­tys de­men­ti­a­po­ti­laan ruu­an­va­lin­nas­sa. Tätä tie­toa käy­te­tään hy­väk­si tuo­te­ke­hi­tyk­ses­sä. Osa­puo­let ovat to­den­neet, että laa­ja yh­teis­työ on tuo­nut tuo­te­ke­hi­tyk­seen tuo­rei­ta näkö­kul­mia ja uut­ta ym­mär­rys­tä asi­ak­kai­den tar­peis­ta. Stavangeriin Måltidets Husiin on pe­rus­tet­tu osaa­mis­kes­kus, jon­ka teh­tä­vä­nä on ke­hit­tää hoi­to­lai­tos­ten ruo­kai­lua niin, että to­teu­tuu peri­aate: Raa­ka-ai­neet ovat ruo­kaa vas­ta, kun ne tu­le­vat syö­dyik­si.

Kir­joit­ta­ja:

Lee­na Pac­ka­len

Läh­de:

Kes­tä­vä poh­jois­mai­nen keit­tiö-se­mi­naa­ri Hel­sin­gis­sä 18.3.2016 Se­mi­naa­ri on yksi Suo­men Poh­jois­mai­den mi­nis­te­ri­neu­vos­ton pu­heen­joh­ta­juus­vuo­den oh­jel­man ruo­ka­ta­pah­tu­mis­ta. Se­mi­naa­rin jär­jes­te­lyis­tä vas­ta­si­vat Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö ja Motiva.

Pro­te­ii­ni­e­si­te ha­vain­nol­lis­taa hy­viä pro­te­ii­nin läh­tei­tä ja nii­den an­nos­ko­ko­ja. Kuva: Mai­to ja Ter­veys ry

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016