Kananmunat eivät lisää sydäntautiriskiä

Itä-Suo­men yli­o­pis­ton 1032 mie­hen seu­ran­ta­tut­ki­muk­ses­sa (Kuo­pio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) nau­tit­tu­jen kana­mu­nien mää­räl­lä ei to­det­tu yh­teyt­tä se­pel­val­ti­mo­tau­din il­maan­tu­vuu­teen eikä ult­ra­ää­nel­lä mi­tat­tuun kau­la­val­ti­mon sei­nä­män pak­suu­teen. Osal­lis­tu­jien ter­vey­den­ti­laa seu­rat­tiin 23–28 vuo­den ajan ja ra­vin­non­saan­ti tut­kit­tiin 4 päi­vän ruo­ka­päi­vä­kir­jo­jen avul­la tut­ki­muk­sen alus­sa 1980-lu­vul­la.

Täl­lai­nen löy­dös ei ole ai­van uusi ha­vain­to, sil­lä jo vuon­na 1999 Har­var­din yli­o­pis­ton tut­ki­jat to­te­si­vat laa­jois­sa seu­ran­ta-ai­neis­tois­saan, ett­ei ka­nan­mu­nien syön­ti eikä ra­vin­nos­ta saa­dun ko­les­te­ro­lin mää­rä vai­kut­ta­nut mer­kit­se­väs­ti val­ti­mo­tau­tien ris­kiin. Uut­ta Kuo­pi­os­sa teh­dys­sä tut­ki­muk­ses­sa on se, että ai­neis­tos­ta sel­vi­tet­tiin ge­neet­ti­ses­ti mää­räy­ty­vien apo­lipo­pro­te­ii­ni E:n feno­tyyp­pien yh­tey­det tu­lok­siin.

Ra­vin­nos­ta imey­ty­vien ko­les­te­ro­li­mää­rien vaih­te­lut ovat suu­ria ja yk­si­löl­li­set erot voi­vat olla jopa vii­sin­ker­tai­sia. Myös ra­vin­nos­ta saa­dun ko­les­te­ro­lin vai­ku­tus see­ru­min ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­teen vaih­te­lee – suu­rim­mal­la osal­la ih­mi­sis­tä ra­vin­non ko­les­te­ro­li vai­kut­taa vain vä­hän see­ru­min ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­teen.

Apo­lipo­pro­te­ii­nin E:n poly­mor­fia vai­kut­taa ko­les­te­ro­lin imey­ty­mis­herk­kyy­teen. Al­lee­liin ɛ4, eri­tyi­ses­ti homotsygoottiseen va­ri­ant­tiin E4/4, liit­tyy run­saam­pi ko­les­te­ro­lin imey­ty­mi­nen ja suu­rem­mat ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­det kuin al­lee­liin ɛ3 ja sen ta­val­li­sim­paan va­ri­ant­tiin E3/3.

Ruuan kolesterolin vaikutus vähäinen

Ver­rat­ta­es­sa suo­ma­lai­ses­sa tut­ki­muk­ses­sa Apo E4 va­ri­ant­tien (E2/4 + E3/4 + E4/4) kan­ta­jia mui­hin feno­tyyp­pei­hin (val­ta­osa tyyp­piä E3/3) ei to­det­tu ti­las­tol­li­ses­ti mer­kit­se­viä ero­ja se­pel­val­ti­mo­tau­din il­maan­tu­vuu­des­sa eikä kau­la­val­ti­mon sei­nä­män pak­suu­des­sa. Ka­nan­mu­nien mää­rä ei kor­re­loi­nut ris­ki­muut­tu­jiin kum­mas­sa­kaan ryh­mäs­sä.

Tut­ki­jat päät­te­li­vät, että ka­nan­mu­nien (kes­ki­mää­rin 4 mu­naa vii­kos­sa) tai ko­les­te­ro­lin saan­ti ei liit­ty­nyt suu­ren­tu­nee­seen se­pel­val­ti­mo­tau­din ris­kiin, ei koko ai­neis­tos­sa eikä apo­lipo­pro­te­ii­ni E4 va­ri­an­tin kan­ta­jil­la. See­ru­min suu­ri ko­les­te­ro­li­pi­toi­suus al­tis­taa val­ti­mo­tau­dil­le, mut­ta ruo­an ko­les­te­ro­lin vai­ku­tus ris­kiin on vä­häi­nen.

Pää­tel­miin voi yh­tyä yh­del­lä va­rauk­sel­la. Ai­neis­tos­sa yh­dis­tet­tiin kaik­ki ɛ4-al­lee­lin kan­ta­jat, jois­ta lä­hes 90 % oli va­ri­ant­tia E3/4. Voi­mak­kaim­min al­tis­ta­van va­ri­an­tin E4/4 kan­ta­jia oli ai­neis­tos­sa vain 40 (3,9 %). Näin pie­nes­sä ryh­mäs­sä ei ol­lut mah­dol­lis­ta tut­kia yk­sit­täi­siä ris­ki­suh­tei­ta luo­tet­ta­vas­ti.

Niin­pä, jos ha­lu­am­me tie­tää, voi­vat­ko myös homotsygoottiset E4/4 va­ri­an­tin omaa­vat naut­tia huo­let­ta ka­nan­mu­nia, oli­si ke­rät­tä­vä ja tut­kit­ta­va vie­lä suu­rem­pi tut­ki­mus­ai­neis­to, usei­ta tu­han­sia hen­ki­löi­tä. Täl­lai­sen tut­ki­muk­sen te­ke­mi­sel­le oli­si Suo­mes­sa suh­teel­li­sen hy­vät edel­ly­tyk­set, sil­lä E4/4 va­ri­ant­ti on suo­ma­lai­ses­sa vä­es­tös­sä kak­si-kol­me ker­taa ylei­sem­pi kuin muis­sa län­si­mais­sa.

Kir­joit­ta­ja:

Ant­ti Aro

Kir­jal­li­suut­ta:

Vir­ta­nen JK ym. Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-me­dia thickness and risk of coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuo­pio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr 2016;103:895-90

Kuo­pi­o­lai­ses­sa tut­ki­muk­ses­sa ka­nan­mu­nat ei­vät li­sän­neet sy­dän­tau­ti­ris­kiä. Kuva: Suo­men Broileryhdistys ry

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016