Lehmänmaito yhdistetään yksittäisistä ruoka-aineista eniten vatsavaivoihin. Suomalaisessa tutkimuksessa vatsavaivojen vuoksi lääkärin vastaanotolla käyneestä 1 900 henkilöstä n. 40 % yhdisti kokemansa vatsaoireet maitoon (Anthoni 2009). Laktoosin lisäksi myös maidon proteiinit voivat aiheuttaa oireita herkkävatsaisilla.
IgE-välitteinen lehmänmaitoallergia on aikuisilla harvinainen, mutta myös aikuisilla on raportoitu paikallista vasta-aineiden tuotantoa suolistossa ja viivästyneitä yliherkkyysreaktioita maidon nauttimisen jälkeen. Koska maidon proteiinien pilkkominen peptideiksi ja aminohapoiksi mahdollistaa maidon nauttimisen lehmänmaitoallergiasta kärsiville lapsille, proteiinien osittaisen pilkkomisen oletettiin parantavan maidon siedettävyyttä myös aikuisilla. Maitoproteiinin lievän entsymaattisen hydrolyysin vaikutuksia vatsavaivoihin tutkittiin herkkävatsaisilla aikuisilla tuoreessa tutkimuksessa.
Hydrolysoitua maitoa nauttineilla vatsan kurina ja ilmavaivat vähenivät merkitsevästi enemmän kuin tavanomaista laktoositonta maitoa nauttineilla (p<0.05). Myös oiresumma pieneni enemmän hydrolysoitua maitoa käyttäneessä ryhmässä (9,8 pistettä vs. 7,1 pistettä; p-arvo ryhmien väliselle erolle 0.039) (Kuvat). Vatsakivuissa (p=0.47) ja turvotuksessa (p=0.076) ei todettu eroja ryhmien välillä.
Maidon proteiineista ß-kaseiini on liitetty vatsavaivoihin ja maitointoleranssiin. Kehittämässämme hydrolysoidussa maidossa pääosa (60–90%) ß -kaseiinista oli pilkkoutunut, mikä todennäköisesti osaltaan selittää vatsavaivojen vähenemisen. Proteiinien hydrolysointi saattaa vaikuttaa niiden immunogeenisuuteen ja vähentää paikallisia immunologisia reaktioita suolistossa.
Vatsavaivoihin on hoitotutkimuksissa todettu liittyvän lumevaikutuksia. Tässäkin tutkimuksessa oiresumma laski lähtötasoon nähden myös tavanomaista laktoositonta maitoa nauttineilla vaikka n. 80 % tutkittavista ilmoitti ennen tutkimusta saavansa oireita vähälaktoosisesta tai laktoosittomasta maidosta. Proteiinihydrolysoidulla maidolla saatiin kuitenkin laktoosittomaan maitoon nähden lisävaikutus. Vaikutus havaittiin sekä naisilla että miehillä, eikä sillä ollut merkitystä kuinka pitkään vatsaoireista oli kärsitty.
Tulokset viittaavat siihen, että maitoproteiinin lieväkin hydrolysointi vähentää vatsaoireita herkkävatsaisilla aikuisilla. Koska maito on merkittävä ravintoaineiden lähde myös aikuisille, teknologiat, joilla voidaan muokata maidon proteiineja helpommin siedettävään muotoon mahdollistavat maitotuotteiden kehittämisen myös herkkävatsaisille aikuisille.
Lumekontrolloidussa, randomoidussa, kaksoissokkotutkimuksessa 94 maidosta oireilevaa 18–65-vuotiasta henkilöä nautti 10 päivän ajan päivittäin vähintään 2 dl tavanomaista laktoositonta maitoa tai patentoidulla menetelmällä valmistettua proteiini-hydrolysoitua, laktoositonta maitoa. Muiden maitovalmisteiden käyttö oli kielletty tutkimuksen ajan. Muilta osin tutkittavat nauttivat tavanomaista ruokavaliotaan, joka 73 %:lla tutkittavista oli laktoositon tai vähälaktoosinen.
Pääosa tutkittavista oli saanut vatsaoireita maidosta yli viiden vuoden ajan ja 70 % koki oireensa häiritseviksi tai erittäin häiritseviksi. Tutkittavat raportoivat oireiden (vatsakipu, ilmavaivat, vatsan kurina ja turvotus) esiintymisen ennen tutkimuksen alkua ja sen päätteeksi. Oireiden esiintymistä arvioitiin asteikolla 1 (ei oireita) – 7 (jatkuvia oireita). Tutkittavat sitoutuivat hyvin tutkimukseen; 96 % tutkittavista käytti ≥2 dl maitoa vähintään kahdeksana kymmenestä tutkimuspäivästä.
Kirjoittaja:
Anu Turpeinen
dos, ETT, ravitsemustutkija, anu.turpeinen@valio.fi
Lähde:
Turpeinen A, Kautiainen H, Tikkanen M-L, Sibakov T, Tossavainen O, Myllyluoma E. Mild protein hydrolysation of lactose-free milk further reduces milk-related gastrointestinal symptoms. J Dairy Res 2016; doi:10.1017/S0022029916000066
Viitteet:
Anthoni S. Cow’s milk related gastrointestinal symptoms in adults. Helsingin yliopisto, Yliopistopaino 2009, 55 s. Väitöskirja.
Ravitsemuskatsaus 1-2016Syömisen monet muodot4.7.2016