Tuoreessa väitöstutkimuksessa todettiin, että räätälöidyt ravitsemusinterventiot paransivat ikääntyneiden ruokavalion laatua ja ravintoaineiden saantia, elämänlaatua sekä vähensivät kaatumisalttiutta kotona asuvilla muistisairailla. Tutkimukseen osallistuneilla, kaikenkuntoisilla ikääntyneillä ruokavalion heikko laatu, riittämätön proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saanti oli yleistä.
Väitöksessä selvitettiin kotona asuvien, erikuntoisten ja pitkäaikaishoidon ikääntyneiden ravitsemustila, ravinnonsaanti ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Lisäksi selvitettiin ravitsemusohjauksen ja -opetuksen vaikuttavuutta tutkittavien ruokavalion laatuun, ravintoaineiden saantiin, kaatumisiin ja elämänlaatuun.
Tutkituista pitkäaikaishoidossa olevista 17 % oli virheravittuja ja 68 % virheravitsemusriskissä. Virheravituilla ikääntyneillä ravintoaineiden riittämätön saanti oli yleisintä, mutta myös hyvässä ravitsemustilassa olevien ikääntyneiden proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saanti oli tutkimuksissa heikkoa. Huonoin ravitsemustila oli niillä ikääntyneillä, joilla oli heikentynyt liikuntakyky ja kognitio.
Kaikista tutkittavista 75 % sai suosituksia vähemmän proteiinia. Vitamiineista D- ja E-vitamiinin, folaatin ja tiamiinin riittämätön saanti oli yleisintä.
Ravitsemustieto- ja ruoanvalmistuskursseille osallistuneiden ruokavalion laatu, C-vitamiinin ja kuidun saanti sekä psykologinen hyvinvointi paranivat. Kotona asuvien muistisairaiden proteiininsaanti ja elämänlaatu paranivat sekä kaatumiset vähenivät vuoden kestävän räätälöidyn ravitsemusneuvonnan seurauksena.
Kotona asuvien yli 500 ikääntyneen ja lähes 400 pitkäaikaishoidon asukkaan ravitsemustila arvioitiin Mini Nutritional Assessment (MNA) -testillä ja ravinnonsaanti 1-3 päivän ruokapäiväkirjan avulla. Tutkittavilta kerättiin lisäksi taustatiedot, tietoja sairauksista ja kognitiosta. Ravintoaineiden saantia verrattiin ravitsemussuosituksiin ja vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävyys arvioitiin.
Ravitsemustieto- ja ruoanvalmistuskursseille osallistui 54 ikääntynyttä. Kurssien jälkeen selvitettiin ravitsemusopetuksen vaikutusta ruokavalion laatuun, ravinnonsaantiin ja psykologiseen hyvinvointiin. Lisäksi väitöskirjan tutkimuksissa selvitettiin räätälöidyn ravitsemusneuvonnan vaikutusta kotona puolisonsa kanssa asuvien muistisairaiden ravinnonsaantiin, elämänlaatuun ja kaatumisalttiuteen. Pariskuntia ohjattiin yksilöllisesti kotona tapahtuvalla ravitsemusneuvonnalla.
KL
Lähde:
ETM Satu Jyväkorpi: ”Nutrition of older people and the effect of nutritional interventions on nutrient intake, diet quality and quality of life” (Ikääntyneiden ravitsemus ja ravitsemusinterventioiden vaikutus ravintoaineiden saantiin, ruokavalion laatuun ja elämänlaatun), väitös 5.4.2016 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa
Ravitsemuskatsaus 1-2016Syömisen monet muodot4.7.2016