Tuoteinnovaatioita ja hellävaraista tuuppaamista

– Meil­lä on val­ta­van pit­kä his­to­ria ra­vit­se­muk­sen mal­li­maa­na, ke­huu neu­vot­te­le­va vir­ka­mies Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä.

– Me olem­me ai­noa maa, joka on pys­ty­nyt vä­hen­tä­mään suo­lan ja tyy­dyt­ty­nei­den ras­va­hap­po­jen saan­tia sekä li­sää­mään kas­vis­ten käyt­töä. Nyt hyvä ke­hi­tys on py­säh­ty­nyt. Suo­lan ja tyy­dyt­ty­neen ras­van saan­ti on kas­va­nut, lap­set syö­vät lii­kaa so­ke­ria, hy­viä tuot­tei­ta on ka­don­nut mark­ki­noil­ta eikä ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lu aina tue ter­veys­ta­voit­tei­ta.

Toimivia työkaluja ja tuoteinnovaatioita

Laa­ja jouk­ko­ruo­kai­lu, koti­ta­lous­o­pe­tus, neu­vo­la­jär­jes­tel­mä, EU-tu­kien koh­den­ta­mi­nen ja sy­dän­merk­ki ovat esi­merk­ke­jä toi­mi­vis­ta työ­ka­luis­ta suo­ma­lais­ten ra­vit­se­muk­sen pa­ran­ta­mi­sek­si. Meil­lä on myös mo­nia tuo­te­in­no­vaa­ti­oi­ta ku­ten ksy­li­to­li ja lak­too­sit­to­mat mai­to­val­mis­teet. Näi­tä voi­si hyö­dyn­tää kan­sain­vä­li­ses­sä kau­pas­sa.

– Toi­voi­sin, että Suo­mes­sa osat­tai­siin kään­tää tä­män sek­to­rin osaa­mi­nen, hyvä olo ja ter­veys brän­dik­si, jota voi­tai­siin vie­dä maa­il­mal­le, Sarlio-Läh­teen­kor­va kan­nus­taa. Meil­lä on pal­jon hy­viä tuot­tei­ta, pa­rem­pia kuin muu­al­la, ne ei­vät vain ole löy­tä­neet maa­il­mal­le.

Hellävaraisesti tuuppien kohti parempia elämäntapoja

”Nudging” on kei­no hou­ku­tel­la kan­saa koh­ti pa­rem­pia elä­män­ta­po­ja. Sii­tä pu­hu­taan hel­lä­va­rai­se­na tuup­paa­mi­se­na koh­ti pää­mää­rää, jol­loin tuup­paa­mi­sen koh­de ei vält­tä­mät­tä tie­dos­ta itse tuup­paa­mis­ta. Täl­lä me­ne­tel­mäl­lä on tar­koi­tus muut­taa ih­mis­ten käyt­täy­ty­mis­tä en­nus­tet­ta­vaan suun­taan kiel­tä­mät­tä mui­ta vaih­to­eh­to­ja.

– Ku­lut­ta­jat ovat kiin­nos­tu­nei­ta ter­veel­li­sis­tä ja vas­tuul­li­sis­ta elä­män­ta­vois­ta, mut­ta ei­vät aina tie­dä, mi­ten se teh­dään. Elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suus voi aut­taa te­ke­mään hy­viä va­lin­to­ja, Francesco Tramontin avaa ter­miä ja sen mal­lin mah­dol­li­suuk­sia.

Tramontin pu­hui nudgingista Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä tou­ko­kuus­sa. Nudging si­joit­tuu hol­ho­a­vien oh­jaus­kei­no­jen, ku­ten ve­ro­tuk­sen, kiel­to­jen ja li­be­raa­lim­pien kei­no­jen vä­liin, lä­hem­mäs li­be­raa­lia kuin hol­ho­a­vaa oh­jaus­ta.

Nudging-me­ne­tel­mäl­lä voi­daan oh­ja­ta ih­mi­siä esi­mer­kik­si va­lit­se­maan por­taat his­sin si­jaan te­ke­mäl­lä por­tais­ta niin kiin­nos­ta­vat ja nä­ky­vät, että ne tu­lee va­lit­tua sen ta­kia. Toi­nen esi­merk­ki nudgingista on lau­ta­sen koon pie­nen­tä­mi­nen. Tämä vä­hen­tää lau­ta­sel­le otet­ta­van ruu­an mää­rää ja sa­mal­la ruu­an hä­vik­kiä.

Enemmän kasviksia tarjontaa lisäämällä

Fazer Groupin ruo­ka­pal­ve­luis­sa hel­lä­va­rais­ta tuup­pi­mis­ta on käy­tet­ty me­nes­tyk­sek­kääs­ti kas­vis­ten me­ne­kin li­sää­mi­sek­si. Kas­vis­vaih­to­eh­to­jen li­sää­mi­nen on help­po tapa oh­ja­ta ku­lut­ta­jia ot­ta­maan enem­män kas­vik­sia.

Yh­te­nä hou­kut­te­lu­kei­no­na Fazerin GreenNudge-mal­lis­sa on käy­tet­ty myös ruo­ka­vaih­to­eh­to­jen aset­te­lua buf­fet-pöy­tään. Kas­vik­set ja kas­vis­ruu­at on ase­tet­tu nä­ky­väs­ti esil­le. Li­säk­si ruo­kien ni­me­ä­mi­seen on kiin­ni­tet­ty huo­mi­o­ta. Ruo­kien ni­mis­tä on teh­ty hou­kut­te­le­via.

KL

Läh­teet:

neu­vot­te­le­va vir­ka­mies Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va, Sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­riö. Esi­tys ”Yh­teis­työl­lä ter­veyt­tä ja hy­vää ruo­kaa kai­kil­le 2025”. Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä Hel­sin­gis­sä tou­ko­kuus­sa 2016.

Francesco Tramontin, Director Public Affairs Europe, Mondelēz International, Chair of AIM/NUDGE ‘Nudging for Good’. Esi­tys “Nudging for Good!” Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä Hel­sin­gis­sä tou­ko­kuus­sa 2016.

yri­tys­vas­tuu­joh­ta­ja Nina Elo­maa, Fazer Group Oy. Esi­tys ” Nudging-me­ne­tel­mäl­lä pa­rem­paa asi­ak­kaan lau­ta­sel­le” Saa­ko tätä syö­dä? -se­mi­naa­ris­sa Hel­sin­gis­sä kesä­kuus­sa 2016.

Vä­rik­käät por­taat hou­kut­te­le­vat kul­ki­joi­ta liu­ku­por­sai­den si­jaan. Kuva Francesco Tramontinin esi­tyk­ses­tä Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016