Huoli kroonisten, ruokavalioon liittyvien sairauksien yleisyydestä on herättänyt EU:n päättäjät. Yhteiset toimenpiteet lasten lihavuuden ehkäisemiseksi käynnistyivät viime vuonna ja komission asiantuntijaryhmissä on käynnistetty toimia ruokavalion laadun parantamiseksi.
Helmikuussa 2016 valmistui ”Roadmap for Action on Food Product Improvement” -tiekartta elintarvikkeiden koostumuksen parantamiseksi Euroopassa vuoteen 2020 mennessä. Tiekartan mukaan muun muassa tiivistetään yhteistyötä eri toimijoiden välillä, parannetaan seurantajärjestelmiä ja levitetään hyviä käytäntöjä. Tiekartan hyväksyi 24 maan lisäksi kahdeksan muuta toimijaa, mukaan lukien EuroCommerce, FoodDrinkEurope ja FoodServiceEurope.
Myös EU:n ministerit ovat keskustelleet tuotemuotoilun tärkeydestä ja 17.6.2016 ministerit hyväksyivät päätelmät, jotka asettavat velvollisuuksia sekä jäsenmaille että komissiolle ja muille toimijoille tuotteiden koostumuksen parantamiseksi. Päätelmät edellyttävät, että jäsenmaat tekevät kansalliset suunnitelmat vuoden 2017 loppuun mennessä elintarvikkeiden laadun parantamiseksi vähentämällä erityisesti niiden sisältämää suolaa, sokeria, energiaa ja tyydyttynyttä rasvaa.
Päätelmien linjausten myötä myös tehostetaan tuotemuotoilun (ns. reformulaatio) tutkimusta, tiedonvaihtoa sekä yhteistyötä olemassa olevien verkostojen (kuten WHO:n suolaverkosto) kanssa. Lisäksi perustetaan verkkosivut hyvien käytäntöjen jakamista varten.
Vertailuarvot jo tekeillä
Työ tuotteiden koostumuksen parantamiseksi on jo käynnistynyt. Komissio on käynnistämässä työryhmiä, jotka tekevät ehdotuksen vertailuarvoista tuotekategorioittain. Ensimmäisenä vertailuarvot on suunniteltu tehtäväksi maitotuotteille, aamiaismuroille ja virvotusjuomille. Lisäksi ollaan parantamassa elintarvikkeiden koostumuksen monitorointia. Alustavat suunnitelmat ja vertailuarvot valmistuvat marraskuussa.
Suomessa elintarvikkeiden koostumuksen parantaminen liittyy ravitsemussuositusten jalkauttamiseen ja myös tuleviin Yhteistyöllä Hyvinvointia ja Terveyttä 2025 linjauksiin ja niiden toimeenpanoon. Osana toimintasuunnitelmaa on yhteistyömallien kehittäminen ja kansallisen suunnitelman työstäminen elintarvikkeiden laadun parantamiseksi.
Ensimmäinen yhteistyöseminaari aiheen tiimoilta pidettiin 13.6.2016 ja mukana oli edustajia koko ruokaketjusta. Työ jatkuu syksyllä kesälomien jälkeen. Mukaan toivotaan kaikkia niitä tahoja, jotka ovat valmiita tekemään työtä paremman ravitsemuksen edistämiseksi.
Kirjoittaja:
Sirpa Sarlio-Lähteenkorva
neuvotteleva virkamies, STM