Tuotemuotoilulla vähemmän suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa

Huo­li kroo­nis­ten, ruo­ka­va­li­oon liit­ty­vien sai­rauk­sien ylei­syy­des­tä on he­rät­tä­nyt EU:n päät­tä­jät. Yh­tei­set toi­men­pi­teet las­ten li­ha­vuu­den eh­käi­se­mi­sek­si käyn­nis­tyi­vät vii­me vuon­na ja ko­mis­si­on asi­an­tun­ti­ja­ryh­mis­sä on käyn­nis­tet­ty toi­mia ruo­ka­va­li­on laa­dun pa­ran­ta­mi­sek­si.

Hel­mi­kuus­sa 2016 val­mis­tui ”Roadmap for Action on Food Product Improvement” -tie­kart­ta elin­tar­vik­kei­den koos­tu­muk­sen pa­ran­ta­mi­sek­si Eu­roo­pas­sa vuo­teen 2020 men­nes­sä. Tie­kar­tan mu­kaan muun mu­as­sa tii­vis­te­tään yh­teis­työ­tä eri toi­mi­joi­den vä­lil­lä, pa­ran­ne­taan seu­ran­ta­jär­jes­tel­miä ja le­vi­te­tään hy­viä käy­tän­tö­jä. Tie­kar­tan hy­väk­syi 24 maan li­säk­si kah­dek­san muu­ta toi­mi­jaa, mu­kaan lu­kien EuroCommerce, FoodDrinkEurope ja FoodServiceEurope.

Myös EU:n mi­nis­te­rit ovat kes­kus­tel­leet tuo­te­muo­toi­lun tär­key­des­tä ja 17.6.2016 mi­nis­te­rit hy­väk­syi­vät pää­tel­mät, jot­ka aset­ta­vat vel­vol­li­suuk­sia sekä jä­sen­mail­le että ko­mis­si­ol­le ja muil­le toi­mi­joil­le tuot­tei­den koos­tu­muk­sen pa­ran­ta­mi­sek­si. Pää­tel­mät edel­lyt­tä­vät, että jä­sen­maat te­ke­vät kan­sal­li­set suun­ni­tel­mat vuo­den 2017 lop­puun men­nes­sä elin­tar­vik­kei­den laa­dun pa­ran­ta­mi­sek­si vä­hen­tä­mäl­lä eri­tyi­ses­ti nii­den si­säl­tä­mää suo­laa, so­ke­ria, ener­gi­aa ja tyy­dyt­ty­nyt­tä ras­vaa.

Pää­tel­mien lin­jaus­ten myö­tä myös te­hos­te­taan tuo­te­muo­toi­lun (ns. reformulaatio) tut­ki­mus­ta, tie­don­vaih­toa sekä yh­teis­työ­tä ole­mas­sa ole­vien ver­kos­to­jen (ku­ten WHO:n suo­la­ver­kos­to) kans­sa. Li­säk­si pe­rus­te­taan verk­ko­si­vut hy­vien käy­tän­tö­jen ja­ka­mis­ta var­ten.

Ver­tai­lu­ar­vot jo te­keil­lä

Työ tuot­tei­den koos­tu­muk­sen pa­ran­ta­mi­sek­si on jo käyn­nis­ty­nyt. Ko­mis­sio on käyn­nis­tä­mäs­sä työ­ryh­miä, jot­ka te­ke­vät eh­do­tuk­sen ver­tai­lu­ar­vois­ta tuo­te­ka­te­go­ri­oit­tain. En­sim­mäi­se­nä ver­tai­lu­ar­vot on suun­ni­tel­tu teh­tä­väk­si mai­to­tuot­teil­le, aa­mi­ais­mu­roil­le ja virvotusjuomille. Li­säk­si ol­laan pa­ran­ta­mas­sa elin­tar­vik­kei­den koos­tu­muk­sen mo­ni­to­roin­tia. Alus­ta­vat suun­ni­tel­mat ja ver­tai­lu­ar­vot val­mis­tu­vat mar­ras­kuus­sa.

Suo­mes­sa elin­tar­vik­kei­den koos­tu­muk­sen pa­ran­ta­mi­nen liit­tyy ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten jal­kaut­ta­mi­seen ja myös tu­le­viin Yh­teis­työl­lä Hy­vin­voin­tia ja Ter­veyt­tä 2025 lin­jauk­siin ja nii­den toi­meen­pa­noon. Osa­na toi­min­ta­suun­ni­tel­maa on yh­teis­työ­mal­lien ke­hit­tä­mi­nen ja kan­sal­li­sen suun­ni­tel­man työs­tä­mi­nen elin­tar­vik­kei­den laa­dun pa­ran­ta­mi­sek­si.

En­sim­mäi­nen yh­teis­työ­se­mi­naa­ri ai­heen tii­moil­ta pi­det­tiin 13.6.2016 ja mu­ka­na oli edus­ta­jia koko ruo­ka­ket­jus­ta. Työ jat­kuu syk­syl­lä kesä­lo­mien jäl­keen. Mu­kaan toi­vo­taan kaik­kia nii­tä ta­ho­ja, jot­ka ovat val­mii­ta te­ke­mään työ­tä pa­rem­man ra­vit­se­muk­sen edis­tä­mi­sek­si.

Kir­joit­ta­ja:

Sir­pa Sarlio-Läh­teen­kor­va
neu­vot­te­le­va vir­ka­mies, STM

EU-ko­mis­si­on asi­an­tun­ti­ja­ryh­mis­sä on käyn­nis­tet­ty toi­mia ruo­ka­va­li­on laa­dun pa­ran­ta­mi­sek­si. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016