Kouluruokailua, ruokakulttuuria ja eettisyyttä

Leh­den vii­me nu­me­ron il­mes­ty­mi­sen jäl­keen on val­mis­tu­nut pal­jon ruo­kaa kä­sit­te­le­viä väi­tös­kir­jo­ja. Näkö­kul­mia on mo­nen­lai­sia. Täs­sä tar­kas­tel­laan väi­tök­siä, joi­den ai­hei­na oli­vat kou­lu­lais­ten ruo­ka­kas­va­tus, af­gaa­ni-maa­han­muut­ta­jien koti­ta­louk­sien toi­min­taa ja elin­tar­vi­ke­va­lin­to­jen he­rät­tä­mät ris­ti­rii­tai­set tun­teet.

Nuoret mukaan suunnitteluun

Nuo­ret kan­nat­taa ot­taa mu­kaan kou­lu­ruo­kai­lun suun­nit­te­luun, pal­jas­tuu Kris­tii­na Jan­ho­sen väi­tös­tut­ki­muk­ses­ta. Kes­kus­te­lu on tär­ke­ää, kos­ka ai­kuis­ten laa­ti­mat sään­nöt tun­tu­vat nuo­ris­ta vie­rail­ta.

Ruu­an maku ja syö­mi­nen yh­des­sä ys­tä­vien kans­sa ovat nuo­ril­le tär­kei­tä kou­lu­ruo­kai­lus­sa. Pait­si näi­tä kou­lu­ruo­kai­lu on myös oi­val­li­nen tapa opet­taa lap­sil­le ja nuo­ril­le tasa­pai­noi­sia ruo­ka­tot­tu­muk­sia ja hy­viä ruo­ka­ta­po­ja. Nuor­ten kans­sa pi­täi­si­kin poh­tia heil­le mer­ki­tyk­sel­li­siä asi­oi­ta ja mi­ten nii­tä voi­si tuo­da esil­le osa­na ruo­ka­kas­va­tus­ta.

Kou­lu­ruo­kai­lu on par­haim­mil­laan moni­puo­li­nen kas­va­tus­ti­lan­ne, jon­ka suun­nit­te­luun nuo­ret osal­lis­tu­vat. Ja osal­lis­tu­vat ai­dos­ti, ei­vät pas­sii­vi­ses­ti. Nuo­ri ko­kee ole­van­sa ai­dos­ti osal­li­se­na, jos omal­la toi­min­nal­la ja mie­li­pi­teil­lä on oi­ke­as­ti vai­ku­tus­ta. Nuo­ret tar­vit­se­vat myös pa­lau­tet­ta ke­hi­tys­i­de­ois­taan.

Tunteet vaikuttavat ruuanvalintaan

Ruo­ka­va­lin­toi­hin ol­laan sitä tyy­ty­mät­tö­mäm­piä, mitä voi­mak­kaam­pi on ris­ti­rii­ta va­lin­to­jen he­rät­tä­mien tun­tei­den vä­lil­lä. Tätä tar­kas­tel­tiin Aino-Ma­ria Im­mo­sen väi­tök­ses­sä. Ris­ti­rii­tai­sia tun­tei­ta he­rät­tä­vät esi­mer­kik­si eet­ti­syys ja elin­tar­vik­keen hin­ta.

Kal­liim­man, mut­ta eet­ti­sem­män elin­tar­vik­keen va­lit­se­mi­seen mo­ti­voi­via tun­tei­ta ovat yl­peys ja ilah­tu­nei­suus. Epä­eet­ti­sek­si miel­let­tä­vän va­lin­nan veto­voi­maa vä­hen­tää se, että os­tos ei tuo­ta iloa, mitä voi­si tul­la edul­li­sen os­tok­sen te­ke­mi­ses­tä. Myös syyl­li­syy­den­tun­ne hei­ken­tää edul­li­sen, mut­ta epä­eet­ti­sen os­tok­sen veto­voi­maa.

Tut­ki­muk­ses­sa tar­kas­tel­tiin myös gee­ni­muun­nel­tu­jen elin­tar­vik­kei­den he­rät­tä­miä tun­tei­ta pel­koa ja vi­haa. Pel­koa vah­vis­taa huo­li gee­ni­ma­ni­pu­loi­tu­jen elin­tar­vik­kei­den ter­veys­vai­ku­tuk­sis­ta. Vi­haa taas he­rät­tää huo­li näi­den elin­tar­vik­kei­den mark­ki­noi­hin lii­te­tyt yh­teis­kun­nal­li­set epä­koh­dat.

Maahanmuuttajien ruokatavoissa muutoksia

Af­gaa­ni­maa­han­muut­ta­jien koti­ta­lou­den toi­min­ta muut­tuu mer­kit­se­väs­ti Suo­meen tu­lon jäl­keen, ker­too He­le­na Val­ke­a­pään väi­tös­tut­ki­mus. Ruo­ka­ta­lou­des­sa ta­pah­tu­vaa muu­tos­ta se­lit­tää ha­luk­kuus so­si­aa­li­siin kon­tak­tei­hin.

Koti­ta­lou­det Af­ga­nis­ta­nis­sa poik­ke­a­vat mer­kit­tä­väs­ti suo­ma­lai­sis­ta. Sik­si af­gaa­nien ko­tout­ta­mi­nen suo­ma­lai­seen yh­teis­kun­taan on haas­ta­vaa.

Af­ga­nis­ta­nis­sa syö­dään yleen­sä lat­ti­al­la, kä­sin tai lu­si­kal­la ja use­am­pi sa­mal­ta lau­ta­sel­ta. Ruo­ka kyp­sen­ne­tään hi­taas­ti tandooriuunissa. Suo­mes­sa olo­suh­teet ovat hy­vin eri­lai­set ja maa­han­muut­ta­jat ovat jou­tu­neet koh­taa­maan suu­ren muu­tos­pro­ses­sin.

Väi­tök­ses­sä sel­vi­si, että eni­ten tu­kea tar­vit­se­vat maa­han­muut­ta­ja­per­hei­den nai­set ja vä­hän kou­lu­tus­ta saa­neet. Li­säk­si tu­kea tar­vi­taan koti­ta­louk­sien ar­jen toi­min­taan ja suo­men kie­len op­pi­mi­seen. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­neet af­gaa­nit toi­voi­vat kaik­ki li­sää vuo­ro­vai­ku­tus­ta kan­ta­vä­es­tön kans­sa.

KL

Läh­teet:

Kas­va­tus­tie­teen mais­te­ri Kris­tii­na Jan­ho­sen väi­tös ”Adolescents’ Participation and Agency in Food Education” Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­sa 22.1.2016.

ETM Aino-Ma­ria Im­mo­sen väi­tös 2015 ”Essays on emotional influences in consumer food choice – Understanding emotional intricacies in consumers’ price vs. ethicality trade-off decisions, and perceptions of genetically modified food products”Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­sa 27.11.2015.

He­le­na Val­ke­a­pään väi­tös ”Maa­han­muut­ta­ja-af­gaa­nien koti­ta­lou­den toi­min­ta ja ak­kul­tu­raa­tio” Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa 26.2.2016.

Kris­tii­na Jan­ho­sen väi­tös: Nuor­ten kans­sa pi­täi­si poh­tia heil­le mer­ki­tyk­sel­li­siä asi­oi­ta ja mi­ten nii­tä voi­si tuo­da esil­le osa­na ruo­ka­kas­va­tus­ta. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016