Mitä suomalaiset söivät 2015?

Nes­te­mäi­siä mai­to­val­mis­tei­ta nau­tit­tiin vii­me vuon­na 169 lit­raa, juus­toa ku­lui lä­hes 27 ki­loa, vil­jaa ja li­haa noin 79 ki­loa, 65 ki­loa he­del­miä ja 61 ki­loa vi­han­nek­sia.

Tie­dot il­me­ne­vät Luon­non­vara­kes­kus Luken ra­vin­to­ta­seen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Juuston kulutus jatkoi kasvuaan

Juus­ton ku­lu­tus on vii­me vuo­si­na kas­va­nut voi­mak­kaas­ti. Vii­me vuon­na juus­ton ku­lu­tus lä­he­ni 27 ki­loa hen­keä koh­ti vuo­des­sa, mikä on lä­hes kak­si ki­loa enem­män kuin vii­me vuon­na. Vuon­na 2010 juus­toa kes­ki­ver­to­suo­ma­lai­nen käyt­ti juus­toa run­saan 19 ki­loa vuo­des­sa. Juus­tos­ta jo yli puo­let oli tuon­ti­juus­toa. Juus­ton ku­lu­tuk­sen kas­vus­ta iso osa on vii­me vuo­si­na joh­tu­nut maus­ta­mat­to­man rah­kan ja rae­juus­ton ku­lu­tuk­sen kas­vus­ta. Nämä mo­lem­mat luo­ki­tel­laan juus­toik­si.

Mai­don ku­lu­tus vä­he­ni edel­lis­vuo­des­ta. Sitä juo­tiin vii­me vuon­na va­jaa kol­me pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuon­na 2014. Vii­me vuon­na mai­toa juo­tiin 123 lit­raa hen­keä koh­ti. Ras­va­pro­sen­tin mu­kaan ja­o­tel­tu­na yli puo­let oli ke­vyt­mai­toa, jon­ka ku­lu­tus säi­lyi lä­hes sa­mois­sa lu­ke­mis­sa kuin 2014. Ras­va­ton­ta ja täys­mai­toa mo­lem­pia ku­lu­tet­tiin edel­lis­vuot­ta vä­hem­män.

Jo­gur­tin ku­lu­tus py­syi en­nal­laan. Sitä syö­tiin 20,7 ki­loa hen­keä koh­ti. Pii­män ja vii­lin ku­lu­tuk­sen las­ku jat­kui. Sen si­jaan mui­den tuo­re­tuot­tei­den ku­lu­tus kas­voi edel­leen. Näi­hin si­säl­ty­vät mm. maus­te­tut rah­kat.

Ker­maa ja ha­pa­tet­tu­ja ker­ma­val­mis­tei­ta nau­tit­tiin hie­man edel­lis­vuot­ta enem­män.

Voin ku­lu­tus las­ki edel­leen. Vii­me vuon­na voi­ta käy­tet­tiin 3,4 ki­loa hen­keä koh­ti.

Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuon­na 2015, en­nak­ko. Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Mai­don ku­lu­tus Suo­mes­sa kilo­gram­maa hen­keä koh­ti v. 1950-2015. Läh­de:
Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Ha­pan­mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus Suo­mes­sa kilo­gram­maa hen­keä koh­ti v. 1950-2015. Läh­de:
Luon­non­vara­kes­kus (Luke): Ra­vin­to­tase 2015 en­nak­ko

Kuva: Juus­ton ku­lu­tus Suo­mes­sa kilo­gram­maa hen­keä koh­ti v. 1950-2015. Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Ruis palautti paikkansa

Vil­jaa ku­lui 79 ki­loa hen­keä koh­ti vii­me vuon­na. Ku­lu­tus las­ki ki­lon vuo­den 2014 lu­vuis­ta. Ru­kiin ja rii­sin ku­lu­tus kas­voi ai­em­pien vuo­sien ta­sol­le vii­me­vuo­ti­sen vä­he­ne­mi­sen jäl­keen. Ruis­ta käy­tet­tiin nyt rei­lu 25 ki­loa, rii­siä 5 ki­loa. Veh­nä on käy­te­tyin vil­jam­me, jos­kin ku­lu­tus las­ki vii­me vuon­na lä­hes pari ki­loa. Veh­nää ku­lui rei­lu 44 ki­loa vii­me vuon­na hen­keä koh­ti.

Vil­jan ku­lu­tus Suo­mes­sa vuon­na 2015. Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Lihan kulutus kasvoi

Suo­ma­lai­set söi­vät li­haa kes­ki­mää­rin 79 ki­loa. Ku­lu­tus kas­voi edel­lis­vuo­des­ta. Lu­vus­sa on mu­ka­na riis­ta ja syö­tä­vät eli­met. Li­han ku­lu­tus on ra­vin­to­ta­sees­sa il­moi­tet­tu luul­li­se­na eli ruho­li­ha­na.

Sii­pi­kar­jan­li­han ku­lu­tus jat­koi kas­vu­aan. Sitä syö­tiin vii­me vuon­na lä­hes 22 ki­loa hen­keä koh­ti eli seit­se­män pro­sent­tia edel­lis­vuot­ta enem­män. Myös nau­dan­li­han ja sian­li­han ku­lu­tus kas­voi hie­man. Sian­li­haa syö­dään eni­ten: 35 ki­loa hen­keä koh­ti. Nau­dan­li­haa ku­lui vas­taa­vas­ti 19 ki­loa.

Ka­nan­mu­nien ku­lu­tuk­sen kas­vu jat­kui. Nii­tä syö­tiin yli 11 ki­loa hen­keä koh­ti vuon­na 2015.

Li­han ku­lu­tus Suo­mes­sa vuon­na 201.5 Läh­de: Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi edelleen

Tuo­rei­den he­del­mien ku­lu­tus kas­voi noin nel­jä ki­loa edel­lis­vuo­des­ta, noin 58 ki­loon. Täs­tä noin kol­man­nes oli ba­naa­nia, nel­jän­nes sit­rus­he­del­miä ja vii­den­nes ome­noi­ta. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä syö­tiin yh­teen­sä seit­se­män ki­loa.

Tuo­rei­den vi­han­nes­ten ku­lu­tus oli noin 62 ki­loa/hen­ki­lö. Nii­den ku­lu­tus las­ki edel­li­ses­tä vuo­des­ta noin kol­mel­la ki­lol­la hen­keä koh­ti. Vi­han­nes­ten ku­lu­tus­lu­vut ovat vain suun­taa an­ta­via. Ne ku­vaa­vat enem­män­kin ku­lu­tuk­seen tar­jol­la ol­lut­ta mää­rää kuin to­teu­tu­nut­ta ku­lu­tus­ta, kos­ka mm. va­ras­to­tap­pi­oi­den ja muun hä­vi­kin mää­rää ei ole saa­ta­vis­sa, vaan ne si­säl­ty­vät ku­lu­tus­mää­riin.

Tilasto kertoo muutoksista

Ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta.

Ta­sees­sa las­ke­taan yli 60 tuot­tees­ta koti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Ko­ti­mai­nen käyt­tö ja­kau­tuu edel­leen eläin­re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si ja ruo­ka­käyt­töön. Ruo­ka­käy­tön pe­rus­teella las­ke­taan elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­lu­vut hen­keä koh­ti vuo­des­sa.

KL

Läh­de:
Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus g/hlö/vrk. Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2015 (en­nak­ko)

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2016Syö­mi­sen mo­net muo­dot4.7.2016