Rennosti pitää ottaa niin syömisessä kuin elämässä yleensäkin. Hyvä elämä ei synny kieltolistoilla eikä ehdottomuuksiin menevillä ruokavalioilla. Mutta omasta kunnostaan kannattaa pitää huolta. Näin meitä opastaa Suomen ensimmäinen ravitsemusterapian professori ja laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.
Itse hän hoitaa kuntoaan Kuopiossa pyöräilemällä töihin 10 kilometriä suuntaansa ja nostelemalla käsipainoja television ääressä. Puutarhan ja kasvimaan hoito sekä käsityöt ja postimerkkeily auttavat rentoutumaan. Mihinkään aikataulutettuun harrastukseen osallistuminen ei kiireiseltä asiantuntijalta onnistu.
– Minulla on käynyt satumainen onni, että tielleni on sattunut ihmisiä, jotka ovat nähneet ominaisuuteni ja vaikuttaneet suuntautumiseeni työurallani, Ursula Schwab antaa kiitosta kiinnostavasta ja monipuolisesta työstään.
– Päätymiseni ravitsemusalalle on kyllä Jyväskylän lukion oppilaanohjaajan tekosia. Hän otti meidät kaikki henkilökohtaiseen puhutteluun pohtimaan, mitä sitten lukion jälkeen. Ei silloin ollut nettiä, josta olisi voinut hakea ja vertailla eri koulutuslinjoja ja ammatteja. Opinto-oppaita selailtiin, hän muistelee.
Hän kertoi opolle, että ravintoasiat tuntuvat kiinnostavilta ja opo tiesi heti, että Kuopion yliopistossa oli juuri vuonna 1984 alkanut ravitsemusterapian opetus. Se oli sillä selvä.
Ala tuntui oikealta. Ja on sitä edelleen. Ursula Schwab tekee nykyäänkin kaksi päivää viikossa potilastyötä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sen lisäksi, että hän on Itä-Suomen yliopiston professori, tutkija ja opettaja.
Ei pitänyt tulla tutkijaa…
– Ei minusta pitänyt tutkijaa tulla, mutta silloinen opettajani professori Matti Uusitupa ehdotti, että tarjolla on rahoitus tutkimukseen, joka sopisi hyvin graduni jatkoksi ja niin ryhdyin tekemään väitöskirjaa.
Väitöskirjatutkimuksen tulokset osoittivat, että terveillä, nuorilla aikuisilla kovan tyydyttyneen rasvan korvaaminen ruokavaliossa pehmeällä tyydyttymättömällä rasvalla laskee selvästi seerumin kokonaiskolesterolipitoisuutta, mutta ei vaikuta ”hyvän” HDL-kolesterolin pitoisuuteen. Lisäksi saatiin viitteitä siitä, että ruokavalion rasvan laadun muuttaminen pehmeämpään suuntaan vaikuttaa edullisesti myös sokeriaineenvaihduntaan. Myös heillä, joilla oli jo heikentynyt paastosokeri.
Ursula Schwab on tehnyt tutkimustyötä myös Tuftsin yliopistossa Bostonissa USA:ssa. Nyt hän on vuosina 2015–2020 mukana yliopiston huippututkimuskokonaisuudessa, jossa selvitetään ryhmissä tapahtuvan elämäntapamuutosten vaikutusta tyypin 2 diabeteksen sairastumiseen henkilöillä, joilla on joko matala tai korkea perinnöllinen sairastumisriski.
…eikä opettajaa
– Enkä minä koskaan myöskään kuvitellut itseäni opettajana, mutta niin vain sitäkin työtä on takana jo 20 vuotta. Opettaminen on mukavaa, mutta aikaa vievää.
Opiskelijat ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet. Ennen luettiin kirjoja ja tehtiin luentomuistiinpanoja. Nyt opiskelijoilla on aivan toisenlaiset tietolähteet. Eivät he lue kirjoja, vaan hyödyntävät netin portaaleja.
Ravitsemusterapian opiskelijaksi ei ole ihan helppo päästä. Pääaineeseen hakee vuosittain noin 500 ja vain 30 voidaan valita.
– Opiskelijat ovat motivoituneita ja uhraavat opintoihin viisi vuotta sekä aikaa että rahaa. Opettajan velvollisuus on huolehtia siitä, että he saavat panostukselleen vastinetta. Tämä on vastuukysymys, Ursula Schwab painottaa.
Kohti yksilöllistä neuvontaa
Ursula Schwabin asiantuntemuksella on kysyntää niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Hän oli työryhmässä urakoimassa viimeisimpiä pohjoismaisia ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamia ravitsemussuosituksia. Ja nyt ovat työn alla eurooppalaiset diabetessuositukset. Hän kuuluu myös eurooppalaiseen sydänterveyden asiantuntijoiden verkostoon (European Heart Network).
Ravitsemustutkimus on vuosien saatossa edennyt geenitasolle ravitsemusgenomiikaksi. Ursula Schwabin mukaan geenitason tieto ei lisää tuskaa, vaan tuo ymmärrystä siitä, millainen rooli perintötekijöillä ravitsemuksessa voi olla. Joidenkin ravintotekijöiden kohdalla asiasta jo tiedetäänkin, mutta eettiset kysymykset ovat vielä ratkaisematta.
Kun geenitason erot yksilöiden välillä opitaan kartoittamaan, on mahdollista räätälöidä ravitsemusneuvonta yksilöllisemmäksi.
-Ei geenitason tieto ravitsemussuosituksia ole toistaiseksi keikauttanut, ja tuskin perusasiat ainakaan radikaalisti muuttuvat, mutta yksilöllinen ravitsemusneuvonta olisi hyvä motivointikeino elämäntapamuutoksiin. Olisi kannustavaa, jos voisi sanoa potilaalle, että jonkin ravintotekijän suhteen voi ottaa rennommin, kunhan kokonaisuus säilyy järkevänä.
Jokainen ravitsemusterapeutti tarjoaisi mielellään potilailleen henkilökohtaista neuvontaa ja opastusta. Resurssipula ei vain sitä mahdollista ja useimmiten neuvonta tapahtuu ryhmissä. Ryhmätapaamisissa pystytään antamaan vain perustiedot elintapa-asioista. Toisaalta osa joukosta hyötyy ryhmän tuomasta vertaistuesta.
Vakaasti suositusten kannalla
Ursula Schwab seisoo vakaasti nykyisten ravitsemussuositusten takana. Ne perustuvat mahdollisimman vahvasti tieteelliseen näyttöön. Suosituksia laatineet työryhmät kävivät viisi vuotta järjestelmällisesti läpi maailman ravitsemustutkimuksia. Niiden tieteellinen pätevyys arvioitiin tiukalla seulalla. Mukaan hyväksyttiin vain ne, jotka täyttivät tieteelliset laatukriteerit.
– Sen läpinäkyvämmin ei suosituksia enää voi tehdä.
Ursula Schwab oli rasvatyöryhmän puheenjohtaja. Tutkimuksista löytyi selkeä näyttö vahvistamaan ennestään tunnettua käsitystä kovan, tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta veren rasva-arvioihin ja sepelvaltimotautiriskiin.
– Äskettäin Berliinissä sain kokea, että pohjoismaisten ravitsemussuositusten päivityksessä tehtyyn työhön ja tutkimusten tulkintaan voi luottaa. Saksan kansallisissa ravitsemussuositukissa oli päädytty aivan samaan lopputulokseen kuin Suomessakin.
Suosituksia ja taustalla olevaa tutkimusnäyttöä kuitenkin kyseenalaistetaan etenkin sosiaalisen median kiivaissa ravitsemuskeskusteluissa.
– Tutkimusnäyttöä ei selvästikään tunneta. Toisaalta suositusten arvostelijoilla itsellään ei ole väitteilleen tieteellistä näyttöä, Schwab kuittaa.
Hän haluaa muistuttaa myös ravitsemuksen ammattilaisille tutkimusten oikeaa tulkintaa. Interventiotutkimuksilla saadaan luotettavimpia tuloksia, mutta tutkimukset ovat kalliita ja aikaa vieviä. Eikä kaikkea voi interventioilla tutkia, esimerkkinä vaikkapa syöpien kehittyminen. Ravitsemusepidemiologiassa puolestaan etsitään yhteyksiä ravintotekijöiden ja terveyden välillä.
– Näiden tutkimusmenetelmien näytön vahvuus on erilainen. Ne täydentävät toisiaan ja siksi keskinäinen kunnioitus eri menetelmien välillä on paikallaan.
Olemme köyhän asialla
Julkisuudessa esiintyvänä ravitsemuksen asiantuntijana Ursula Schwab on joutunut nettiraivon kohteeksi niin kuin moni muukin tieteeseen tukeutuva asiantuntija viime aikoina. Miten sellaista kestää?
– En minä anna sen vaikuttaa. Pidän tiukasti kiinni omista ammattieettisistä periaatteistani. Potilaiden etu on aina ensisijaista. Heidän on voitava luottaa siihen, että he saavat kauttani oikeaa tutkittua ravitsemushoitoa. Mutta kieltämättä nettiraivo tekee surulliseksi. Ei henkilö, jolla asiat ovat hyvin, käyttäydy tuolla tavalla.
Työssään ravitsemusterapeuttina Ursula Schwab noudattaa oppi-isänsä Matti Uusituvan periaatetta:
– Olemme ”köyhän” asialla. Meidän on pidettävä heikkojen ja hauraiden puolta ja pyrittävä löytämään keinoja ravitsemuksen optimoimiseksi eri sairauksissa. Nälkään ei kenenkään pidä kuolla. Vajaaravitsemus heikentää elämänlaatua. Potilaan ravitsemuksesta on huolehdittava niin pitkään kuin se on potilaalle optimaalista.
Kaikki lihavat eivät ole sairaita
Suomalaisten ravitsemusongelmista nostetaan usein ensimmäisenä esiin lihavuus. Mutta siihen ei pidä suhtautua yksioikoisesti. Eivät kaikki ylipainoiset ole sairaita ja huonokuntoisia, eivätkä kaikki normaalipainoiset terveitä ja hyväkuntoisia. Ylipainoinen voi olla lihaksikas, syödä monipuolisesti ja harrastaa reippaasti liikuntaa. Normaalipainoisella voi puolestaan olla niin huono kunto, että tuskin rappuset jaksaa nousta.
-Lihavuuden sijaan pitäisi huolestua siitä, jos edellytykset selviytyä fyysisesti arkipäivän toimista ovat huonot.
Jodinsaantimme on viime aikoina huolestuttanut ravitsemusasiantuntijoita. Mutta teollisuus ja suurtaloudet ovat kiitettävästi vaihtaneet käyttämänsä suolan jodipitoiseen ja aika näyttää korjaantuuko tilanne tällä. D-vitamiinin niukka saanti on ravitsemuspoliittisilla ohjaustoimilla saatu korjattua.
Vatsavaivat lisääntyneet
Sen sijaan Ursula Schwabia huolestuttavat jatkuvasti lisääntyneet vatsavaivat. Ne ovat raastavia ja haittaavat päivittäistä elämää.
– Vatsavaivojen taustalla voi olla jotakin vakavaa, eikä niitä sen vuoksi kannata tutkimatta kauan kärsiä.
Kun vakavat sairaudet on tutkimuksella suljettu pois vatsaongelmien aiheuttajina, perataan ruokavalio ja kokeillaan eri vaihtoehtoja. Näin vaivat saadaan usein hallintaan.
Lisääntyneiden vatsavaivojen taustalla saattaa olla koostettujen elintarvikkeiden yleistynyt käyttö. Esimerkiksi heraa ja inuliinia on siellä ja täällä, eivätkä ne kaikkien vatsalle sovi. Suomalaisittain ikävää on myös se, ettei suuri innovaatiomme ksylitoli sovi kaikkien vatsalle.
Hyvän ravitsemuksen saralla on menty eteenpäin, mutta aina voisivat tietysti asiat olla paremminkin. Ursula Schwabin mukaan edistämiseen on työkaluja, mutta myös antityökaluja.
– Esimerkiksi terveyttä edistävään ruokavalioon sopivien tuotteiden löytäminen laajasta elintarvikevalikoimasta on monelle kuluttajalle vaikeaa. Jopa myyntipäällykset voivat johtaa harhaan korostamalla vähemmän olennaisia asioita.
Kirjoittaja:
Leena Packalen
Ravitsemuskatsaus 2-2016Kouluruokailu, lapset ja kasvikset tapetilla20.12.2016