Lisää kasviksia!

Suo­ma­lais­ten kas­vis­ten syö­mi­ses­sä on pa­ran­ta­mi­sen va­raa. Mi­ten saa­da kan­sa va­lit­se­maan enem­män kas­vik­sia, juu­rek­sia, mar­jo­ja ja he­del­miä lau­ta­sel­leen? Kas­vis­ten käy­tön li­sää­mi­nen rat­kai­si­si sa­mal­la mui­ta ra­vit­se­muk­sen on­gel­ma­koh­tia. Ku­lut­ta­ja­lii­ton Syö hy­vää -hank­keen ja Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen jär­jes­tä­mä kas­vis­se­mi­naa­ri tar­joi­li rat­kai­su­ja kas­vis­on­gel­maan Hel­sin­gis­sä loka­kuus­sa.

Las­ten ja per­hei­den hy­vin­voin­nis­sa on ero­ja. Erot nä­ky­vät hy­vin var­hai­ses­sa vai­hees­sa. Äi­din kou­lu­tus­taso on yh­tey­des­sä mm. ime­tyk­sen pi­tuu­teen. Vä­hän kou­lu­te­tut imet­tä­vät ly­hy­em­män ai­kaa kuin kor­ke­as­ti kou­lu­te­tut äi­dit.

– Haas­tee­na on se, että jo pie­nil­lä lap­sil­la on tar­jol­la lii­ka ma­kei­ta juo­mia ja väli­pa­lo­ja, ker­too eri­kois­tut­ki­ja Heli Kuu­si­palo Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sel­ta.

– Suo­lan käy­tös­sä on sama jut­tu. Jo 5-vuotiailla suo­lan­saan­nin ylä­raja 5 gram­maa ylit­tyy, Kuu­si­palo jat­kaa.

Tavoitteena viisi kourallista päivässä

Mitä var­hem­min kas­vik­sia on joka ate­ri­al­la, sitä to­den­nä­köi­sem­min nii­tä on siel­lä läpi elä­män.

– Kas­vik­set kan­nat­taa va­li­ta se­son­gin mu­kaan. Ta­voit­tee­na on syö­dä vä­hin­tään vii­si noin oman kou­ral­li­sen ko­kois­ta an­nos­ta päi­väs­sä, Kuu­si­palo opas­taa.

Kes­ki­mää­rin tämä ei to­teu­du, ei lap­sil­la eikä ai­kui­sil­la. Ei meil­lä eikä muu­al­la Eu­roo­pas­sa.

Ra­vin­to­tase­tie­to­jen pe­rus­teel­la eu­roop­pa­lai­set syö­vät kes­ki­mää­rin noin 200 gram­maa kas­vik­sia päi­väs­sä. Yk­si­löi­den vä­li­nen vaih­te­lu on kui­ten­kin suu­ri, 100-500 gram­maa.

Strip-tut­ki­muk­sen ai­neis­tos­ta tie­de­tään, että suo­ma­lais­ten las­ten kas­vis­ten ku­lu­tus ei täy­tä suo­si­tuk­sia.

– Se on aika pal­jon suo­si­tel­tua vä­häi­sem­pää. Li­säk­si kas­vis­ten osuus ener­gi­an­saan­nis­ta vä­he­nee iän myö­tä, tar­ken­taa do­sent­ti Han­na Lagström Tu­run yli­o­pis­tos­ta.

Vajaa neljännes syö kasviksia päivittäin

Vain va­jaa nel­jän­nes 5.-9. -luokkalaisista syö kas­vik­sia päi­vit­täin. Tämä sel­vi­si Kai­nuus­sa 2010-2015 to­teu­te­tus­sa Liik­ku­mi­ses­ta kan­sa­lais­tai­to -hank­kees­sa.

– Väli­pa­lal­la 20 pro­sen­til­la oli vir­voi­tus­juo­maa ja vain 12 pro­sen­til­la oli kas­vik­sia, tut­ki­ja­toh­to­ri, lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Tan­ja Tilles-Tirk­ko­nen ver­taa.

Mui­ta tut­ki­muk­ses­sa to­det­tu­ja haas­tei­ta kou­lu­lais­ten syö­mi­ses­sä oli­vat aamu­pa­lan vä­liin jää­mi­nen ja väli­pala­pai­not­tei­nen syö­mi­nen. Li­säk­si vain 9 pro­sent­tia op­pi­lais­ta naut­ti täy­si­pai­noi­sen kou­lu­a­te­ri­an. Kui­ten­kin 82 pro­sent­tia osal­lis­tui kou­lu­ruo­kai­luun.

– Kou­lu­lou­naan täy­si­pai­noi­suus hei­jas­te­lee tasa­pai­noi­sia ruo­kai­lu­tot­tu­muk­sia. Se hei­jas­te­lee ate­ri­a­ryt­miä ja ruo­ka­va­li­on laa­tua. Ko­to­na tar­jol­la ole­va ruo­ka vai­kut­taa kou­lu­lou­naan täy­si­pai­noi­suu­teen, to­te­aa Tilles-Tirk­ko­nen.

Halu terveelliseen ruokaan

– Lap­set ha­lu­a­vat ter­veel­lis­tä kou­lu­ruo­kaa. Kas­vik­set ovat lap­sil­le kes­kei­nen osa ter­veel­lis­tä syö­mis­tä, ker­too FT, ra­vit­se­mus­kas­va­tuk­sen asi­an­tun­ti­ja San­na Tal­via. Tal­via on sel­vit­tä­nyt ne­los­luok­ka­lais­ten aja­tuk­sia ter­veel­li­ses­tä syö­mi­ses­tä ryh­mä­kes­kus­te­luil­la.

– Lap­set mää­rit­te­li­vät ter­veel­li­syyt­tä mo­nin ta­voin. He ei­vät ha­lua ”ros­ka­ruo­kaa” kou­luun joka päi­vä, vaan kou­lu­ruu­al­la tu­lee olla sa­laat­tia ja kun­non ruo­kaa. He myös ha­lu­a­vat vaih­te­lua, Tal­via il­moit­taa.

Va­lin­nan mah­dol­li­suus on tär­keä. Lap­set ha­lu­a­vat koo­ta sa­laat­tin­sa itse niis­tä kas­vik­sis­ta, mis­tä pi­tä­vät. Talvian oh­jaa­mas­sa kes­kus­te­lus­sa op­pi­laat toi­voi­vat kou­luun mm. vii­ni­ry­pä­lei­tä, ome­noi­ta ja pork­ka­noi­ta.

Miten saadaan lapset himoitsemaan kasviksia?

Mi­ten saa­daan lap­set syö­mään enem­män kas­vik­sia, ter­veel­li­sem­min? Mitä kan­nat­taa teh­dä?

Tie­toa on. Nyt on aika siir­tyä pois tie­to­pe­rus­tai­ses­ta oh­jauk­ses­ta. Vai­kut­ta­va oh­jaus kou­lu­ruo­kai­lus­sa ei ole sor­mel­la osoit­ta­mis­ta.

– Mi­ten oh­jaus to­teu­te­taan niin, että se tu­kee lap­sen ha­lua itse ot­taa sitä sa­laat­tia? Täs­sä tar­vi­taan pal­jon kes­kus­te­lua, mitä oh­jaus kou­luis­sa te­hok­kaim­mil­laan on, San­na Tal­via miet­tii.

– Ruo­ka­kas­va­tuk­seen on tul­lut ja on tu­los­sa uu­sia tuu­lia. On vä­hän van­hem­pi­a­kin tuu­lia, jot­ka ovat saa­mas­sa sii­piä al­leen, ku­ten Sapere-ais­ti­läh­töi­nen ruo­ka­kas­va­tus. On tar­peen lä­hes­tyä ruo­kaa ihan uu­del­la ta­val­la. Kas­vis­ten himo voi­si nous­ta tätä kaut­ta.

Käytännön onnistumisia

Liik­ku­mi­ses­ta kan­sa­lais­tai­to -hank­kees­sa ke­hi­tet­tiin Hy­vän olon eväät – iloa ala­kou­lun ruo­ka- ja ra­vit­se­mus­kas­va­tuk­seen -mal­li. Mal­lis­sa hyö­dyn­net­tiin hank­keen tu­lok­sia, itse­mää­rää­mis­te­o­ri­aa, syö­mi­sen tai­to -mal­lia ja saperea. Har­joi­tuk­set in­teg­roi­tiin 16 eri oppi­ai­nee­seen. Nii­den tee­moi­na oli­vat minä ja ke­hon­kuva, hy­vin­voin­tia edis­tä­vä ruo­ka­va­lio ja maku­kou­lu.

Tu­lok­sia mal­lin vai­ku­tuk­sis­ta on vuo­sil­ta 2012-2013 kuu­del­ta ala­kou­lul­ta Sot­ka­mos­ta. Op­pi­lai­den ate­ri­a­ryt­mit muut­tui­vat sään­nöl­li­sem­mik­si, he siir­tyi­vät syö­mään use­am­min 1-2 väli­pa­laa yli kol­men si­jaan ja söi­vät enem­män kas­vik­sia kou­lu­lou­naal­la. So­ke­ri­pi­tois­ten väli­pala­tuot­tei­den syö­mi­nen vä­he­ni ja kas­vis­ten käyt­tö li­sään­tyi.

– Pa­ras tu­los saa­tiin kou­lu­lou­naal­la. Kaik­kien ate­ri­an­o­sien ot­ta­mi­nen li­sään­tyi, vaik­ka itse lou­naas­sa ei ta­pah­tu­nut mi­tään muu­tos­ta, Tilles-Tirk­ko­nen iloit­see.

– Ajat­te­len, että en­nen kaik­kea Sapere-me­ne­tel­män hyö­dyn­tä­mi­nen on tu­ke­nut täs­sä.

Hy­vän olon eväät -mal­li on va­paas­ti hyö­dyn­net­tä­vis­sä www.liikaha.fi.

Kir­joit­ta­ja:

Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka

Läh­de:
Ku­lut­ta­ja­lii­ton Syö hy­vää -hank­keen ja Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen Kas­vis­se­mi­naa­ri Hel­sin­gis­sä 26.10.2016

Kas­vik­set kan­nat­taa va­li­ta se­son­gin mu­kaan. Suo­ma­lais­ten juu­res­ten se­son­ki kes­tää syk­sys­tä ke­vää­seen. Ku­vaa­ja: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2016Kou­lu­ruo­kai­lu, lap­set ja kas­vik­set ta­pe­til­la20.12.2016