Ravitsemussuositukset neuvovat lapsia syömään ainakin viisi kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä, mieluiten kourallisen päivän kaikilla aterioilla. Erityisesti pojat ja lapset, joiden vanhemmilla on matala koulutustaso, syövät kasviksia ja hedelmiä kuitenkin liian vähän. Tämä käy ilmi VTM Elviira Lehdon väitöstutkimuksesta, joka tarkastettiin Helsingin yliopistossa tänä syksynä.
Lehdon tutkimusaineistona oli vuosina 2009–2010 toteutettu Pro Greens -projekti, jossa selvitettiin 11-vuotiaiden koululaisten hedelmien ja kasvisten kulutusta. Tutkimuksessa havaittiin, että muita todennäköisemmin kasviksia ja hedelmiä käyttivät päivittäin lapset, joiden vanhemmilla oli korkea koulutustaso. Näiden lasten kotona hedelmiä ja kasviksia oli hyvin saatavilla, ja nämä lapset myös tiesivät kasvisten ja hedelmien käyttösuosituksista.
Tytöt pitivät kasviksista poikia enemmän, mikä selittyi heidän aiemmilla ruokailutottumuksillaan sekä sillä, että he liittivät poikia harvemmin kasvisten syöntiin negatiivisia asioita. Lasten vanhemmilla ja lasten omalla ystäväpiirillä oli yhtä voimakas vaikutus hedelmien ja kasvisten syönnin yleisyyteen.
– Kouluikäisillä lapsilla kasviksista pitäminen on kiinteästi yhteydessä kasvisten syöntiin. Erityisesti pojille ja alemman sosioekonomisen taustan lapsille tulisi varmistaa kasvisten runsas saatavuus ja kulutus kannustavassa ilmapiirissä. Lasten ruokatottumuksiin voidaan vaikuttaa esimerkin kautta, Lehto toteaa.
Kasvisten makumaailmaan pienestä pitäen
Pro Greens –projektissa toteutettiin hedelmien ja kasvisten syöntiin kannustavia interventioita. Ne vaikuttivat lasten makutottumuksiin ja saivat heidät lisäämään hedelmien käyttöä. Kasvisten käyttöön interventioilla ei ollut vaikutusta, vaikka ne lisäsivätkin lasten tietämystä kasvisten käyttösuosituksista.
– Lasten kasvisten käytön lisäämisessä avainasemassa on kasvisten mausta pitäminen. Olisi hyvä löytää lisää tapoja, joilla lapset totutetaan vähitellen erilaisten kasvisten makuun, Lehto sanoo.
Lehdon mukaan kasvisten käyttöä on tärkeä pyrkiä lisäämään jo lapsuusvuosina, sillä lapsuusiän vähäinen kasvisten käyttö vähenee usein entisestään nuoruusiän kynnyksellä. Runsas kasvisten käyttö luo ravitsemussuositusten mukaan tärkeän perustan terveyttä edistäville ruokatottumuksille. Reilusti kasviksia sisältävän ruokavalion on väestötutkimuksissa havaittu pienentävän riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin.
Projektin kyselytutkimuksiin sekä kouluissa toteutettuihin hedelmien ja kasvisten syöntiin kannustaviin interventioihin osallistui yhteensä 8159 koululaista kymmenestä Euroopan maasta. Mukana oli myös 934 suomalaislasta.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
Lehto E. The associations between schoolchildren’s fruit and vegetable intake and psychosocial factors shaped by gender, socioeconomic background and an intervention. Academic dissertation. Helsingin yliopisto, 2016.
Ravitsemuskatsaus 2-2016Kouluruokailu, lapset ja kasvikset tapetilla20.12.2016