Huolellisesti koottuna vegaaniruokavalio sopii myös lapsille ja nuorille sekä imettäville ja raskaana oleville naisille. Syödään yhdessä – ruokasuosituksissa lapsiperheille vegaaniruokavalio on haluttu erottaa muista kasvisruokavalioista, koska sen toteuttaminen vaatii erityisosaamista.
Vegaaniperhe tarvitsee ravitsemusohjausta. Jo raskausaikana vegaaniäiti tarvitsee ohjausta, ja vauvan synnyttyä perheen pitää päästä ohjaukseen. Neuvolassa lapsen kasvua seurataan ja tarvittaessa lapsi ohjataan ravitsemusterapeutille.
Myönteinen ote ohjaukseen
– Neuvonnassa on tärkeä lähteä siitä, mitä syödään, eikä siitä, mitä ei syödä, muistuttaa FT, ravitsemuskasvatuksen asiantuntija Sanna Talvia.
Annetaan kieltojen sijaan positiivinen viesti. Vegaanin ruokavalioon kuuluvat täysjyvävilja, kasvikset, marjat, hedelmät sekä tuoreena että kypsennettynä. Lisäksi syödään pehmeitä rasvoja, palkokasvipohjaisia proteiinin lähteitä ja pähkinöitä. Täydennetyt kasvijuomat ovat tärkeitä vegaanin ruokavaliossa monipuolisen ravintoaineiden saannin kannalta. Vegaaneille on oma lautasmallinsa kolmasosa-periaatteella ja lisäksi ruokajuoma, leipä ja levite.
– Voi miettiä, onko vegaani muutakin kuin vegaani? Usein puhutaan vain riskeistä ja ravintoaineiden puutoksista ja mietitään vain, onko tämä riittävää. Puhutaanko vegaaniperheen kanssa ruokakasvatuksesta vai ohitetaanko nämä kysymykset, Talvia miettii.
Vegaaniruokavalio on vahvasti arvopohjainen ruokavalio, joka herättää tunteita niin terveydenhoitajassa, ravitsemusterapeutissa kuin vegaanissa itsessäänkin. Ennakkoasenteita voi olla sekä asiakkaalla että ravitsemusterapeutilla. Näillä on merkitystä, löydetäänkö kohtaava vuorovaikutus.
Riittävästi ruokaa imeväiselle
Vegaanivauvan ruokavalion laajentaminen sujuu kuten sekaruokavaliossakin. Lapselle annetaan aluksi maisteluannoksia, joita pikkuhiljaa monipuolistetaan. Kypsennettyä ruokaan annetaan riittävästi ja palkokasvit lisätään mukaan seitsemän kuukauden iässä.
Vegaanille annetaan B12-vitamiinia ja jodia ravintolisinä aina ja D-vitamiinia kuten muillekin lapsille. Muiden ravintoainelisien tarve arvioidaan yksilöllisesti. Merilevävalmisteita ei suositella imeväisille.
Haasteita koulu- ja päiväkotiruokailulle
Päivähoitoon siirryttäessä vanhempien on syytä tarkistaa kunnan linjaus tarjonnasta: millaista kasvisruokaa päiväkodissa on mahdollista saada.
Päiväkoti- ja kouluruokailu on helpointa toteuttaa lakto-ovovegetarisena, jolloin siihen kuuluu myös maitovalmisteita ja kananmunia. Vegaaniruokavalion toteuttaminen edellyttää erityistä ravitsemuksen asiantuntemusta.
– Tampereella vegaaniruokaa on mahdollista saada päiväkodeissa ja kouluissa, mutta siihen tarvitaan terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin tekemä todistus, kertoo ravitsemussuunnittelija Virpi Uski Tampereen Voimia liikelaitoksesta.
– Todistusta alettiin vaatia, koska huoltajilta alkoi tulla lappuja, joissa sanottiin, että lapsi on vegaani, eikä saa syödä viljaa eikä soijaa.
Ruokapalvelun haasteena on vegaanisen ruuan ravitsemuksellinen riittävyys ja monipuolisuus.
– Erityisesti keittoihin on vaikea saada riittävästi energiaa ja proteiinia. Lisäksi moni juo ruokajuomana vettä, mikä tietysti vaikuttaa energian ja proteiinin saantiin aterialla, Uski luettelee.
Muita haasteita ruokapalvelun toimintaan tuovat hankintasopimukset, jotka määrittelevät elintarviketoimittajat ja mm. elintarvikepakkausten koot. Myös makutottumuksilla on vaikutusta: samalla ohjeella tehdään kaikille, pienille ja isoille.
Kirjoittaja:
Katariina Lallukka
Lähde:
Sanna Talvian ja Virpi Uskin puheenvuorot Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 13.10.2016 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2016Kouluruokailu, lapset ja kasvikset tapetilla20.12.2016