Suomessa asuvien maahanmuuttajien ravitsemuksesta ei toistaiseksi ole kovin kattavasti tietoa. Tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että erityisesti etnisten väestöryhmien D-vitamiinin saantiin ja ruokavalion monipuolisuuteen tulisi kiinnittää ravitsemusohjauksessa huomiota.
Erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa, että maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan maahanmuuttajataustaiset väestöt ovat hyvin erilaisia sairastavuudeltaan ja terveysriskeiltään. Usein myös naisten ja miesten väliset erot ovat suuria.
– Ravitsemuksen ongelmia ovat kuitenkin napostelukulttuurin yleisyys ja runsas sokeripitoisten elintarvikkeiden käyttö. Tuoreita kasviksia ja hedelmiä saatetaan käyttää melko vähän.
Kuusipalon mukaan Suomeen muualta muuttaneiden tapa koota päivän ateriat voi poiketa paljonkin suomalaisille tutuista tavoista.
– Ravitsemus- ja terveysneuvonnassa tarvitaan taitoa kuunnella ja kunnioittaa erilaisista etnisistä ja kulttuurisista taustoista tulevien ruokapuhetta. Erilaisiin ruokakulttuureihin tutustumalla voidaan edistää myös maahanmuuttajien kotoutumista, Kuusipalo sanoo.
Ruokakolmio ja lautasmalli käyttökelpoisia työkaluja
Maahanmuuttajan ravitsemusohjaus nojaa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Suositus perustuu Suomessa saatavilla oleviin elintarvikkeisiin, ja se painottaa ruokavalion monipuolisuutta, säännöllistä ateriarytmiä, runsasta kasvikunnan tuotteiden käyttöä sekä suolan, sokerin ja kovan rasvan saannin rajoittamista.
Terveyttä edistäviä ruokavalintoja voi tehdä tutuksi ruokakolmion ja lautasmallin avulla myös silloin, kun yhteistä kieltä ei välttämättä ole. Syödään yhdessä – lapsiperheiden ruokasuosituksessa on kuvattu erikseen myös maahanmuuttajan lautasmalli.
Ravintoaineista etenkin D-vitamiinin ja jodin saantiin on hyvä kiinnittää huomiota myös maahanmuuttajan ravitsemusohjauksessa. Raskautta suunnitteleville on tärkeä kertoa foolihappolisän käyttösuosituksesta. Koska suomalaisissa elintarvikkeissa on pakkausmerkinnät pääosin suomeksi ja ruotsiksi, kielitaidoton henkilö kannattaa tutustuttaa terveellisiä valintoja helpottaviin merkkeihin ja symboleihin, kuten Sydänmerkkiin.
Tärkeitä asioita maahanmuuttajan ravitsemusneuvonnassa:
– Lähtökohtana suomalaiset ravitsemussuositukset
– Säännöllinen ruokailurytmi
– Suolan, sokerin ja kovan rasvan saannin rajoittaminen
– Janojuomaksi vettä
– D-vitamiinin ja jodin saannista huolehtiminen
– Foolihappolisä raskautta suunnitteleville
– Sydänmerkki ja muut valintaa helpottavat pakkausmerkinnät tutuiksi
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
Heli Kuusipalon puheenvuoro Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 12.10.2016 Helsingissä
Ravitsemuskatsaus 2-2016Kouluruokailu, lapset ja kasvikset tapetilla20.12.2016