Äidin raskaudenaikainen alkoholin käyttö on tärkein yksittäinen estettävissä oleva kehitysvammaisuuden syy länsimaissa. Suomessa syntyy vuosittain noin 600 alkoholin vaurioittamaa lasta. Alkoholi on neurotoksinen eli hermostolle myrkyllinen aine. Turvallista käyttömäärää ja käytön ajankohtaa ei raskausaikana ole, sillä sikiön keskushermosto kehittyy koko raskausajan. Alkoholi aiheuttaa pysyviä vaurioita syntyvän lapsen keskushermostoon.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Kahila kertoo, että humalahakuinen juominen on vauvan kehityksen kannalta todennäköisesti vahingollisempaa kuin pienet kerta-annokset. Alkoholin käyttöä pidetään humalahakuisena, jos kerralla nautitaan enemmän kuin viisi alkoholiannosta. Yksi annos on 12 grammaa alkoholia eli pieni pullollinen siideriä tai keskiolutta, 12 senttilitraa mietoa viiniä tai 4 senttilitraa väkevää alkoholijuomaa.
– Alkoholin käyttö raskausaikana on silti aina riski. Yleisesti osoitettuja ja sovittuja turvallisia rajoja raskausajan alkoholin käytölle ei ole, Kahila korostaa.
Lieviä oppimisen vaikeuksia tai vaikea kehitysvammaisuus
Alkoholin aiheuttamat vauriot voivat näkyä lapsen kehityksessä monella tapaa. Vaurioiden vakavuus voi vaihdella vaikeasta kehitysvammaisuudesta lievempään oppimisen, käyttäytymisen säätelyn, muistin ja oman toiminnan ohjauksen ongelmaan. Lapsella voi olla ongelmia mm. oman tekemisen suunnittelussa, tarkkaavaisuudessa, tietojen yhdistelemisessä tai sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.
– Ongelmat kehityksessä tulevat usein vasta viiveellä esille. FAS-diagnoosin voi saada 15. ikävuoteen saakka, Kahila kertoo.
FAS-diagnoosilla tarkoitetaan alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden oireyhtymää, joka voi olla oirekuvaltaan ja vaikeusasteeltaan monimuotoinen. FAS-lapsen tyypillisiin kasvonpiirteisiin kuuluvat lyhyt luomirako, kapea ylähuuli sekä litteä nenä-huulipoimutus. Lisäksi hänellä on pituudessa tai painossa ilmeneviä kasvuhäiriöitä sekä rakennepoikkeamia aivoissa tai pienenä päänympäryksenä ilmenevä aivojen kasvun häiriö.
Kaikki alkoholin vaurioittamat lapset eivät saa FAS-diagnoosia, vaan vaurio voi ilmetä lapsen kehityksessä myös muulla tavoin. Suomessa vuosittain syntyvistä noin 600 alkoholin vaurioittamasta vauvasta vajaa parisataa saa FAS-diagnoosin.
– On mahdollista, että osalla myöhemmin ADHD-diagoosin saaneista lapsista voisikin olla kyse FAS-ongelmasta, Kahila arvelee.
Heikentää äidin ravitsemusta
Paitsi kehittyvälle vauvalle, alkoholi on riskitekijä myös raskauden normaalille sujumiselle. Raskausajan alkoholin käyttö voi lyhentää raskauden kestoa sekä lisätä keskenmenon ja kohtukuoleman vaaraa.
Kohtalainen ja runsas raskausajan alkoholin käyttö voi heikentää myös odottavan äidin ravitsemustilaa, sillä se voi vähentää syödyn ruuan määrää, vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen ja muuttaa ravintoaineiden aineenvaihduntaa.
– Raskausajan alkoholin käyttö on yhdistetty mm. C- ja A-vitamiinin, monien B-ryhmän vitamiinien sekä raudan, sinkin ja kuparin heikentyneeseen saantiin, Kahila kertoo.
Viisainta välttää myös imetysaikana
Kahila neuvoo pääosin välttämään alkoholin käyttöä myös imetysaikana. Satunnaisesti voi tarvittaessa nauttia pienen annoksen alkoholia, mutta sen jälkeen suositellaan kahden tunnin taukoa imetyksestä.
– Alkoholipitoisuus äidinmaidossa on suunnilleen sama kuin se on äidin verenkierrossa. Korkeimmillaan pitoisuus on 20-60 minuutin kuluttua alkoholin juomisesta. Yksi 12 gramman alkoholiannos häviää maidosta noin 2-2,5 tunnin kuluessa.
Kahilan mukaan alkoholi vähentää maidontuotantoon vaikuttavan oksitosiini-hormonin tuotantoa, jolloin myös maidontuotanto heikkenee. Lisäksi alkoholi muuttaa äidinmaidon tuoksua ja makua, mikä voi vähentää vauvan halukuutta syödä. Suuret kerta-annokset alkoholipitoista äidinmaitoa voivat aiheuttaa vauvalle itkuisuutta ja unihäiriöitä.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
HUS Naistenklinikan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Kahilan puheenvuoro Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä Helsingissä 13.10.2016.
Ravitsemuskatsaus 2-2016Kouluruokailu, lapset ja kasvikset tapetilla20.12.2016