Terveellisten ja epäterveellisten elintarvikkeiden saatavuus kotona vaikuttaa päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalion laatuun. DAGIS-tutkimuksesta saatujen tulosten mukaan makeiden ja suolaisten naposteltavien tarjontaa kannattaa rajoittaa. Terveellisiä elintarvikkeita, kuten kasviksia ja hedelmiä, on hyvä pitää säännöllisesti tarjolla.
DAGIS tutkii päiväkotilasten elintapoja
Folkhälsanin, Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen yhteisessä DAGIS-tutkimuksessa on selvitetty laajasti päiväkotilasten elintapoja. Kotiympäristön vaikutusta lapsen ruokavalion laatuun on tutkittu kouluikäisillä lapsilla jonkin verran, mutta päiväkotilasten ruokavaliotyyleistä ja niiden yhteydestä kodin ruokaympäristöön ei ole ollut tutkittua tietoa. Muun muassa tätä lähdettiin selvittämään tarkemmin DAGIS-tutkimuksessa.
Ruoankäyttöä mitattiin ruoankäytön kyselylomakkeella. Lisäksi vanhemmat raportoivat, kuinka usein kotona oli tiettyjä elintarvikkeita. Tutkimukseen osallistui 864 lasta 66 päiväkodista Hyvinkäällä, Kauhajoella, Kurikassa, Lohjalla, Loviisassa, Porvoossa, Seinäjoella ja Vantaalla. Lapset olivat 3–6-vuotiaita.
Päiväkotilapsilla kolme ruokavaliotyyliä
Aineistosta löytyi kolme ruokavaliotyyliä, jotka tutkijat nimesivät tyyliä määrittävien ruokavalintojen perusteella. vahvimmin erottui ruokavaliotyyli Makeat ja suolaiset naposteltavat, johon liittyi mm. keksien, suklaan, jäätelön, makeisten, virvoitusjuomien, sipsien ja popcornin, sokeroitujen murojen ja myslien sekä makkaroiden ja nakkien runsas käyttö.
Terveystietoisessa ruokavaliotyylissä korostui mm. pähkinöiden, maustamattoman jogurtin, marjojen, täysjyväpuuron ja –myslin, palkokasvien ja kypsennettyjen kasvisten käyttö. Aamiaistyylin mukaan ruokailevat lapset taas käyttivät paljon esimerkiksi tuoreita kasviksia ja hedelmiä, liha- ja makkaraleikkeleitä, maustettua jogurttia, rasvaisia juustoja ja täysmehuja.
Mitä enemmän kotona oli saatavilla terveellisiä elintarvikkeita, sitä vähemmän lapsi söi makeat ja suolaiset naposteltavat -ruokavaliotyyliin liittyviä elintarvikkeita. Kun makeita ja suolaisia naposteltavia oli kotona saatavilla, niitä myös käytettiin enemmän.
Epäterveellisten elintarvikkeiden saatavuus näyttää tutkimuksen mukaan vaikuttavan vahvemmin lasten ruokavaliotyyliin. Terveellisten elintarvikkeiden hyvä saatavuus kotona ei pelasta tilannetta, jos saatavilla on myös epäterveellisiä elintarvikkeita. Terveystietoiselle ruokavaliotyylille yhteydet olivat päinvastaisia: mitä enemmän terveellisiä elintarvikkeita kotona oli, sitä terveystietoisempi lapsen ruokavalio oli. Terveellisten elintarvikkeiden saatavuus liittyi myös aamiaisruokavaliotyyliin.
Lapset vaikuttavat perheen ruokaostoksiin – vanhemmilla silti päätösvalta
Elintarvikkeiden saatavuus kotona on yhteydessä ruokavalion laatuun myös kouluikäisillä lapsilla. Tämä havaittiin aikaisemmassa tutkimuksessamme, jossa oli mukana 10-vuotiaita lapsia 12 eri maasta. On mielenkiintoista, että yhteydet ovat hyvin samankaltaisia, vaikka päiväkoti- ja kouluikäisillä lapsilla on erilaiset valmiudet vaikuttaa kotona syömiinsä ruokiin.
Myös päiväkoti-ikäiset lapset voivat vaikuttaa perheen elintarvikeostoksiin. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että lasten toiveet liittyvät usein enemmän epäterveellisiin kuin terveellisiin elintarvikkeisiin. Lopullinen päätösvalta siitä, miten näihin toiveisiin reagoidaan, on tietysti vanhemmilla. DAGIS-tutkimuksen tulokset vahvistavat viestiä siitä, että vanhempien kannattaisi kiinnittää tarkemmin huomiota etenkin makeiden ja suolaisten naposteltavien saatavuuteen.
Kirjoittaja:
ETM, tohtorikoulutettava Henna Vepsäläinen, Helsingin yliopisto