Kotiin hankittavien elintarvikkeiden laadulla on väliä

Ter­veel­lis­ten ja epä­ter­veel­lis­ten elin­tar­vik­kei­den saa­ta­vuus ko­to­na vai­kut­taa päi­vä­koti-ikäis­ten las­ten ruo­ka­va­li­on laa­tuun. DAGIS-tut­ki­muk­ses­ta saa­tu­jen tu­los­ten mu­kaan ma­kei­den ja suo­lais­ten na­pos­tel­ta­vien tar­jon­taa kan­nat­taa ra­joit­taa. Ter­veel­li­siä elin­tar­vik­kei­ta, ku­ten kas­vik­sia ja he­del­miä, on hyvä pi­tää sään­nöl­li­ses­ti tar­jol­la.

DAGIS tutkii päiväkotilasten elintapoja

Folkhälsanin, Hel­sin­gin yli­o­pis­ton ja Työ­ter­veys­lai­tok­sen yh­tei­ses­sä DAGIS-tut­ki­muk­ses­sa on sel­vi­tet­ty laa­jas­ti päi­vä­koti­las­ten elin­ta­po­ja. Koti­ym­pä­ris­tön vai­ku­tus­ta lap­sen ruo­ka­va­li­on laa­tuun on tut­kit­tu kou­lu­i­käi­sil­lä lap­sil­la jon­kin ver­ran, mut­ta päi­vä­koti­las­ten ruo­ka­va­li­o­tyy­leis­tä ja nii­den yh­tey­des­tä ko­din ruo­ka­ym­pä­ris­töön ei ole ol­lut tut­kit­tua tie­toa. Muun mu­as­sa tätä läh­det­tiin sel­vit­tä­mään tar­kem­min DAGIS-tut­ki­muk­ses­sa.

Ruo­an­käyt­töä mi­tat­tiin ruo­an­käy­tön ky­se­ly­lo­mak­keel­la. Li­säk­si van­hem­mat ra­por­toi­vat, kuin­ka usein ko­to­na oli tiet­ty­jä elin­tar­vik­kei­ta. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui 864 las­ta 66 päi­vä­ko­dis­ta Hy­vin­kääl­lä, Kau­ha­jo­el­la, Ku­ri­kas­sa, Loh­jal­la, Lo­vii­sas­sa, Por­voos­sa, Sei­nä­jo­el­la ja Van­taal­la. Lap­set oli­vat 3–6-vuotiaita.

Päiväkotilapsilla kolme ruokavaliotyyliä

Ai­neis­tos­ta löy­tyi kol­me ruo­ka­va­li­o­tyy­liä, jot­ka tut­ki­jat ni­me­si­vät tyy­liä mää­rit­tä­vien ruo­ka­va­lin­to­jen pe­rus­teel­la. vah­vim­min erot­tui ruo­ka­va­li­o­tyy­li Ma­ke­at ja suo­lai­set na­pos­tel­ta­vat, jo­hon liit­tyi mm. kek­sien, suk­laan, jää­te­lön, ma­keis­ten, vir­voi­tus­juo­mien, sipsien ja pop­cor­nin, so­ke­roi­tu­jen mu­ro­jen ja mys­lien sekä mak­ka­roi­den ja nak­kien run­sas käyt­tö.

Ter­veys­tie­toi­ses­sa ruo­ka­va­li­o­tyy­lis­sä ko­ros­tui mm. päh­ki­nöi­den, maus­ta­mat­to­man jo­gur­tin, mar­jo­jen, täys­jyvä­puu­ron ja –mys­lin, pal­ko­kas­vien ja kyp­sen­net­ty­jen kas­vis­ten käyt­tö. Aa­mi­ais­tyy­lin mu­kaan ruo­kai­le­vat lap­set taas käyt­ti­vät pal­jon esi­mer­kik­si tuo­rei­ta kas­vik­sia ja he­del­miä, liha- ja mak­ka­ra­leik­ke­lei­tä, maus­tet­tua jo­gurt­tia, ras­vai­sia juus­to­ja ja täys­me­hu­ja.

Päi­vä­koti­las­ten ruo­ka­va­li­o­tyy­lit DAGIS-ai­neis­tos­sa

Mitä enem­män ko­to­na oli saa­ta­vil­la ter­veel­li­siä elin­tar­vik­kei­ta, sitä vä­hem­män lap­si söi ma­ke­at ja suo­lai­set na­pos­tel­ta­vat -ruo­ka­va­li­o­tyy­liin liit­ty­viä elin­tar­vik­kei­ta. Kun ma­kei­ta ja suo­lai­sia na­pos­tel­ta­via oli ko­to­na saa­ta­vil­la, nii­tä myös käy­tet­tiin enem­män.

Epä­ter­veel­lis­ten elin­tar­vik­kei­den saa­ta­vuus näyt­tää tut­ki­muk­sen mu­kaan vai­kut­ta­van vah­vem­min las­ten ruo­ka­va­li­o­tyy­liin. Ter­veel­lis­ten elin­tar­vik­kei­den hyvä saa­ta­vuus ko­to­na ei pe­las­ta ti­lan­net­ta, jos saa­ta­vil­la on myös epä­ter­veel­li­siä elin­tar­vik­kei­ta. Ter­veys­tie­toi­sel­le ruo­ka­va­li­o­tyy­lil­le yh­tey­det oli­vat päin­vas­tai­sia: mitä enem­män ter­veel­li­siä elin­tar­vik­kei­ta ko­to­na oli, sitä ter­veys­tie­toi­sem­pi lap­sen ruo­ka­va­lio oli. Ter­veel­lis­ten elin­tar­vik­kei­den saa­ta­vuus liit­tyi myös aa­mi­ais­ruo­ka­va­li­o­tyy­liin.

Lapset vaikuttavat perheen ruokaostoksiin – vanhemmilla silti päätösvalta

Elin­tar­vik­kei­den saa­ta­vuus ko­to­na on yh­tey­des­sä ruo­ka­va­li­on laa­tuun myös kou­lu­i­käi­sil­lä lap­sil­la. Tämä ha­vait­tiin ai­kai­sem­mas­sa tut­ki­muk­ses­sam­me, jos­sa oli mu­ka­na 10-vuotiaita lap­sia 12 eri maas­ta. On mie­len­kiin­tois­ta, että yh­tey­det ovat hy­vin sa­man­kal­tai­sia, vaik­ka päi­vä­koti- ja kou­lu­i­käi­sil­lä lap­sil­la on eri­lai­set val­miu­det vai­kut­taa ko­to­na syö­miin­sä ruo­kiin.

Myös päi­vä­koti-ikäi­set lap­set voi­vat vai­kut­taa per­heen elin­tar­vi­ke­os­tok­siin. Tut­ki­muk­sis­sa on kui­ten­kin ha­vait­tu, että las­ten toi­veet liit­ty­vät usein enem­män epä­ter­veel­li­siin kuin ter­veel­li­siin elin­tar­vik­kei­siin. Lo­pul­li­nen pää­tös­val­ta sii­tä, mi­ten näi­hin toi­vei­siin re­a­goi­daan, on tie­tys­ti van­hem­mil­la. DAGIS-tut­ki­muk­sen tu­lok­set vah­vis­ta­vat vies­tiä sii­tä, että van­hem­pien kan­nat­tai­si kiin­nit­tää tar­kem­min huo­mi­o­ta eten­kin ma­kei­den ja suo­lais­ten na­pos­tel­ta­vien saa­ta­vuu­teen.

Kir­joit­ta­ja:
ETM, toh­to­ri­kou­lu­tet­ta­va Hen­na Vep­sä­läi­nen, Hel­sin­gin yli­o­pis­to

Jos ko­to­na on pal­jon kas­vik­sia tar­jol­la, lap­si voi na­pos­tel­la nii­tä epä­ter­veel­li­sem­pien elin­tar­vik­kei­den si­jaan. Kuva: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2016Kou­lu­ruo­kai­lu, lap­set ja kas­vik­set ta­pe­til­la20.12.2016