Lukijalle

Ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa eri­tyi­ses­ti jul­ki­suu­des­sa ko­ros­tu­vat pie­net yk­si­tyis­koh­dat. Ra­vit­se­mus on kui­ten­kin ko­ko­nai­suus, ja se ko­ko­nai­suus on yk­si­tyis­koh­tia rat­kai­se­vam­paa hy­vin­voin­nil­le. Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan pää­sih­tee­ri Arja Lyy­ti­käi­nen muis­tut­ti täs­tä Syö hy­vää -hank­keen Ra­vit­se­mus­vies­tin­tä­se­mi­naa­ris­sa jou­lu­kuus­sa.

Hyvä opas ko­ko­nai­suu­teen on ruo­ka­kol­mio. Se ker­too, mis­sä suh­tees­sa eri ruo­ka-aine­ryh­mis­tä kan­nat­taa va­li­ta. Niin yk­si­löl­le kuin jou­koil­le pä­te­vät sa­mat sa­nat: moni­puo­li­suus, vaih­te­le­vuus ja koh­tuul­li­suus. Näil­lä ei ko­vin met­sään voi men­nä ruo­ka­va­lin­nois­saan.

Toi­nen hy­vän syö­mi­sen mai­nio ohje­nuo­ra on ate­ri­a­ryt­mi. Tuo­ret­ta tut­ki­mus­tie­toa sään­nöl­li­sen ruo­kai­lun hyö­dyis­tä pää­see lu­ke­maan tam­mi­kuus­sa jul­kais­ta­vas­ta kir­jas­ta ”Ruo­ka­ryt­mi” (Eeva Vou­ti­lai­nen ja Soi­li Soi­sa­lo). Kir­ja opas­taa myös te­o­ri­as­ta käy­tän­töön esi­mer­keil­lä ja ruo­ka­oh­jeil­la.

Kas­vis­ruo­ka on nos­tees­sa ja tren­di. Se on hyvä asia, eikä lop­pu­jen lo­puk­si niin uusi kek­sin­tö. En­nen, kun ruo­kaa oli niu­kem­min, syö­tiin pal­jon sekä kas­vik­sia (mm. kaa­lia, juu­rek­sia, pe­ru­naa, sie­niä, mar­jo­ja) että vil­jaa (puu­roa, vel­liä, lei­pää). Ko­ti­mai­set juu­rek­set ja kaa­lit ovat tal­vi­kau­den edul­lis­ta ruo­kaa. Ne so­pi­vat moni­puo­li­ses­ti höy­ry­ä­vän kuu­miin, täy­te­läi­siin keit­to- ja pata­ruo­kiin. Niis­tä saa lu­kui­sia eri­lai­sia ruo­kia li­sää­mäl­lä jouk­koon vaih­del­len mm. ka­laa, li­haa, här­kä­pa­pua, mai­toa tai juus­toa.

Pu­hal­le­taan me asi­an­tun­ti­jat yh­teen hii­leen

Mi­kään ei ole kiel­let­tyä, vaan ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten oh­jeil­la men­nään. Eri­tyi­ses­ti so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ko­ros­tuu vas­tak­kain­a­set­te­lu. Lai­te­taan sil­le pis­te ensi vuon­na, kun Suo­mi täyt­tää 100 vuot­ta. ELO-sää­ti­ön koor­di­noi­man Syö­dään yh­des­sä -hank­keen kuu­kau­si­tee­mois­sa voim­me kaik­ki olla mu­ka­na. Tam­mi­kuu aloi­te­taan tee­mal­la ”syö­dään yh­des­sä -lu­paus”. Suo­men kan­sal­lis­ruo­ka pal­jas­te­taan 19.1., Kou­lu­ruo­kai­lu­suo­si­tuk­set jul­kis­te­taan 24.1. ja 29.1. nos­te­taan Mal­ja Suo­mel­le.

Ol­koon se mai­to­mal­ja!

Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2016Kou­lu­ruo­kai­lu, lap­set ja kas­vik­set ta­pe­til­la20.12.2016