Ravitsemussuositusten toteutumista edistetään nyt osana kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta. Uusi Ravitsemussitoumus -työkalu avautui 8.6.2017. Kaikki toimijat , kuten teollisuus, kauppa, järjestöt, ruokapalvelut ja media, kutsutaan mukaan tekemään sitoumuksia hyvän ravitsemuksen edistämiseksi.
Ravitsemussitoumus auttaa ja kannustaa parantamaan ruokavalion ravitsemuslaatua ja edistämään ravitsemusvastuullisia toimintatapoja. Visiona on, että kaikkien olisi helppoa nauttia ravitsemussuositusten mukaista ruokaa 2020.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ja viranomaisten lisäksi ravitsemussitoumus-toimintamallia on ollut kehittämässä teollisuuden, ruokapalvelujen, kaupan, järjestöjen ja tutkimuslaitosten edustajia.
Ravitsemussitoumuksen avulla on helppo suunnitella ja seurata toimenpiteitä, jotka edistävät ravitsemusta ja tekevät suositusten mukaiset ruokavalinnat helpommiksi kuluttajille. Julkinen sitoutuminen tuo toimijoiden ravitsemusvastuullisuudelle näkyvyyttä, kannustaa uusiin tuote- ja palveluinnovaatioihin ja toimii esimerkkinä muille.
Miten voin tehdä ravitsemussitoumuksen?
Ravitsemussitoumuksen voi tehdä sisältöalueilla, joihin kohdistuu erityisiä muutostarpeita ja jotka vastaavat myös EU:n asettamiin yhteisiin tavoitteisiin elintarvikkeiden laadun parantamisesta. Nämä ovat:
- Suola
- Rasvan laatu
- Sokeri
- Kasvikset
- Tuotteet lapsille
- Annos- ja pakkauskoot
- Lounaat
- Ruokaohjeet
Toimenpidesitoumuksille on määritelty peruskriteerit, joihin sitoudutaan. Niiden on tuettava vision toteutumista ja tavoitteita. Toiminnan on oltava ravitsemusvastuullista ja luotava uutta. Sitoumusten on oltava konkreettisia, mitattavia, merkittäviä ja ne on voitava saavuttaa 1-5 vuoden aikana. Tuotemuotoilun tuloksena laadun tulee kokonaisuudessaan parantua. Esimerkiksi tyydyttynyttä rasvaa ei saa vähentää niin, että transrasvan tai suolan määrä kasvaa.
Toimija voi tehdä yhden tai useamman toimenpidesitoumuksen. Kustakin täytetään järjestelmässä erillinen sitoumuslomake. Toimenpidesitoumuksen tekijä saa itse määritellä konkreettiset tavoitteensa. Tarkoituksena on, että sitoumukset kohdistetaan erityisesti käyttömäärältään merkittäviin tuotteisiin. Niiden kohdalla pienetkin parannukset tuotteiden koostumuksessa voivat olla käyttäjien terveyden kannalta merkittäviä.
Sitoumukset näkyvillä netissä
Sitoumukset tehdään osana kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta (www.sitoumus2050.fi) sivustolla olevan ohjeistuksen mukaan. Kaikki hyväksyt sitoumukset tulevat näkyviin nettisivulle, jossa niitä voi kommentoida. Sitoumuksia voi myös jakaa ja niistä voi tykätä.
Toimija voi yleisessä yritysviestinnässään kertoa, että on tehnyt ravitsemussitoumuksen. Viestiä ei kuitenkaan saa liittää yksittäisen tuotteen tai tuoteryhmän yhteyteen. Tuote- ja tuoteryhmäkohtaisessa viestinnässä on aina noudatettava lainsäädännön vaatimuksia.
Toimijat raportoivat sitoumustensa toteutumisesta noin kerran vuodessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta seuraa toimenpidesitoumusten toteutumista. Ravitsemussitoumusten vaikutuksia ruokavalion kehittymiseen väestötasolla arvioidaan osana yleistä ravitsemus- ja terveysseurantaa.
Lisätietoja: http://www.vrn.fi/
Kirjoittajat:
FT, ETM, VTM Sirpa Sarlio-Lähteenkorva edistää terveellistä ravitsemusta sosiaali- ja terveysministeriössä. Hän on mukana myös EU:n komission korkean tason ravitsemusryhmässä, jossa elintarvikkeiden laadun parantaminen on yksi keskeinen tavoite.
MMM, laillistettu ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen toimii valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerinä. Hän koordinoi ravitsemussitoumusjärjestelmän toimintaa ja on aktiivisesti yhteistyössä ruoka- ja ravitsemusalan sidosryhmien kanssa.
Ravitsemuskatsaus 1-2017Kuka kuuntelee ravitsemuksen asiantuntijaa? 21.6.2017