Ruoka-addiktio esiteltiin terminä ensimmäisen kerran jo vuonna 1956. Termin esitellyt yhdysvaltalainen tutkija ja lääkäri Theron Randolph tarkoitti sillä erityisesti maissin, maidon, kananmunien ja perunoiden addiktion kaltaista käyttöä. Kun tänä päivänä puhutaan ruoka-addiktiosta, syyttävä sormi osoittaa erityisesti makean ja rasvaisen suuntaan. Mistä ruoka-addiktiossa on kyse ja onko sitä oikeasti olemassa?
Ilmiön pohtimiseksi on tärkeä ymmärtää, mitä addiktiolla tarkoitetaan. Termi addiktio tulee latinan sanasta addictio, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”jättämistä jonkun valtaan”. Addiktio voidaan määritellä pakonomaisena tarpeena harjoittaa jotakin toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila. Addiktioon liittyy, varsinkin sen syntyvaiheessa, vahva mielihyvähakuisuus. Aivojen mielihyväjärjestelmä onkin tärkeässä osassa addiktion kehittymisessä. On kuitenkin tarpeen muistaa, että mikä tahansa mielihyvää tuottava kokemus aktivoi saman mielihyväjärjestelmän ilman, että sillä on mitään tekemistä addiktion kanssa. Kyky kokea mielihyvää on ylipäätään tärkeä.
Addiktio on pakonomaista halua
Addiktion eli riippuvuuden kehittyessä johonkin mielihyvää tuottaneeseen käyttäytymiseen liittyy piirteitä, jotka erottavat sen normaalista käyttäytymisestä. Suomessa lääketieteellisessä diagnostiikassa käytössä olevassa ICD-10 tautiluokituksessa päihderiippuvuudelle annettujen kriteerien mukaan käyttäytymiselle on tällöin ominaista voimakas tai pakonomainen halu ja tarve käyttää päihdettä sekä heikentynyt kyky hallita käytön aloittamista, lopettamista tai määrää. Käytön vähentämiseen tai päättämiseen liittyy fyysisiä vieroitusoireita sekä sietokyvyn lisääntymistä eli toleranssia, mikä tarkoittaa, ettei päihteestä saada enää samanlaista mielihyväkokemusta kuin aiemmin. Tämä ohjaa käyttämään sitä vielä enemmän.
Addiktion kehittyessä henkilö luopuu usein muista, hänelle normaaleista kiinnostuksen kohteistaan päihteiden käytön takia. Hän käyttää yhä enenevässä määrin aikaa päihteiden hankintaan, käyttöön tai sen vaikutuksista toipumiseen. Henkilö jatkaa päihteen käyttöä, vaikka on tietoinen sen aiheuttamista haitoista.
Houkutuksena herkullinen maku
Addiktion kehittyessä sen kohteena olevan asian huomioarvo ja sitä kohtaan koettu motivaatio lisääntyy. Samanaikaisesti kohteen käytöstä koettu mielihyvä kuitenkin heikkenee keskushermostotasolla tapahtuvien reseptoritason muutosten vuoksi. Tämän seurauksena käytöllä ei ole enää aiemmin koettua positiivista vaikutusta, vaan sillä ennemminkin lievitetään käytön seurauksena kehittynyttä negatiivista olotilaa.
Voiko tämänkaltainen tilanne kehittyä myös ruoan syömisen seurauksena? Ja voivatko jotkut ruoat tai ravintoaineet olla addiktoivampia kuin toiset? Asiasta on vielä suhteellisen vähän ihmisillä tehtyä tutkimusta, ja suurin osa tutkimusnäytöstä perustuu eläinkokeisiin.
Eläinkokeissa on havaittu, että tietyissä oloissa eläimet alkavat käyttäytyä tavalla, joka viittaa niiden olevan riippuvaisia sokerista. Tämä kuitenkin edellyttää, että sokeria on ollut tarjolla rajoitetusti, vain tiettyinä ajankohtina. Kun sokeria on ollut koko ajan vapaasti saatavilla, riippuvuuteen viittaavaa käyttäytymistä ei sen sijaan ole havaittu. Tutkimuksissa on myös osoitettu, että vaikutus perustuu ennen kaikkea sokerin makuun, eikä sen vaikutuksiin elimistön aineenvaihdunnassa. Siksi tutkijat ovat esittäneet, että riippuvuuteen viittaavan käyttäytymisen syynä olisi ennemminkin sokerin rajoitettu saatavuus ja herkullinen maku kuin sen neurokemialliset vaikutukset.
Syömme ruokaa, emme ravintoaineita
Onko sitten tutkimusnäyttöä siitä, että sama voisi tapahtua myös ihmisillä? Haasteeksi nousee koeasetelma, kun tuloksia yritetään soveltaa ihmisiin. Ihmiset eivät yleensä syö yksittäisiä ravintoaineita, kuten sokeria, vaan ruokia, joissa on samanaikaisesti useita ravintoaineita. Aivojen kuvantamistutkimuksissa on osoitettu, että sekä ruoka että päihteet ja niistä kertovat vihjeet vaikuttavat aivojen mielihyväjärjestelmään aktivoiden sitä suorassa suhteessa koettuun haluttavuuteen tai herkullisuuteen. Sekä ruoan että päihteiden runsas käyttö on yhteydessä aivojen mielihyväjärjestelmässä tapahtuviin reseptoritason muutoksiin.
Ruokahimot eroavat kuitenkin päihdehimoista voimakkuudeltaan, taajuudeltaan ja kestoltaan. Erilainen on myös se mekanismi, jolla ruoka ja päihteet vaikuttavat aivojen mielihyväjärjestelmään. Päihteiden vaikutus on suora, ruuan epäsuora. Ruoka-addiktion kaltaista käyttäytymistä on nähty ainoastaan silloin, kun tuotteen saatavuutta on ajoittain rajoitettu, mutta ei silloin, kun tuotetta on ollut koko ajan saatavilla. Syömiseen mahdollisesti liittyvä addiktiivinen käyttäytyminen eroaa siten päihderiippuvuudesta sekä neurobiologisesti että käyttäytymisen tasolla.
Saatu tutkimusnäyttö ei myöskään tue oletusta, että jokin yksittäinen ravintoaine, kuten sokeri, aiheuttaisi addiktiolle ominaista käyttäytymistä enemmän kuin muut ravintoaineet. Tämän johtopäätöksen puolesta puhuu myös tuore tutkimushavainto, jonka mukaan pelkästään tai pääasiassa sokeria sisältävien ruokien sijaan ihmiset kokevat ongelmallisina runsasrasvaiset tai runsasrasvaiset ja makeat ruoat.
Ruuasta nauttiminen on normaalia elämää
Ruoka-addiktio on käsitteenä ongelmallinen, olemmehan kaikki riippuvaisia ruoasta. Raja normaalin ja epänormaalin ruuasta nauttimisen ja riippuvaisuuden välillä on siten tulkintakysymys. Voikin olla, että se, mikä tulkitaan addiktioksi, kuuluu normaaliin syömiskäyttäytymisen vaihteluun. Se voidaan kuitenkin kokea ongelmana, koska syömiselle ja siitä koettavalle nautinnolla asetetaan liian tiukkoja rajoituksia.
Toisaalta tutkimukset osoittavat, että osa ihmisistä kärsii syömisestään tavalla, joka vertautuu päihdeaddiktiolle ominaisiin piirteisiin. Usein nämä henkilöt kärsivät myös syömishäiriöstä. Yhden tutkimuksen mukaan yli puolet ahmintahäiriötä sairastavista täytti myös ruoka-addiktion kriteerit, kun syömiseen sovellettiin päihdeaddiktion kriteereitä. Siksi on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta kysymykseen, onko ruoka-addiktio totta vai tarua. Varmaa kuitenkin on, että syöminen ja siitä koettava nautinto ovat osa normaalia, tyydyttävää elämää. Tämä on tärkeintä muistaa nykyisessä ”ollako vai eikö olla” addiktio-keskustelussa.
Kirjoittaja:
FT, dosentti Leila Karhunen on yliopistonlehtori, joka opettaa ja tutkii syömiskäyttäytymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä Itä-Suomen yliopistossa.
Ravitsemuskatsaus 1-2017Kuka kuuntelee ravitsemuksen asiantuntijaa? 21.6.2017