On tyypillistä, että tieteellisessä tutkimuksessa tulokset ovat ristiriitaisia. Yhden tutkimuksen tulokset eivät ole koko totuus, vaan tarvitaan runsaasti tutkimuksia samasta aiheesta. Tutkimustieto tarkentuu, kun käytettävissä on paljon tutkimuksia ja usean tutkimuksen yhteenvetoja.
Vuoden 2014 lopussa otsikoihin pääsi ruotsalainen tutkimus maidosta. Tutkimuksessa näytti siltä, että paljon maitoa juovilla, erityisesti naisilla, olisi suurempi ennenaikaisen kuoleman riski kuin vähän maitoa juovilla. Sen sijaan hapanaitovalmisteiden ja juuston käytön vaikutus oli päinvastainen. Tulosten syyksi tutkijat epäilivät maidon laktoosin osaa galaktoosia.
Alkuvuodesta 2017 samat tutkijat julkaisivat uuden tieteellisen artikkelin saman tutkimuksen pohjalta. Nyt he selvittivät, vähentäisikö kasvisten ja hedelmien kulutus maidon käyttöön liitettyä lisääntynyttä kuolleisuusriskiä. Vaikutti se. Kasvisten ja hedelmien runsas kulutus vähensi kuolleisuusriskiä. Tämäkin tutkimus nousi otsikoihin.
Mistä on kyse?
Molemmat ruotsalaistutkimukset perustuvat samaan aineistoon. Siinä maidon kulutusta selvitettiin vain 1-2 kertaa yli 20 vuoden ajalta eikä lapsuuden ajan elintapatekijöiden merkitystä selvitetty lainkaan.
Ruotsalaistutkimus on toteutettu havainnoivana tutkimuksena. Havainnoivat tutkimukset eivät osoita asioiden suoria yhteyksiä eli syy-seuraussuhteita. Tällainen tutkimus ei siis osoita, että maito aiheuttaisi kuolleisuutta.
Havainnointitutkimukset havainnoivat samanaikaisia tapahtumia. Hyvä esimerkki on jäätelön syönti ja hukkumiskuolemat: molemmat lisääntyvät kesällä. Hukkumiset eivät kuitenkaan johdu jäätelön syönnistä, vaan yhteinen tekijä molemmille on kesä. Esimerkki avaa hyvin havainnointitutkimusten ongelmaa.
Tutkijat itsekin totesivat artikkelissaan, että samansuuntaisia tuloksia tarvitaan useista kokeellisista ja pitkistä seurantatutkimuksista. Sitä ennen ei ole syytä tarkentaa maitoa koskevia suosituksia.
Toinenkin ruotsalaistutkimus saa kritiikkiä
Hiljattain otsikoihin nousi taas ruotsalaistutkimus, jossa selvitettiin maidon, maitovalmisteiden ja kuolleisuuden yhteyksiä. Maitoa käyttävillä näytti olevan selvästi suurempi kuolleisuusriski kuin vain vähän maitoa käyttävillä tai hapatettuja maitovalmisteita ja juustoa käyttävillä.
Tässäkin tutkimuksessa on puutteensa, joita muut tutkijat ovat kritisoineet. Esimerkiksi erot ryhmien välillä pienenivät oleellisesti, kun keskeiset riskitekijät kuten tupakointi, painoindeksi (BMI), koulutus ja energian saanti otettiin huomioon. Toisia sekoittavia tekijöitä, kuten kuidun saantia, kasvisten käyttöä ja muuta terveyskäyttäytymistä ei huomioitu lainkaan. Näiden huomioiminen olisi varmasti muuttanut tuloksia.
Meta-analyysit eivät vahvista näiden tutkimusten tuloksia
Monet muut tutkimukset ovat ristiriidassa ruotsalaistutkimusten kanssa. Esimerkiksi kaksi suurta meta-analyysiä eli usean tutkimuksen yhteenvetoa osoittavat, että maidon ja maitovalmisteiden käyttö eivät vaikuta kuoleman riskiin, maidon rasvapitoisuudesta riippumatta. Nämä meta-analyysit sisältävät yhteensä 43 tutkimusta ja yli 2,4 miljoonaa osallistujaa eri puolilta maailmaa.
Lisäksi on olemassa paljon tutkimusnäyttöä siitä, että maidon ja maitovalmisteiden käyttö on terveydelle edullista. Niiden käyttö vahvistaa luustoa, edistää painonhallintaa sekä vähentää verenpainetautia ja peräsuolen syöpää. Nykyisen tutkimusnäytön valossa maito ja maitovalmisteet ovat edelleen suositeltava osa monipuolista ruokavaliota.
Kirjoittaja:
ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka työskentelee Maito ja Terveys ry:ssä ravitsemusasiantuntijana ja viestintäpäällikkönä. Hän seuraa aktiivisesti maitoon liittyvää tutkimustietoa.
Lähteet:
Michaelsson K ym. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014;349:
Michaelsson K ym. Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men.Am J Epidemiol 2017.
Tognon G ym. Nonfermented milk and other dairy products: Associations with all-cause mortality. Am J Clin Nutr 2017;105(6):1502-1511.
O’Sullivan TA ym. Food Sources of Saturated Fat and the Association With Mortality: A Meta-Analysis. Am J Public Health 2013;103:e31-e42.
Larsson SE ym. Milk Consumption and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2015;7:7749–7763.
Ravitsemuskatsaus 1-2017Kuka kuuntelee ravitsemuksen asiantuntijaa? 21.6.2017