Maitoko vaarallista - vai päinvastoin?

Miksi tutkimus maidosta tuottaa ristiriitaisia uutisotsikoita

On tyy­pil­lis­tä, että tie­teel­li­ses­sä tut­ki­muk­ses­sa tu­lok­set ovat ris­ti­rii­tai­sia. Yh­den tut­ki­muk­sen tu­lok­set ei­vät ole koko to­tuus, vaan tar­vi­taan run­saas­ti tut­ki­muk­sia sa­mas­ta ai­hees­ta. Tut­ki­mus­tie­to tar­ken­tuu, kun käy­tet­tä­vis­sä on pal­jon tut­ki­muk­sia ja use­an tut­ki­muk­sen yh­teen­ve­to­ja.

Vuo­den 2014 lo­pus­sa ot­si­koi­hin pää­si ruot­sa­lai­nen tut­ki­mus mai­dos­ta. Tut­ki­muk­ses­sa näyt­ti sil­tä, että pal­jon mai­toa juo­vil­la, eri­tyi­ses­ti nai­sil­la, oli­si suu­rem­pi en­nen­ai­kai­sen kuo­le­man ris­ki kuin vä­hän mai­toa juo­vil­la. Sen si­jaan hapanaitovalmisteiden ja juus­ton käy­tön vai­ku­tus oli päin­vas­tai­nen. Tu­los­ten syyk­si tut­ki­jat epäi­li­vät mai­don lak­too­sin osaa galaktoosia.

Alku­vuo­des­ta 2017 sa­mat tut­ki­jat jul­kai­si­vat uu­den tie­teel­li­sen ar­tik­ke­lin sa­man tut­ki­muk­sen poh­jal­ta. Nyt he sel­vit­ti­vät, vä­hen­täi­si­kö kas­vis­ten ja he­del­mien ku­lu­tus mai­don käyt­töön lii­tet­tyä li­sään­ty­nyt­tä kuol­lei­suus­ris­kiä. Vai­kut­ti se. Kas­vis­ten ja he­del­mien run­sas ku­lu­tus vä­hen­si kuol­lei­suus­ris­kiä. Tä­mä­kin tut­ki­mus nou­si ot­si­koi­hin.

Mistä on kyse?

Mo­lem­mat ruot­sa­lais­tut­ki­muk­set pe­rus­tu­vat sa­maan ai­neis­toon. Sii­nä mai­don ku­lu­tus­ta sel­vi­tet­tiin vain 1-2 ker­taa yli 20 vuo­den ajal­ta eikä lap­suu­den ajan elin­tapa­te­ki­jöi­den mer­ki­tys­tä sel­vi­tet­ty lain­kaan.

Ruot­sa­lais­tut­ki­mus on to­teu­tet­tu ha­vain­noi­va­na tut­ki­muk­se­na. Ha­vain­noi­vat tut­ki­muk­set ei­vät osoi­ta asi­oi­den suo­ria yh­teyk­siä eli syy-seu­raus­suh­tei­ta. Täl­lai­nen tut­ki­mus ei siis osoi­ta, että mai­to ai­heut­tai­si kuol­lei­suut­ta.

Ha­vain­noin­ti­tut­ki­muk­set ha­vain­noi­vat sa­man­ai­kai­sia ta­pah­tu­mia. Hyvä esi­merk­ki on jää­te­lön syön­ti ja huk­ku­mis­kuo­le­mat: mo­lem­mat li­sään­ty­vät ke­säl­lä. Huk­ku­mi­set ei­vät kui­ten­kaan joh­du jää­te­lön syön­nis­tä, vaan yh­tei­nen te­ki­jä mo­lem­mil­le on kesä. Esi­merk­ki avaa hy­vin ha­vain­noin­ti­tut­ki­mus­ten on­gel­maa.

Tut­ki­jat it­se­kin to­te­si­vat ar­tik­ke­lis­saan, että sa­man­suun­tai­sia tu­lok­sia tar­vi­taan useis­ta ko­keel­li­sis­ta ja pit­kis­tä seu­ran­ta­tut­ki­muk­sis­ta. Sitä en­nen ei ole syy­tä tar­ken­taa mai­toa kos­ke­via suo­si­tuk­sia.

Toinenkin ruotsalaistutkimus saa kritiikkiä

Hil­jat­tain ot­si­koi­hin nou­si taas ruot­sa­lais­tut­ki­mus, jos­sa sel­vi­tet­tiin mai­don, mai­to­val­mis­tei­den ja kuol­lei­suu­den yh­teyk­siä. Mai­toa käyt­tä­vil­lä näyt­ti ole­van sel­väs­ti suu­rem­pi kuol­lei­suus­ris­ki kuin vain vä­hän mai­toa käyt­tä­vil­lä tai ha­pa­tet­tu­ja mai­to­val­mis­tei­ta ja juus­toa käyt­tä­vil­lä.

Täs­sä­kin tut­ki­muk­ses­sa on puut­teen­sa, joi­ta muut tut­ki­jat ovat kri­ti­soi­neet. Esi­mer­kik­si erot ryh­mien vä­lil­lä pie­ne­ni­vät oleel­li­ses­ti, kun kes­kei­set ris­ki­te­ki­jät ku­ten tu­pa­koin­ti, pai­no­in­dek­si (BMI), kou­lu­tus ja ener­gi­an saan­ti otet­tiin huo­mi­oon. Toi­sia se­koit­ta­via te­ki­jöi­tä, ku­ten kui­dun saan­tia, kas­vis­ten käyt­töä ja muu­ta ter­veys­käyt­täy­ty­mis­tä ei huo­mi­oi­tu lain­kaan. Näi­den huo­mi­oi­mi­nen oli­si var­mas­ti muut­ta­nut tu­lok­sia.

Meta-analyysit eivät vahvista näiden tutkimusten tuloksia

Mo­net muut tut­ki­muk­set ovat ris­ti­rii­das­sa ruot­sa­lais­tut­ki­mus­ten kans­sa. Esi­mer­kik­si kak­si suur­ta meta-ana­lyy­siä eli use­an tut­ki­muk­sen yh­teen­ve­toa osoit­ta­vat, että mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö ei­vät vai­ku­ta kuo­le­man ris­kiin, mai­don ras­va­pi­toi­suu­des­ta riip­pu­mat­ta. Nämä meta-ana­lyy­sit si­säl­tä­vät yh­teen­sä 43 tut­ki­mus­ta ja yli 2,4 mil­joo­naa osal­lis­tu­jaa eri puo­lil­ta maa­il­maa.

Li­säk­si on ole­mas­sa pal­jon tut­ki­mus­näyt­töä sii­tä, että mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö on ter­vey­del­le edul­lis­ta. Nii­den käyt­tö vah­vis­taa luus­toa, edis­tää pai­non­hal­lin­taa sekä vä­hen­tää ve­ren­pai­ne­tau­tia ja perä­suo­len syö­pää. Ny­kyi­sen tut­ki­mus­näy­tön va­los­sa mai­to ja mai­to­val­mis­teet ovat edel­leen suo­si­tel­ta­va osa moni­puo­lis­ta ruo­ka­va­li­o­ta.

Kir­joit­ta­ja:

ETM, lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka työs­ken­te­lee Mai­to ja Ter­veys ry:ssä ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­jana ja vies­tin­tä­pääl­lik­kö­nä. Hän seu­raa ak­tii­vi­ses­ti mai­toon liit­ty­vää tut­ki­mus­tie­toa.

Läh­teet:

Michaelsson K ym. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014;349:

Michaelsson K ym. Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men.Am J Epidemiol 2017.
Tognon G ym. Nonfermented milk and other dairy products: Associations with all-cause mortality. Am J Clin Nutr 2017;105(6):1502-1511.

O’Sullivan TA ym. Food Sources of Saturated Fat and the Association With Mortality: A Meta-Analysis. Am J Public Health 2013;103:e31-e42.

Lars­son SE ym. Milk Consumption and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2015;7:7749–7763.

Hyvä mää­rä mai­to­val­mis­tei­ta on kol­me an­nos­ta nes­te­mäi­siä ja pari vii­pa­let­ta juus­toa päi­väs­sä. Ku­vaa­ja: Mar­git Lind­holm/Stu­dio Elido

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2017Kuka kuun­te­lee ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jaa? 21.6.2017