Joka toinen aikuinen käyttää ravintolisiä

Ai­kui­set suo­ma­lai­set käyt­tä­vät ah­ke­ras­ti eri­lai­sia ra­vin­to­li­siä. Olem­me eu­roop­pa­lai­sit­tain käy­tön kär­ki­mai­ta, sil­lä ra­vin­to­li­sien myyn­ti on Suo­mes­sa asu­kas­ta koh­den las­ket­tu­na toi­sek­si suu­rin­ta koko Eu­roo­pas­sa. Suo­ma­lai­nen käyt­tää vi­ta­mii­ni­val­mis­tei­den ja mui­den ra­vin­to­li­sien han­kin­taan kes­ki­mää­rin 39 eu­roa vuo­des­sa.

– Vuon­na 2013 koko Eu­roo­pan ra­vin­to­lisä­mark­ki­noi­den arvo oli seit­se­män mil­jar­dia eu­roa, Suo­mes­sa 209 mil­joo­naa eu­roa. Ku­lu­tus on vah­vas­sa kas­vus­sa, ker­too tut­ki­mus- ja tuo­te­ke­hi­tys­joh­ta­ja, FT Kajsa Ka­jan­der lääk­kei­tä ja ra­vin­to­li­siä val­mis­ta­vas­ta ja mark­ki­noi­vas­ta Verman Oy:stä.

Suo­mes­sa ra­vin­to­li­siä käyt­tää kes­ki­mää­rin joka toi­nen ai­kui­nen, nai­set hie­man ylei­sem­min kuin mie­het. Kaik­kein eni­ten käy­te­tään D-vi­ta­mii­ni­val­mis­tei­ta. Ylei­siä ovat myös C- ja E-vi­ta­mii­ni­lisä sekä kal­sium- ja mag­ne­sium­lisä. Kal­siu­mia suo­si­vat eten­kin nai­set.

Ta­val­li­sin syy ra­vin­to­li­sien käy­töl­le on halu täy­den­tää ra­vit­se­mus­ta ja ruo­ka­va­li­o­ta val­mis­tei­den avul­la. Myös jo­kin sai­raus tai vai­va sekä kiin­nos­tus ter­vey­den edis­tä­mi­seen ja fluns­san eh­käi­syyn saa­vat käyt­tä­mään ra­vin­to­li­siä. Tie­dot käy­vät ilmi TNS Gal­lu­pin luon­tais­tuo­te­alan ku­lut­ta­ja­tut­ki­muk­ses­ta vuo­del­ta 2013.

Raskautta suunnitteleva tarvitsee foolihappolisää

Muu­ta­mil­le vä­es­tö­ryh­mil­le on Suo­mes­sa an­net­tu erik­seen suo­si­tuk­sia ra­vin­to­li­sien käy­tös­tä. Lap­sil­le ja alle 18-vuotiaille nuo­ril­le, ras­kaa­na ole­vil­le ja imet­tä­vil­le nai­sil­le sekä ikään­ty­neil­le suo­si­tel­laan D-vi­ta­mii­ni­val­mis­teen käyt­töä ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti. Pelk­kää kas­vi­pe­räis­tä ra­vin­toa käyt­tä­vät ve­gaa­nit tar­vit­se­vat B12-vi­ta­mii­ni-, D-vi­ta­mii­ni- ja jodi­li­sän. Eri sai­rauk­sil­le laa­dit­tui­hin Käy­pä hoi­to –suo­si­tuk­siin saat­taa liit­tyä suo­si­tus myös ra­vin­to­li­sän käy­tös­tä.

Vuon­na 2016 an­net­tiin uusi suo­si­tus foo­li­hap­po­li­sän käy­tös­tä ras­kaut­ta suun­nit­te­le­vil­le nai­sil­le. Li­sän käyt­tö tu­li­si aloit­taa noin kak­si kuu­kaut­ta en­nen eh­käi­syn lo­pe­tus­ta, ja käyt­töä jat­ke­taan 12 ras­kaus­vii­kon lop­puun asti. Folaatin tar­ve ko­ros­tuu ras­kaus­ai­ka­na, sil­lä folaattia tar­vi­taan eli­mis­tön toi­min­toi­hin aina, kun so­lut ja­kaan­tu­vat ja li­sään­ty­vät.

– He­del­mäl­li­ses­sä iäs­sä ole­vat nai­set saa­vat ra­vin­nos­taan vain noin puo­let suo­si­tel­lus­ta folaattimäärästä. Sik­si suo­si­tus­ta foo­li­hap­po­li­sän käy­tös­tä on pi­det­ty tar­peel­li­se­na. Se eh­käi­see te­hok­kaas­ti si­ki­ön her­mos­to­put­ken sul­keu­tu­mi­sen häi­ri­öi­tä. Her­mos­to­put­ki, jos­ta myö­hem­min ke­hit­ty­vät mm. ai­vot, sul­keu­tuu jo kuu­den­nen ras­kaus­vii­kon lop­puun men­nes­sä, ker­too do­sent­ti, FT Maijaliisa Erkkola Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­ta.

Erkkola muis­tut­taa, että myös foo­li­hap­po­li­sää käy­tet­tä­es­sä on tär­keä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta ruo­ka­va­li­on moni­puo­li­suu­teen. Folaatin hy­viä läh­tei­tä ovat eten­kin vih­re­ät kas­vik­set, pal­ko­kas­vit, he­del­mät ja mar­jat, täys­jyvä­vil­ja sekä mak­sa.

– On hyvä muis­taa, että myös ruis­lei­pä ja mai­to­val­mis­teet ovat Suo­mes­sa mer­kit­tä­viä folaatin läh­tei­tä, Erkkola mai­nit­see.

Ikääntyneet suosivat D- ja monivitamiinia

Do­sent­ti, ETT Mer­ja Suo­mi­nen Ge­ron­to­lo­gi­nen ra­vit­se­mus Gery ry:stä ker­too, että 75-vuotiaat ja sitä iäk­kääm­mät suo­ma­lai­set käyt­tä­vät eni­ten D-vi­ta­mii­ni- ja moni­vi­ta­mii­ni­val­mis­tei­ta sekä kal­sium­li­sää. Ikään­ty­neil­lä on usein sa­man­ai­kai­ses­ti käy­tös­sä sekä lääk­kei­tä että ra­vin­to­li­siä. Lääk­keil­lä ja ra­vin­to­li­sil­lä voi kui­ten­kin olla hai­tal­li­sia yh­teis­vai­ku­tuk­sia.

– Eten­kin moni­lää­ki­tys li­sää hait­to­jen ris­kiä. Ikään­ty­neil­lä ra­vin­to­li­sien käy­tön tu­li­si­kin pe­rus­tua ra­vit­se­muk­sen, lää­ki­tyk­sen ja hoi­don koko­nais­ar­vi­oon, hän to­te­aa.

Puut­teel­li­nen ra­vit­se­mus on ikään­ty­neil­lä suo­ma­lai­sil­la ver­ra­ten yleis­tä var­sin­kin sil­loin, kun ikään­ty­neel­lä on sai­rauk­sia tai toi­min­ta­ky­vyn ra­joi­tuk­sia. On­gel­mia ovat eten­kin pro­te­ii­nin, kui­dun ja folaatin riit­tä­mä­tön saan­ti. Myös D- ja E-vi­ta­mii­nin, kal­siu­min ja mag­ne­siu­min saan­ti on usein niuk­kaa.

– Hy­vin yksi­puo­li­ses­ti syö­vil­lä iäk­käil­lä va­ka­va C-vi­ta­mii­nin puu­tos­kin on mah­dol­li­nen, Suo­mi­nen täh­den­tää.

Verkkokaupassa voi olla myös haitallisia tuotteita

Ra­vin­to­li­sät luo­ki­tel­laan Suo­mes­sa elin­tar­vik­keik­si. Nii­den tar­koi­tus on täy­den­tää, mutt­ei kor­va­ta moni­puo­li­ses­ti to­teu­tet­tua ruo­ka­va­li­o­ta.

– Ra­vin­to­li­sien vi­ta­mii­ni- ja ki­ven­näis­aine­mää­ril­le ei ole sää­det­ty enim­mäis­mää­riä, mut­ta lain­sää­dän­nön mu­kaan ra­vin­to­li­sien on kui­ten­kin ol­ta­va tur­val­li­sia. Sik­si käy­tän­nös­sä no­ja­taan usein Eu­roo­pan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­to Efsan mää­rit­tä­miin tur­val­li­sen saan­nin ylä­ra­joi­hin, ker­too yli­tar­kas­ta­ja Anna Mizrahi Evirasta.

Mizrahin mu­kaan ra­vin­to­li­sil­lä ei ole en­nen mark­ki­noil­le tu­loa en­nak­ko­val­von­taa tai hy­väk­sy­mis­me­net­te­lyä, vaan nii­den val­von­ta pe­rus­tuu alan yri­tys­ten oma­val­von­taan. Yri­tys­ten oma­val­von­nan laa­tua val­vo­vat kun­nat, li­säk­si Tul­li suo­rit­taa maa­han­tuon­nin ja sisä­mark­ki­noi­den val­von­taa. Tul­lin val­von­nas­sa on ta­voit­tee­na löy­tää eri­tyi­ses­ti ris­ki­tuot­tei­ta.

Mizrahi muis­tut­taa, että useim­mat mää­räys­ten­vas­tai­set tai hai­tal­li­set tuot­teet ovat ny­ky­ään pe­räi­sin ra­vin­to­li­sien verk­ko­kau­pas­ta. Mark­ki­noil­la ta­va­taan myös vää­ren­net­ty­jä ra­vin­to­li­siä.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

Ra­vit­se­mus­te­ra­peut­tien yh­dis­tys ry:n ke­vät­kou­lu­tus Hel­sin­gis­sä 19.5.2017.

Suo­mi on eu­roop­pa­lai­sit­tain ra­vin­to­li­sien käy­tön kär­ki­mai­ta. Eni­ten käy­te­tään D-vi­ta­mii­ni­li­sää. Kuva: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2017Kuka kuun­te­lee ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jaa? 21.6.2017