Sokerin kohtuukäyttö säästää hampaita

Lap­sen ham­mas­ter­veyt­tä on tar­peen edis­tää jo ime­väis­i­äs­tä läh­tien. Val­ta­osa vau­vois­ta syn­tyy ter­ve­ham­pai­si­na. En­sim­mäi­set mai­to­ham­paat puh­ke­a­vat noin puo­len vuo­den iäs­sä. Syn­ty­mä­het­kel­lä suu on lä­hes ste­rii­li. Rei­kiin­ty­mis­tä ai­heut­ta­via Streptococcus mutans –bak­tee­re­ja al­kaa il­maan­tua lap­sen suu­hun vas­ta ham­pai­den puh­ke­a­mi­sen jäl­keen.

– Lap­sen ham­mas­ter­veyt­tä mää­rit­te­lee hä­nel­le an­net­tu ra­vin­to. Ham­mas­ter­veys järk­kyy, jos so­ke­ria on ruo­ka­va­li­os­sa yli koh­tuul­li­sen käyt­tö­mää­rän. Ate­ri­a­ryt­min sään­nöl­li­syys edis­tää ham­mas­ter­veyt­tä. Lap­si täy­tyy jo hy­vin var­hai­ses­sa vai­hees­sa to­tut­taa sii­hen, että ruu­at ja juo­mat nau­ti­taan ruo­ka-ai­kaan ja ate­ri­oi­den vä­lil­le jä­te­tään kun­nol­li­set tauot, muis­tut­taa do­sent­ti, eri­kois­ham­mas­lää­kä­ri Sara Kar­ja­lai­nen Tu­run yli­o­pis­tos­ta.

Lasten hammasterveys kohentunut

Kar­ja­lai­sen mu­kaan suo­ma­lais­ten las­ten ham­mas­ter­veys on ko­hen­tu­nut huo­mat­ta­vas­ti 1970-lu­vul­ta läh­tien. 1970-lu­vul­la 12-vuotiaiden suo­ma­lais­las­ten DMFT-in­dek­si oli kes­ki­mää­rin 7, kun se nyt on noin 1. DMFT-in­dek­si ku­vaa rei­kiin­ty­nei­den, pois­tet­tu­jen ja pai­kat­tu­jen ham­pai­den yh­teen­las­ket­tua mää­rää.

Tu­run yli­o­pis­ton STRIP-tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin vuon­na 2004, että lap­sen käyt­tä­mä so­ke­ri­mää­rä on yh­tey­des­sä DMFT-in­dek­siin. Run­saas­ti so­ke­ria käyt­tä­vil­lä lap­sil­la DMFT-in­dek­si oli kak­sin­ker­tai­nen (3,9 vrt. 1,9) ver­rat­tu­na so­ke­ria koh­tuul­li­ses­ti käyt­tä­viin lap­siin. Las­ten so­ke­rin käyt­töä seu­rat­tiin ime­väis­i­äs­tä 10 vuo­den ikään saak­ka. Käyt­tö mää­ri­tet­tiin koh­tuul­li­sek­si, jos so­ke­rin osuus päi­vän koko­nais­e­ner­gi­as­ta jäi alle 10 pro­sent­tiin.

Hampaille kriittinen pH on alle 5,5

Ham­pai­den ter­vey­den kan­nal­ta on tär­ke­ää kiin­nit­tää huo­mi­o­ta so­ke­ri­pi­tois­ten ruo­kien ja juo­mien mää­rään ja käyt­tö­ti­hey­teen, mut­ta myös ruo­kien tah­meu­teen ja nii­den vii­py­mään suus­sa. Esi­mer­kik­si tah­me­at tof­fee ja ki­nus­ki vii­py­vät pit­kään suus­sa, jo­ten ne al­tis­ta­vat ham­pai­ta pit­käl­le hap­po­hyök­käyk­sel­le.

Hap­po­hyök­käys tar­koit­taa re­ak­ti­o­ta, jos­sa suun bak­tee­rit tuot­ta­vat so­ke­reis­ta ja muis­ta hii­li­hyd­raa­teis­ta hap­po­ja, jot­ka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja. Lähes jokainen syömis- ja juomiskerta aiheuttaa suussa happohyökkäyksen. Hampaiden terveyden kannalta kriittinen pH on 5,5. Tätä matalampi pH altistaa hampaat kiilteen liukenemiselle.

– Mitä use­am­min syöm­me, sitä use­am­min pH pu­to­aa alle 5,5:n. Jat­ku­va na­pos­te­lu pi­tää pH:n lä­hes koko ajan hap­pa­man puo­lel­la. Se hou­kut­te­lee suu­hun li­sää hap­pa­mas­sa viih­ty­viä mik­ro­be­ja. Ne pe­rään­ty­vät usein ham­mas­vä­lei­hin, jo­ten niis­tä on eri­tyi­sen vai­kea pääs­tä eroon, Kar­ja­lai­nen ker­too.

Happamat juomat ovat eroosioriski

Me­hut ja vir­voi­tus­juo­mat vii­py­vät suus­sa vain ly­hy­en het­ken, mut­ta ne ovat sii­tä huo­li­mat­ta ham­mas­ter­vey­del­le hai­tal­li­sia hap­pa­muu­ten­sa vuok­si. Juo­mien ha­pot al­tis­ta­vat ham­paat kiil­le­vau­ri­oil­le, sil­lä ha­pot liuot­ta­vat ja peh­men­tä­vät ham­paan pin­taa. Ham­mas­e­roo­sio on ham­paan pin­nan ke­mi­al­lis­ta liu­ke­ne­mis­ta hap­po­jen vai­ku­tuk­ses­ta il­man bak­tee­rien läs­nä­oloa.

Juo­mien hap­pa­muu­des­sa on ero­ja. Vir­voi­tus- ja ener­gi­a­juo­mat sekä me­hut ovat useim­mi­ten hap­pa­mia. Esi­mer­kik­si kola­juo­mien pH on 2,5 ja ome­na­me­hun 3,5. Vas­taa­vas­ti taas mai­don pH 6,5 on lä­hel­lä neut­raa­lia. Vesi, mai­to ja syl­ki huuh­te­le­vat ham­pai­ta ja neut­ra­loi­vat suun hap­pa­muut­ta.

– Eroo­si­o­vau­ri­oi­den te­hok­kain­ta hoi­toa on nii­den en­nal­ta­eh­käi­sy, Kar­ja­lai­nen pai­not­taa.

 Kuin­ka pal­jon so­ke­ria on so­pi­vas­ti?

Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set neu­vo­vat ra­joit­ta­maan li­sä­tyn so­ke­rin saan­tia niin, että sen osuus koko päi­vän ener­gi­as­ta jää alle 10 pro­sent­tiin. Ai­kui­sel­le mie­hel­le se tar­koit­taa noin 26, nai­sel­le noin 22 ja pie­nel­le kou­lu­lai­sel­le noin 15 so­ke­ri­pa­laa päi­väs­sä. Ai­kui­sen mak­si­mi­so­ke­ri­suo­si­tus tu­lee täy­teen yh­del­lä puo­len lit­ran pul­lol­la so­ke­roi­tua vir­voi­tus­juo­maa.

Ai­kuis­ten suo­ma­lais­ten so­ke­rin saan­ti on kes­ki­mää­rin suo­si­tus­ten mu­kais­ta, mut­ta iso osa lap­sis­ta käyt­tää so­ke­ri­pi­toi­sia elin­tar­vik­kei­ta lii­kaa. Las­ten so­ke­rin saan­ti ylit­tää suo­si­tuk­set jo leik­ki-iäs­sä.

Ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten li­sä­tyl­lä so­ke­ril­la tar­koi­te­taan ta­val­lis­ta pöy­tä­so­ke­ria eli sak­ka­roo­sia, he­del­mä­so­ke­ria eli fruk­too­sia ja ry­pä­le­so­ke­ria eli glu­koo­sia sekä glu­koo­si- ja fruk­too­si­sii­rap­pe­ja ja mui­ta vas­taa­via so­ke­ri­val­mis­tei­ta, joi­ta käy­te­tään sel­lai­se­naan tai li­sä­tään elin­tar­vik­kei­siin ja ruo­kiin val­mis­tuk­sen ai­ka­na.

Kas­vis­ten, he­del­mien, mar­jo­jen ja ma­keut­ta­mat­to­mien mai­to­val­mis­tei­den luon­tai­ses­ti si­säl­tä­mää so­ke­ria ei tar­vit­se vält­tää.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­teet:

Do­sent­ti Sara Kar­ja­lai­sen pu­heen­vuo­ro Suo­men Ra­vit­se­mus­tie­teen Yh­dis­tyk­sen se­mi­naa­ris­sa 16.3.2017 Hel­sin­gis­sä.

Ruot­ti­nen S ym. Sucrose intake since infancy and dental health in 10-year-old children. Caries Res 2004; 38(2):142-8.

Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta. Ter­veyt­tä ruo­as­ta – Suo­ma­lai­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set 2014. https://www.evira.fi/globalassets/vrn/pdf/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.3_es-1.pdf

Alle 5,5 pu­to­a­va pH al­tis­taa ham­paat kiil­teen liu­ke­ne­mi­sel­le. Kola­juo­mien pH on 2,5, mai­don 6,5 ja ve­den vä­lil­lä 6,5 – 7,6. Kuva: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2017Kuka kuun­te­lee ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jaa? 21.6.2017