Veren rasvahapot paljastavat lapsen ruokavalion laadun

Las­ten ve­ren ras­va­hap­po­koos­tu­muk­seen on mah­dol­lis­ta vai­kut­taa per­hei­den elin­tapa­oh­jauk­sel­la. Ve­res­tä ero­te­tun plas­man ras­va­hap­po­koos­tu­mus ku­vas­taa lap­sen ruo­ka­va­li­on ras­van ja hii­li­hyd­raat­tien laa­tua. Sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­ti­ris­ki suu­re­nee jo lap­suu­des­sa, jos plas­man tyy­dyt­ty­nei­den ja ker­ta­tyy­dyt­ty­mät­tö­mien ras­va­hap­po­jen osuus on suu­ri ja moni­tyy­dyt­ty­mät­tö­mien ras­va­hap­po­jen osuus pie­ni.

Ter­veys­tie­tei­den mais­te­ri ja lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Taisa Ve­nä­läi­sen väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­sen mu­kaan lii­ka so­ke­rin­saan­ti voi kiih­dyt­tää eli­mis­tön omaa ras­va­hap­po­tuo­tan­toa. Esi­mer­kik­si öljy­ha­pon suh­teel­li­nen osuus plas­mas­sa oli run­saas­ti so­ke­ria käyt­tä­vil­lä lap­sil­la suu­rem­pi ja pal­jon täys­jyvä­tuot­tei­ta käyt­tä­vil­lä lap­sil­la pie­nem­pi kuin muil­la.

Run­sas ma­keis­ten syön­ti oli tut­ki­muk­ses­sa yh­tey­des­sä mak­san del­ta-9-desaturaasin ak­tii­vi­suu­den suu­re­ne­mi­seen. Del­ta-9-desaturaasi on ent­syy­mi, joka aut­taa muo­dos­ta­maan tyy­dyt­ty­neis­tä ras­va­ha­pois­ta öljy­hap­poa ja mui­ta ker­ta­tyy­dyt­ty­mät­tö­miä ras­va­hap­po­ja. Se es­tää tyy­dyt­ty­nei­den ras­va­hap­po­jen ker­ty­mis­tä mak­saan, mut­ta toi­saal­ta edis­tää ras­va­hap­po­jen erit­tä­mis­tä mak­sas­ta ve­ren­kier­toon.

– Ent­syy­mi­ak­tii­vi­suu­den suu­re­ne­mi­nen viit­taa sii­hen, että tyy­dyt­ty­nei­den ras­va­hap­po­jen muo­dos­tus so­ke­reis­ta on li­sään­ty­nyt mak­sas­sa. Tämä on ras­va-ai­neen­vaih­dun­nal­le ja ter­vey­del­le hai­tal­lis­ta, Ve­nä­läi­nen to­te­aa.

Lisää pehmeää kasvisrasvaa ruokavalioon

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus osoit­ti, että elin­tapa­oh­jauk­sel­la voi­daan vai­kut­taa lap­sen ruo­ka­va­li­on ras­van laa­tuun ja plas­man ras­va­hap­po­koos­tu­muk­seen. Oh­jauk­ses­sa suo­si­tel­tiin peh­me­än ras­van li­sää­mis­tä lap­sen ruo­ka­va­li­oon. Vä­hin­tään 60 pro­sent­tia ras­vaa si­säl­tä­vien kas­vi­ras­va­le­vit­tei­den run­sas käyt­tö oli yh­tey­des­sä vält­tä­mät­tö­mien ras­va­hap­po­jen eli linoli- ja alfa­li­no­lee­ni­ha­pon suu­rem­piin osuuk­siin plas­mas­sa.

Run­saas­ti kas­vi­ras­va­le­vit­tei­tä käyt­tä­vil­lä oli li­säk­si plas­mas­saan vä­hem­män tyy­dyt­ty­nei­tä ja ker­ta­tyy­dyt­ty­mät­tö­miä ras­va­hap­po­ja. Tä­män on osoi­tet­tu ole­van ter­vey­del­le hy­väk­si. Plas­man suu­ri tyy­dyt­ty­nei­den ja ker­ta­tyy­dyt­ty­mät­tö­mien ras­va­hap­po­jen osuus ja pie­ni moni­tyy­dyt­ty­mät­tö­mien ras­va­hap­po­jen osuus on yh­tey­des­sä suu­ren­tu­nee­seen sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­ti­ris­kiin jo lap­suu­des­sa.

Taisa Ve­nä­läi­sen väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus teh­tiin Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa osa­na Las­ten lii­kun­ta ja ra­vit­se­mus -han­ket­ta. Tut­ki­mus­hank­kee­seen osal­lis­tuu 512 iäl­tään 6-8 -vuotiasta Kuo­pi­os­sa vuo­si­na 2007-2009 kou­lun­sa aloit­ta­nut­ta las­ta per­hei­neen. Lap­set per­hei­neen ovat saa­neet ra­vit­se­mus- ja lii­kun­ta­oh­jaus­ta kah­den vuo­den ajan. Las­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sia sel­vi­tet­tiin nel­jän päi­vän ruo­ka­päi­vä­kir­jal­la ja hei­dän plas­man­sa ras­va­hap­po­koos­tu­mus mää­ri­tet­tiin paas­to­veri­näyt­tees­tä.

Teks­ti:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Lue li­sää:
Ve­nä­läi­nen Taisa. Plas­ma fatty acid composition, dietary components and cardiometabolic risk factors in children: cross-sectional associations and effect of a lifestyle in­ter­ven­ti­on. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences, no 411. University of Eastern Finland, 2017. Saa­ta­vil­la ver­kos­sa: http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-2454-4/urn_isbn_978-952-61-2454-4.pdf

Taisa Ve­nä­läi­sen väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus teh­tiin Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa osa­na Las­ten lii­kun­ta ja ra­vit­se­mus -han­ket­ta. Tut­ki­muk­sen mu­kaan run­sas­ta so­ke­rin käyt­töä kan­nat­taa vält­tää, kun taas peh­me­ää ras­vaa on hyvä li­sä­tä lap­sen ruo­ka­va­li­oon.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2017Kuka kuun­te­lee ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jaa? 21.6.2017