Göteborgin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta on myöntänyt Päivi Palojoelle kunniatohtorin arvonimen hänen työstään hyvinvointia edistävien ruokatottumusten opettamiseksi lapsille ja nuorille. Helsingin yliopiston kotitalouspedagogiikan professori Päivi Palojoki tutkii ruokaa, kulttuuria ja oppimista. Häntä kiinnostaa pedagogiikka ja oppiminen suhteessa kouluun ja muihin oppimisympäristöihin.
Kotitalousopetus ja ruokakasvatus eivät enää rajaudu pelkästään opetuskeittiöissä toimimiseen vaan oppimisympäristöt laajenevat. Tästä syystä esimerkiksi Palojoen tutkimukset kouluruokailun merkityksestä ovat tulleet entistä tärkeämmiksi.
– Kotitaloudelta vaaditaan oppiaineena entistä enemmän muuntautumiskykyä monikulttuurisessa yhteiskunnassa, jossa ihmisillä on monenlaisia käsityksiä ruuasta ja terveydestä ja jossa ruoanvalinnat vaikuttavat monin tavoin arkeen, ilmastoon ja ympäristöön, Palojoki sanoo.
Päivi Palojoki on tehnyt yhteistyötä Göteborgin yliopiston kanssa jo lähes 30 vuoden ajan. Hän toimi 2000-luvun alussa vierailevana professorina yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hän on ollut asiantuntijana lisäksi kolmessa muussa ruotsalaisessa kotitalousopettajia ja muita ruoka-alan asiantuntijoita kouluttavassa yliopistossa: Upsalassa, Uumajassa ja Kristianstadissa.
Helsingin yliopiston kotitalouspedagogiikan professorina Päivi Palojoki on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Palojoki kuuluu Ravitsemuskatsaus-lehden toimituskuntaan.
Ravitsemuskatsaus 1-2017Kuka kuuntelee ravitsemuksen asiantuntijaa? 21.6.2017