Paluu saman pöydän ääreen

Suo­mes­sa syö­dään yh­des­sä vä­hem­män kuin muis­sa Eu­roo­pan mais­sa. Näin ei ole aina ol­lut, eikä näin tar­vit­se aina olla. Suo­mi 100 -juh­la­vuo­den kär­ki­han­ke Syö­dään yh­des­sä tuo suo­ma­lai­set ta­kai­sin sa­man pöy­dän ym­pä­ril­le. Ruo­ka-alan yh­tei­ses­sä suur­hank­kees­sa on mu­ka­na yli 150 toi­mi­jaa. Ta­voit­tee­na on li­sä­tä yh­des­sä syö­mi­sen ja ja­ka­mi­sen kult­tuu­ria. Ta­pah­tu­mia ja te­ko­ja riit­tää koko vuo­den ajak­si.

Yksin tankkaavia juroja vai muutosta kaipaavia uuskyläläisiä?

Tut­ki­muk­sia se­la­tes­sa tu­lee hel­pos­ti aja­tel­tua, että ruo­kai­lu on Suo­mes­sa enem­män ener­gi­an tank­kaa­mis­ta kuin tär­keä yh­tei­söl­li­syy­den kul­ma­kivi. OECD-mai­den ver­tai­lun mu­kaan suo­ma­lai­set per­heet viet­tä­vät vä­hem­män ai­kaa sa­mas­sa ruo­ka­pöy­däs­sä kuin muut. Syö­dään yh­des­sä -läh­tö­taso­tut­ki­mus ker­too sa­maa ta­ri­naa: vain joka toi­nen per­he syö päi­vit­täin tai lä­hes päi­vit­täin yh­des­sä. Työ­paik­ko­jen kimp­pa­lou­nail­la käy vain noin kol­man­nes po­ru­kas­ta ja yh­tei­set kah­vi­het­ket­kin jät­tää vä­liin joka nel­jäs. Suo­ma­lai­nen kut­suu ruo­ka­vie­rai­ta ko­tiin­sa vain lä­hin­nä jou­lu­na ja ju­han­nuk­se­na. Syyk­si ih­mi­set ni­me­ä­vät en­nen kaik­kea kii­reen.

Usein il­miö kui­ta­taan ve­to­a­mal­la sii­hen, että täl­lai­sia me suo­ma­lai­set nyt vaan olem­me: vä­hän ju­ro­ja ja yk­sin mö­köt­tä­viä. Pie­ni his­to­ri­an tar­kas­te­lu osoit­taa, että täl­lä le­gen­dal­la on yl­lät­tä­vän ohut poh­ja.

En­tis­ajan suo­ma­lai­nen kylä­kult­tuu­ri oli hy­vin yh­tei­söl­lis­tä. Suo­ma­lai­ses­ta tal­koo­hen­ges­tä pu­hut­ta­es­sa moni mat­kaa mie­les­sään 1950-lu­vul­le, jol­loin ra­ken­net­tiin yh­des­sä sekä oma että naa­pu­rin talo ja pi­det­tiin elo­juh­lat sii­nä vä­lis­sä. Tosi­a­si­as­sa jo en­tis­ai­ko­jen maa­ti­loil­la pii­ko­jen ja ren­kien elä­mä pyö­ri yh­tei­sen pöy­dän ja sa­maan hii­leen pu­hal­ta­mi­sen ym­pä­ril­lä. No­pe­at muu­tok­set, ku­ten maal­ta­muut­to, py­sy­vien kylä­yh­tei­sö­jen pur­kau­tu­mi­nen ja in­di­vi­du­a­lis­min nou­su toi­vat mu­ka­naan pal­jon hy­vää, mut­ta vei­vät men­nes­sään en­ti­set yh­tei­söl­li­syy­den ra­ken­teet. Ti­lal­le tuli yk­si­näi­syyt­tä ja eril­li­syy­den tun­net­ta. Yh­tei­söl­li­set tai­dot ra­pis­tui­vat, mut­ta kai­puu yh­tei­ses­tä pöy­däs­tä jäi.

Ruokapöytä – se sosiaalisempi media

Jos sa­no­taan, että ruo­ka on lää­ke, niin yh­des­sä syö­mi­sen voi­si sa­noa ole­van kat­ta­vam­pi hoi­to­suun­ni­tel­ma. Yh­des­sä syö­mi­nen on luon­te­va ja lem­peä tapa tuo­da ih­mi­siä yh­teen, eh­käis­tä yk­si­näi­syyt­tä, peh­men­tää eri­lai­suu­den tun­net­ta, ko­kea yh­teen­kuu­lu­vuut­ta, li­sä­tä elä­män­laa­tua ja naut­tia elä­mäs­tä. Se on hel­poim­pia ja te­hok­kaim­pia ta­po­ja li­sä­tä yh­tei­söl­li­syyt­tä. Töis­sä yh­tei­set ruo­ka­tun­nit ja kah­vi­tauot edis­tä­vät työ­hy­vin­voin­tia ja vai­kut­ta­vat olen­nai­ses­ti työs­sä jak­sa­mi­seen ja työ­te­hoon.

Per­heen yh­teis­ten ate­ri­oi­den on ha­vait­tu ole­van yh­tey­des­sä mm. las­ten ja nuor­ten hy­vin­voin­tiin, itse­tun­toon ja kou­lu­me­nes­tyk­seen, myön­tei­seen ke­hon­ku­vaan ja ter­veel­li­siin ruo­ka­va­lin­toi­hin. Yh­des­sä syö­mi­sen on to­det­tu myös suo­jaa­van päih­tei­den käy­töl­tä, itse­tu­hoi­sel­ta ajat­te­lul­ta ja li­sää­vän per­heen yh­teen­kuu­lu­vuu­den tun­net­ta.

Suo­mes­sa yh­tei­söl­li­syys on otet­tu hyö­ty­käyt­töön. Uu­sis­sa suo­ma­lai­sis­sa lap­si­per­hei­den ja kou­lu­jen ruo­ka­suo­si­tuk­sis­sa pai­no­te­taan yh­des­sä syö­mis­tä ja ruo­ka­iloa. Suo­si­tus­ten li­säk­si Suo­mes­sa syn­tyy pal­jon maa­il­mal­la kiin­nos­tus­ta he­rät­tä­viä, yh­tei­söl­li­siä ruo­ka­ilmi­öitä, ku­ten Ra­vin­to­la­päi­vä, Il­lal­li­nen tai­vaan alla ja tie­ten­kin mak­su­ton kou­lu­ruo­kai­lu. Unel­mat ovat usein yh­des­sä tal­koo­voi­min teh­ty­jä – niin myös Syö­dään yh­des­sä -han­ke.

Syö­dään yh­des­sä -logo

Yhteisestä unelmasta teoiksi

Muu­ta­ma vuo­si sit­ten ruo­ka­toi­mi­jat al­koi­vat yh­des­sä miet­tiä, mikä voi­si olla alan yh­tei­nen lah­ja 100-vuotiaalle Suo­mel­le. Yk­sit­täi­sis­tä unel­mis­ta al­koi muo­dos­tua yksi yh­tei­nen ta­voi­te: ”Kun Suo­mi täyt­tää 100 vuot­ta, syö­dään yh­des­sä! Kaik­ki on kut­sut­tu.” Nyt mu­ka­na on yli 150 yri­tys­tä, jär­jes­töä, yh­dis­tys­tä, yh­tei­söä, ky­lää ja kau­pun­kia. Ta­voit­tee­na on hou­ku­tel­la suo­ma­lai­set ta­kai­sin yh­tei­sen pöy­dän ää­reen, luo­da uu­den­lais­ta ky­läi­ly­kult­tuu­ria, an­taa ai­kaa koh­taa­mi­sel­le, tois­tem­me kuu­le­mi­sel­le, nä­ke­mi­sel­le ja ruo­ka­i­lol­le.

Kun kok­ke­ja on sa­to­ja, niin on myös sop­pia. Run­saan pai­kal­lis­toi­min­nan li­säk­si jo­kai­sen kuu­kau­den kuu­des päi­vä an­taa eri­tyi­sen syyn kut­sua tai tul­la kut­su­tuk­si. Elo­kuus­sa juh­li­taan kan­sal­lis­ta Mus­tik­ka­pii­rak­ka­päi­vää, loka­kuus­sa syö­dään yh­des­sä töis­sä, mar­ras­kuus­sa ra­vin­to­las­sa. Var­si­nai­nen juh­la­kau­si al­kaa 100 päi­vää en­nen sa­tas­ta, elo­kuun vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na. Sil­loin vie­te­tään suur­ta Yh­des­sä -vii­kon­lop­pua, joka on yksi Suo­mi 100 -vuo­den pää­ta­pah­tu­mis­ta. Pit­kiä pöy­tiä vi­ri­tel­lään suu­ris­sa kau­pun­geis­sa koti­maas­sa ja ulko­mail­la. Kaik­ki kan­sal­lis­puis­tom­me­kin au­ke­a­vat pop up -ra­vin­to­loil­le, juh­lil­le ja mu­sii­kil­le. Kylä­ta­lot täyt­ty­vät juh­lis­ta.

Tu­han­net ih­mi­set ym­pä­ri Suo­men mah­dol­lis­ta­vat pait­si juh­lia myös ar­jen ih­mei­tä. Maa­han­muut­ta­ja­lap­set ja ky­lä­läi­set tu­tus­tu­vat yh­tei­ses­sä kau­pun­ki­puu­tar­has­sa, lonk­ka­leik­kauk­ses­ta toi­pu­va mum­mo ta­paa ys­tä­vät­tä­riä vir­tu­aa­li­kah­vil­la, uu­del­le paik­ka­kun­nal­le muut­ta­nut poi­ka löy­tää opis­ke­li­ja­ruo­ka­lan ys­tä­vä­pöy­däs­tä ka­ve­rin. Tär­kein­tä on, että jo­kai­sel­la on joku, jon­ka kans­sa is­tua het­ken ja vaik­ka juo­da kup­pi kah­via.

Syö­dään yh­des­sä -han­ke on Suo­mi 100 -juh­la­vuo­den kär­ki­han­ke. Uu­det toi­mi­jat pää­se­vät mu­kaan kump­pa­nik­si 6.12.2017 asti. Naa­pu­rin voi kut­sua kah­vil­le kos­ka vaan. Lue li­sää: www.syodaanyhdessa.fi. Seuraa #syödäänyhdessä #suomi100 Facebookissa ja Instagramissa

Kir­joit­ta­ja:

ETM Sini Garam työs­ken­te­lee Suo­ma­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin edis­tä­mis­sää­ti­ös­sä ideaattorina. Hän on ruo­ka-alan yh­tei­sen Syö­dään yh­des­sä -juh­la­vuo­si­hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö ja kaik­ki­ruo­kai­nen ky­läi­li­jä.

Ke­säl­lä on mon­ta hy­vää syy­tä syö­dä yh­des­sä. Kut­su ka­ve­rit vaik­ka naut­ti­maan tuo­ret­ta mus­tik­ka­pii­rak­kaa mai­to­la­sil­li­sen kera. Kuva: ELO-sää­tiö

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2017Kuka kuun­te­lee ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jaa? 21.6.2017