Mitä suomalaiset söivät vuonna 2016?

Vii­me vuon­na suo­ma­lai­set söi­vät kes­ki­mää­rin 81 ki­loa li­haa, 80 ki­loa vil­jaa, 67 ki­loa he­del­miä ja 64 ki­loa vi­han­nek­sia. Nes­te­mäi­siä mai­to­val­mis­tei­ta nau­tit­tiin kes­ki­mää­rin 161 lit­raa ja juus­toa 26 ki­loa.

Tie­dot il­me­ne­vät Luon­non­vara­kes­kuk­sen (Luke) ra­vin­to­ta­seen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Hedelmien ja viljan kulutus kasvoi

Tuo­rei­den he­del­mien ku­lu­tus kas­voi noin vii­si pro­sent­tia edel­lis­vuo­des­ta rei­luun 60 ki­loon hen­keä koh­ti. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä syö­tiin yh­teen­sä noin seit­se­män ki­loa. Tuo­rei­den vi­han­nes­ten ku­lu­tus oli ar­vi­ol­ta va­jaa 64 ki­loa. Luku si­säl­tää myös mah­dol­li­sen hä­vi­kin.

Vil­jan ku­lu­tus kas­voi pro­sen­tin ver­ran edel­lis­vuo­des­ta. Veh­nää, kau­raa ja rii­siä syö­tiin kaik­kia noin puo­li ki­loa edel­lis­vuot­ta enem­män. Kau­raa syö­tiin 6,4 ki­loa, veh­nää 44,7 ki­loa ja rii­siä 5,8 ki­loa hen­keä koh­ti. Veh­nän ku­lu­tus oli vie­lä 1,5 ki­loa vä­häi­sem­pää kuin vuon­na 2014. Ruis­ta syö­tiin sa­man ver­ran kuin edel­lis­vuon­na, 15,5 ki­loa.

Siipikarjanliha on suosiossa

Li­han koko­nais­ku­lu­tus kas­voi edel­lis­vuo­des­ta pari pro­sent­tia. Kas­vu joh­tuu lä­hin­nä sii­pi­kar­jan­li­has­ta, jon­ka ku­lu­tus kas­voi lä­hes yh­dek­sän pro­sent­tia. Nau­dan-, sian- ja lam­paan­li­haa syö­tiin suun­nil­leen sa­man ver­ran kuin vuon­na 2015. Ti­las­to si­säl­tää myös riis­tan ja syö­tä­vät eli­met.

Ka­nan­mu­nien ku­lu­tus jat­koi edel­leen kas­vu­aan. Ka­nan­mu­nia syö­tiin vii­me vuon­na lä­hes 12 ki­loa hen­keä koh­ti eli noin kol­me pro­sent­tia edel­lis­vuot­ta enem­män.

Maidon kulutus laskussa

Vii­me vuon­na mai­toa juo­tiin noin 118 lit­raa hen­keä koh­ti. Ras­vat­to­man mai­don ku­lu­tus las­ki lä­hes 10 pro­sent­tia. Ke­vyt­mai­don ja täys­mai­don ku­lu­tus oli edel­lis­vuo­den ta­sol­la.

Mai­don ku­lu­tus vuo­si­na 1950-2016

Pii­män ku­lu­tus vä­he­ni hie­man ja vii­lin ku­lu­tus oli suun­nil­leen edel­lis­vuo­den luok­kaa. Jo­gurt­tia ku­lui vii­ti­sen pro­sent­tia edel­lis­vuot­ta vä­hem­män. Ker­man ku­lu­tus kas­voi va­jaa vii­si pro­sent­tia. Nes­te­mäi­siä mai­to­tuot­tei­ta käy­tet­tiin vii­me vuon­na yh­teen­sä rei­lut 161 lit­raa. Juus­ton ku­lu­tus las­ki myös hie­man edel­lis­vuo­des­ta kas­vet­tu­aan usei­ta vuo­sia.

Ha­pan­mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus v. 1960-2016

Juus­ton ku­lu­tus vuo­si­na 1950-2016

Ravintotase kertoo kulutuksesta

Luken ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta. Ta­sees­sa las­ke­taan yli 60 tuot­tees­ta koti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Ko­ti­mai­nen käyt­tö ja­kau­tuu edel­leen eri käyt­tö­tar­koi­tuk­siin: eläin­re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si sekä ruo­ka­käyt­töön, jos­ta ku­lu­tus­lu­vut saa­daan ja­ka­mal­la vuo­den kes­ki­mää­räi­sel­lä väki­lu­vul­la.

Tiet­ty­jen tuot­tei­den, ku­ten vi­han­nes­ten, ku­lu­tus­lu­vut ovat täl­lä ti­las­toin­ti­me­ne­tel­mäl­lä vain suun­taa an­ta­via. Ne ku­vaa­vat enem­män­kin ku­lu­tuk­seen tar­jol­la ol­lut­ta mää­rää kuin to­teu­tu­nut­ta ku­lu­tus­ta, kos­ka muun mu­as­sa va­ras­to­tap­pi­oi­den ja muun hä­vi­kin mää­rää ei ole saa­ta­vis­sa ja ne si­säl­ty­vät täl­löin ku­lu­tus­mää­riin. Li­han ku­lu­tus­mää­rät on ra­vin­to­ta­sees­sa il­moi­tet­tu luul­li­se­na eli ruho­li­ha­na. Luul­li­ses­ta li­has­ta on luu­ton­ta 80 pro­sent­tia. Li­säk­si kyp­sen­nys­hä­vik­ki vaih­te­lee 10–30 pro­sen­tin vä­lil­lä tuot­tees­ta riip­pu­en. Kyp­sä­nä syö­ty liha on noin 50 pro­sent­tia luul­li­sen li­han mää­räs­tä.

KL

Läh­de:

Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2016 (en­nak­ko) http://stat.luke.fi/ra­vin­to­tase-2016-en­nak­ko-ja-2015-lo­pul­li­set-tie­dot_fi

Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuon­na 2016

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2017Kuka kuun­te­lee ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jaa? 21.6.2017