Keinomakeutusaineiden käyttö on yleistynyt viime vuosikymmeninä niin Suomessa kuin muissakin jälkiteollisissa yhteiskunnissa. Käytön yleistymistä selittää muun muassa pyrkimys vähentää energian saantia, hallita painoa ja ehkäistä lihomista. Viime vuosina on julkaistu muutamia tutkimuksia, joiden mukaan keinomakeutusaineilla voisi olla vaikutuksia suolistomikrobiston koostumukseen ja sitä kautta verensokerin säätelyyn.
Keinomakeuttajat ovat elintarvikkeiden lisäaineita, joiden käyttö on Euroopan unionin alueella tarkoin säädelty yhteisellä lainsäädännöllä. Kaikki sallitut lisäaineet ovat käyneet läpi toksikologiset testaukset ja ovat turvallisia käyttää.
Vanhin ja tunnetuin keinomakeuttaja on sakariini, jonka yhdysvaltalaiset tieteentekijät löysivät jo 1880-luvulla. Sakariini on noin 300-400 kertaa makeampi kuin sakkaroosi eli pöytäsokeri, mutta sakkaroosista poiketen täysin energiaton. Myöhemmin markkinoille tulleita keinomakeuttajia ovat esimerkiksi syklamaatti, asesulfaami K, steviaglykosidit ja aspartaami.
Keinomakeuttaja vaikuttaa verensokeriin – ainakin hiirillä
Yksi viime vuosina tehdyistä keinomakeuttajia ja suolistomikrobeita koskevista tutkimuksista julkaistiin arvovaltaisessa Nature –tiedelehdessä. Julkaisu koostuu useasta sekä eläimillä että ihmisillä tehdystä tutkimuksesta.
Ensiksi tutkittiin, miten kolmen eri keinomakeuttajan sakariinin, sukraloosin ja aspartaamin antaminen terveille, normaalipainoisille hiirille juomavedessä viikon ajan vaikuttaa hiirien glukoosivasteeseen sokerirasitustestissä. Tulos oli, että erityisesti sakariinia ja sukraloosia saaneiden hiirien veren glukoosipitoisuudet ja glykeeminen vaste nousivat sokerirasituksen aikana suuremmiksi kuin glukoosia tai sakkaroosia saaneiden kontrollihiirien.
Suolistomikrobit vaikutuksen välittäjiä
Jatkokokeiden perusteella tutkijat päättelivät vaikutuksen välittyvän suolistomikrobiston kautta. Ensimmäisessä kokeessa hiirille annetut laajakirjoiset antibiootit poistivat makeutusaineiden vaikutuksen veren glukoosivasteeseen. Toisessa kokeessa sakariinia saaneiden hiirien ulostetta siirrettiin mikrobivapaalle hiirikannalle, jonka sokerinsieto huonontui ulostesiirron seurauksena.
Tutkijat määrittivät lisäksi hiirien suolistomikrobiston koostumuksen ja havaitsivat, että sakariini muutti sitä. Erityisesti Bacteroides-suku oli yliedustettuna ja Clostridiales-lahko aliedustettuna. Yksittäisistä bakteerilajeista sakariinia saaneilla hiirillä esiintyi runsaasti Bacterioides vulgatus ja vähän Akkermansia muciniphila –lajia.
Ulostenäytteistä tutkittiin myös bakteerigeenien ilmentymisprofiilit. Niiden perusteella tutkijat päättelivät, että sakariini muuttaa mikrobikoostumusta suuntaan, joka suosii suurempaa energian talteenottoa suolistosta ja siten kenties altistaa painonnousulle.
Entäs ihmisillä?
Hiiritutkimukset siis osoittavat selkeän syy-seuraussuhteen ainakin sakariinin käytön ja glukoosivasteen välillä, mikä näyttää välittyvän suolistomikrobiston koostumuksen ja aktiivisuuden kautta. Onko näin ihmiselläkin? Tätä tutkittiin 381 ei-diabeetikolla, joiden pitkäaikaista keinomakeuttajien käyttöä mitattiin ruoankäyttökyselyllä. Havaittiin, että pitkäaikainen keinomakeuttajien käyttö oli yhteydessä suurempaan painoon, vyötärönympärykseen, veren paastoglukoosiin, glykosyloituneeseen hemoglobiiniin (HbA1c) ja huonontuneeseen sokerinsietoon sokerirasituskokeessa. Tutkittavilta määritettiin myös suoliston mikrobikoostumus, jonka perusteella keinomakeuttajien käytön kanssa korreloivat esimerkiksi Enterobacteriaceae –heimon, Deltaproteobacteria –luokan ja Actinobacteria –pääluokan bakteerit.
Tutkimusryhmä halusi tutkia tarkemmin, onko keinomakeuttajien, suolistobakteerien ja glukoosivasteen välillä syy-seuraus -yhteys myös ihmisillä. Sitä varten seitsemän vapaaehtoista tutkittavaa nauttivat suurimman sallitun päiväannoksen sakariinia viikon ajan.
Seitsemästä tutkittavasta neljällä sakariinin nauttiminen johti sokerirasitustestissä huonontuneeseen glukoosin sietoon ja suoliston bakteerikoostumuksen muutokseen viikon aikana. Muilla tutkittavilla sakariinin nauttiminen ei vaikuttanut sen kummemmin glukoosin sietoon kuin suoliston bakteerikantaankaan. Bakteerikoostumuksen osallisuus glukoosinsiedon huonontumiseen varmistettiin vielä niin, että tutkittavien ulostetta siirrettiin mikrobivapaille hiirille ja katsottiin, seuraako sakariinin vaikutus glukoosinsietoon mukana. Seurasihan se.
Kohtuullisuus kannattaa käytössä
Mitä tästä kaikesta voimme päätellä? Ensinnäkin, edellä kuvatut tutkimustulokset koskevat lähinnä sakariinia. Jää epäselväksi, onko muillakin keinomakeuttajilla täysin samanlaisia tai yhtä voimakkaita vaikutuksia. Yhdysvaltalaisessa poikkileikkaustutkimuksessa verrattiin asesulfaami K:n ja aspartaamin käyttäjiä ei ollenkaan keinomakeuttajia käyttäviin. Vertailussa ei löydetty merkittäviä eroja suoliston mikrobiprofiileissa. Tutkimuksen otos oli kuitenkin pieni (n=31), joten asiaa pitää ehdottomasti tutkia suuremmalla tutkimusjoukolla luotettavien johtopäätösten tekemiseksi.
Äskettäin ilmestyi hiirillä tehty tutkimus, jossa asesulfaami K muutti suoliston mikrobikannan koostumusta ja niiden tuottamaa aineenvaihduntatuotteiden profiilia sekä uros- että naarashiirillä, mutta vaikutti painoa lisäävästi vain uroshiirillä. Tämän perusteella vasteessa keinomakeuttajille voi olla myös sukupuolesta riippuvia eroja. Uusia tutkimustuloksia odotellessa on hyvä noudattaa kohtuullisuutta myös keinomakeuttajien käytössä.
Kirjoittaja:
Dosentti, yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari työskentelee Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolla opettajana ja tutkijana. Hän tutkii mm. ravinnon vaikutuksia suoliston terveyteen ja paksusuolisyövän kehittymiseen.
Lähteet:
Suez ym. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature 2014;514:181-186.
Bian ym. The artificial sweetener acesulfame potassium affects the gut microbiome and body weight gain in CD-1 mice. PLoS ONE 2017;12:e0178426.
Frankenfeld ym. High-intensity sweetener consumption and gut microbiome content and predicted gene function in a cross-sectional study of adults in the United States. Ann Epidemiol 2015;25:736-742.
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017