Porvoossa kehitetyllä toimintamallilla on saatu vähennettyä erityisruokavaliota noudattavien päiväkotilasten ja koululaisten määrää jopa 70 prosenttia. Ravitsemusterapeuttien yhdistys valitsi toimintamallin Ravitsemusteoksi 2017. Toimintamallilla on sekä kansanterveydellistä, taloudellista että inhimillistä merkitystä, palkitsemisperusteissa todetaan.
Toimintamallin kehittäminen alkoi vuonna 2002, kun kaupungin ruokapalvelu ruuhkautui päiväkodeista ja kouluista tulleista erityisruokavaliopyynnöistä. Joukossa oli ruokavaliotoiveita, joille ei ollut terveydellistä perustetta. Lukuisat erityisruokavaliotoiveet nostivat ruokapalvelun kustannuksia, aiheuttivat paljon työtä ja kavensivat lasten ruokatottumuksia. Kaupungin ravitsemussuunnittelija Leena Metsäranta alkoi kehittää erityisruokavalioiden ilmoitus- ja seurantamenettelyä.
– Aikaisemmin kuka vaan sai pyytää millaisia ruokarajoituksia tahansa. Terveydenhuollon todistus oli käytössä vajaalla kolmanneksella lapsista. Nyt erityisruokavalion perusteeksi vaaditaan joko lääkärin tai terveydenhoitajan todistus. Ruokavalion tarve tarkistetaan vuosittain, Metsäranta kertoo.
Lapsen etu tuo myös kustannussäästöä
Porvoon toimintamalli on kehitetty terveydenhuollon, ruokapalvelun, koulun ja päivähoidon moniammatillisena yhteistyönä. Leena Metsärannan kanssa mallin toimeenpanijan roolissa on ollut Porvoon terveyskeskuksen hengitystiesairauksista vastaava lääkäri Merja Aatola.
Porvoon toimintamalli vastaa kansallisen allergiaohjelman linjauksia tarpeettomien ruokarajoitusten purkamisesta. Pohja toimintamallille luotiin kuitenkin jo ennen kuin kansallinen allergiaohjelma aloitettiin vuonna 2008. Metsärannan mukaan lasten vanhempien on ollut helppo hyväksyä Porvoon toimintamallin periaatteet, kun niistä kansallisen allergiaohjelman myötä tuli valtakunnallisia tavoitteita.
Aiheettomien ruokarajoitusten karsiminen tuo Porvoon kaupungin ruokapalvelulle vuosittain arviolta vähintään 100 000 euron säästöt.
– Toimintatavat on kuitenkin uudistettu ennen kaikkea lapsen edun takia, ei säästösyistä, Metsäranta toteaa.
Porvoon toimintamalli on siirrettävissä myös muille paikkakunnille. Sitä toteutetaan jo muun muassa Pirkanmaalla.
Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017