Suurella osalla alakoululaisista on heikko käsitys ruoantuotannosta. Moni ei esimerkiksi tiedä, mistä maito tulee.
Pia Smedsin tuoreen väitöstutkimuksen mukaan yli kolmasosalla alakoululaisista on virheellinen kuva ruoan tuotannosta. Median luoma kuva ruoasta ja sen tuotannosta vaikuttaa paljon lasten ja nuorten mielikuviin. Oppilaiden mielikuva maatilasta on usein romantisoitunut tai maatila koetaan jonkinlaisena eläintarhana. – Ruokakasvatus on yhä tärkeämpää, koska lasten ja nuorten omakohtaiset kokemukset ruoan reitistä pellolta pöytään ovat vähäisiä maatilojen vähenemisen myötä, Smeds toteaa.
Yksi ratkaisu tilanteeseen voisikin olla esimerkiksi maatilavierailut. Asioiden opiskelu aidossa ympäristössä näyttäisi myös parantavan oppimistuloksia.
Aito ympäristö vahvisti oppimista
Oppiminen ruoasta sen aidossa ympäristössä pellolla, maatilalla ja keittiössä vahvisti huomattavasti koululaisten oppimista. Heikosti menestyneiden oppilaiden tulokset paranivat ja heidän keskiarvonsa oli korkeampi kuin niiden hyvin menestyneiden oppilaiden, jotka olivat opiskelleet luokassa. Aidossa ympäristössä oppiminen oli vaivattomampaa ja keskittyminen helpompaa kuin luokassa.
– Samalla virheelliset mielikuvat karisivat. Aidossa oppimisympäristössä opiskeltavaan aiheeseen yhdistyivät käytäntö, teoria ja työtä tekevät ihmiset. Aihe muuttui merkitykselliseksi lapsille ja nuorille. Kouluviihtyvyys ja oppimistulokset vahvistuvat, kun oppiminen on merkityksellistä ja vaivatonta ja keskittyminen helpompaa, Smeds pohtii.
Väitöskirjassa selvitettiin 5- ja 6-luokkalaisten oppimista ja mielikuvaa ruoan reitistä. Samalla tarkasteltiin, miten ruoka ja ruoan reitti voivat muodostaa menestyksellisen pedagogisen työvälineen. Tutkimukseen osallistui 318 oppilasta Helsingistä, Vaasasta, Forssasta ja Jokioisilta.
Maidon reitistä on opetusvideoita ja kirjanen:
Kirjoittaja:
ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka työskentelee Maito ja Terveys ry:ssä ravitsemusasiantuntijana ja viestintäpäällikkönä. Hän seuraa aktiivisesti maitoon liittyvää tutkimustietoa ja vierailee navetassa ainakin kerran vuodessa.
Lähde:
Filosofian maisteri Pia Smedsin väitös Oulun yliopistossa 10.11.2017: Farm education – sustainability, food and education (Ruokakasvatus – kestävyys, ruoka ja kasvatus). Väitöskirja on sähköisenä osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-471-7
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017