Jos lapsi on ylipainoinen jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla, hän on usein sitä vielä kuudennellakin luokalla. Siksi lapsen painopulmiin tulisi kouluterveydenhuollossa kiinnittää huomiota ajoissa, mutta hienotunteisesti ja koko perheen elämäntilanne sekä voimavarat huomioiden.
Helsingin kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen muistuttaa, että lapsen ylipainon puheeksi otto on taitolaji, johon ei löydy yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Lasta ja perhettä kohdatessa on tärkeää ennen kaikkea kuuntelu, empatia ja arvostus.
– Kaikenlaista vastakkainasettelua tulee välttää. Lapselle ja perheelle pitää välittyä tunne, että olemme heidän kanssaan samalla puolella, Häkkänen sanoo.
Kun lapsen paino-ongelmaa lähdetään kouluterveydenhuollossa selvittelemään, varsinkin ensimmäiseen tapaamiseen tarvitaan aikaa ja rauhallinen ilmapiiri.
– Ensitapaamisella ei välttämättä tarvitse saada aikaan muuta kuin luottamus, silloin ollaan jo pitkällä, Häkkänen pohtii.
Lapsen elämä on huomioitava kokonaisuutena
Kouluterveydenhoitaja Terhi Katteluksen mukaan ruoka ja syöminen eivät automaattisesti ole ensimmäiset asiat, joita ylipainoisen lapsen kanssa käydään vastaanotolla läpi. Paljon tärkeämpää on kiinnittää huomiota lapsen elämäntilanteeseen kokonaisuutena. Syömisen ohella selvitellään liikkumista, nukkumista, harrastuksia ja kaverisuhteita. Koko perheen tilanne on otettava huomioon.
– Perheessä voi olla esimerkiksi työttömyyttä tai toimeentulo-ongelmia. Myös vanhempien ero voi heijastua lapsen painokehitykseen. Nämä asiat on ensin hoidettava kuntoon, vasta sitten on voimavaroja painonhallintaan. Lapsi tarvitsee terveyttä edistävään arkeen ja painonhallintaan vanhempien tukea, Kattelus toteaa.
Häkkänen painottaa, että perhettä on kunnioitettava oman elämänsä asiantuntijana. Sopivat toimintatavat löytyvät yhdessä pohtimalla.
– Yhteistyötä voi lähteä rakentamaan kysymällä, millaisesta avusta te hyötyisitte, lääkäri sanoo.
Tavoitteena terveyden edistäminen
Lapsen painonhallinnan tavoite on aina terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, eivät ulkonäköön liittyvät odotukset. Terveyttä edistävät tavoitteet asetetaan yhdessä perheen kanssa. Ensiaskel voi olla esimerkiksi se, että liikunnallisesti passiivinen lapsi alkaa kävellä koulumatkat.
– Tavoitteiden tulisi olla aikataulutettuja ja realistisia ja niihin olisi hyvä sisältyä lapsen oma teko. Prosessi on usein pitkä. Lapsen kannalta on tärkeää, että hän saa onnistumisen kokemuksia pitkin matkaa, Häkkänen sanoo.
Hän muistuttaa, että Sydänliiton Neuvokas perhe –aineisto tarjoaa sekä perheille että terveydenhuollon ammattilaisille hyviä toimintatapoja lapsen ylipainon kohtaamiseen.
Tässä lehdessä myös juttu Neuvokas perhe tarjoaa ratkaisuja perhearkeen ja syömiseen. Siirry lukemaan se tästä.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Paula Häkkäsen ja Terhi Katteluksen puheenvuorot Suomen Lihavuustutkijat ry:n seminaarissa 11.10.2017 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017