Neuvokas perhe tuo iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin. Tavoitteena on tukea myönteisen kehityksen käynnistymistä lapsiperheiden hyvinvointia tukien. Terveyden ammattilaisille Neuvokas perhe on tarjonnut jo kymmenen vuotta työvälineitä lapsiperheiden elintapaohjaukseen.
Meidän perhe osaa!
Lapsiperhearki kuormittaa perheitä eri tavoin. Neuvokas perhe pyrkii viestinnällään tukemaan perheiden Hyvä me! -tunnetta, jotta terveiden elintapojen omaksuminen olisi mahdollista. Siitä saa apua, tukea ja vinkkejä elintapoihin liittyen. Arkisen hyvän näkeminen sekä yhdessä tekeminen ovat perheviestinnän kärkiä.
Neuvokasperhe.fi –sivusto ja Facebook-kanava tarjoavat tukea muun muassa liikunnan, ruoan ja syömisen, perhearjen, ruutuajan ja lapsen ylipainon teemoissa. Sivustolla on tietoa, videoita ja materiaaleja perheille ja ammattilaisille. Perheiden saataville tuodaan niin matalan kynnyksen arkivinkkejä, että niitä on oikeasti mahdollista toteuttaa kiireisessä arjessa. Esimerkiksi kasvisten ja hedelmien käytön lisäämistä ruokavalioon havainnollistetaan kasviskourallisten ja sormipalojen, aistioppimisen ja välillä vähän hassuttelunkin kautta. Lasten ruokarohkeutta lähdetään kasvattamaan ruokailon kautta.
– Suosituimpia juttuja ovat olleet mm. 10 vinkkiä valikoivaan syömiseen ja nirsoiluun, hauskat ja houkuttelevat hedelmät, myönteinen ruokapuhe ja ruokatehtäviä lapsen kanssa tehtäväksi. Muista aiheista esimerkiksi olohuonesirkus-videot sekä ruutuajan ja viriketulvan hallintavinkit ovat suosittuja. Uusinta uutta on mindfulness-harjoitus lapsille itsesäätelytaitojen harjoitteluun, kertoo Neuvokas perhe kehittämispäällikkö Terhi Koivumäki Sydänliitosta.
Asiakaslähtöistä ja ratkaisukeskeistä elintapaohjausta
Elintapaohjauksen tuulet ovat vuosikymmenten aikana siirtyneet tiedon antamisesta ja asiantuntijalähtöisyydestä asiakaslähtöiseen ja yksilön pystyvyyttä tukeviin ohjausmenetelmiin. Suomen Sydänliitossa Neuvokas perhe -menetelmää on jo yli kymmenen vuotta kehitetty yhteistyössä terveydenhoitajien ja asiantuntijoiden kanssa.
Perheiden ruoka- ja liikuntatottumusten puheeksi ottamiseen kehitetty Neuvokas perhe –kortti on tärkeä itsearvioinnin työväline. Kortti sopii käytettäväksi erityisesti osana äitiys- ja lastenneuvolakäyntejä sekä alakoulujen terveydenhuoltoa. Kortin lisäksi työvälineinä on kuvakansio, joka on nykyisin digitalisoitu ja kaikkien saatavissa neuvokasperhe.fi-sivustolta. Verkkosivut ovat osa menetelmän kokonaisuutta.
Neuvokas perhe –menetelmän ydin pohjautuu tutkittuun näyttöön tehokkaasta elintapaohjauksesta. Siinä korostuu perheen oma aktiivinen rooli itsearviointia hyödyntäen. Myönteinen viestintä auttaa vahvuuksien tunnistamisessa ja pystyvyyden tunteen kasvattamissa.
Neuvokas perhe -menetelmää sovelletaan käytännön työssä perheiden tarpeisiin. Erityisen tärkeää tämä on terveyden eriarvoisuuden voittamisessa. Haasteellisessa elämäntilanteessa olevat tarvitsevat tukea hyvien asioiden näkyväksi tekemiseen, pystyvyyden tunteen rakentamiseen ja voimavarojen vahvistamiseen. Nämä ovat Neuvokas perheen ensisijaiset tavoitteet. Arjen hallinnan opettelu lähtee usein helpoiten liikkeelle, kun tuetaan perusarkeen liittyviä asioita, kuten ruokailua tai liikkumista.
Maahanmuuttajien erityistarpeet on otettu huomioon. Heille suunnattuja ohjauskuvia on tuotettu kortin kieliversioiden lisäksi. Työvälineitä maahanmuuttajien kanssa työskentelyyn on tarve edelleen muokata lisää ja tätä tehdäänkin jatkuvasti.
Neuvokas perhe hallituksen kärkihankkeena
Neuvokas perhe -menetelmä on otettu käyttöön jo lähes 200 kunnassa Suomessa. Se on osa sosiaali- ja terveysministeriön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ja eriarvoisuuden vähentämisen kärkihanketta vuosille 2017-2018.
– On hienoa, että terveyden edistämisen perustyötä arvostetaan. Neuvolat ja kouluterveydenhuolto ovat matalan kynnyksen palveluita, joissa kohdataan lähes kaikki lapsiperheet. Valtionavustuksen ansiosta voimme kouluttaa kaikki Suomen kunnat Neuvokas perhe –menetelmän käyttöön, vahvistaa käyttöä aiemmin koulutetuissa paikoissa ja ottaa käyttöön lisää digitaalisia ratkaisuja, kuten sähköisen Neuvokas perhe –kortin, Terhi Koivumäki sanoo.
Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa terveydenhoitajien osaamista liikunta- ja ravitsemusohjausohjauksessa sekä yhtenäistää perheiden elintapaohjausta.
– Vaikuttavuus tulee yhtenäisestä tekemisestä. Yhden päivän Neuvokas perhe –koulutus järjestetään omassa kunnassa neuvola- ja kouluterveydenhoitajille yhtä aikaa, jotta menetelmän käyttöönotto olisi heti laajaa. Tuetun hinnan koulutuksia omaan kuntaan sekä vahvistuskäyntejä voi tilata, vinkkaa Koivumäki.
Kunnat ovat ottaneet kärkihankkeen tuoman tuen hyvin vastaan. Koulutuksia järjestettiin pelkästään tänä syksynä lähes 40, joten tavoite kaikkien kuntien mukaan saamisesta on realistinen.
Kirjoittajat:
Terveydenhoitaja, TtM Terhi Koivumäki pitää kehittämispäällikkönä Sydänliitossa Neuvokas perhe -kokonaisuuden langat käsissään. Hän toteuttaa unelmaa käytännön työn ja tutkimustiedon yhdistämisestä.
ETM Kati Kuisma on lapsiperheiden ravitsemuksen ja terveysviestinnän asiantuntija Sydänliitossa. Hän rakastaa rentoa ruokasuhdetta ja ruokailoa.
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017