Lihavuus ja veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ovat ammattikuljettajilla muuta väestöä yleisempiä. Kuljettajien päivittäistä terveyskäyttäytymistä leimaavat usein epäterveelliset ruokatottumukset, tupakointi ja vähäinen liikunta. Heidän riskiään sairastua tyypin 2 diabetekseen ja valtimotauteihin voidaan kuitenkin pienentää ravitsemus- ja liikuntaneuvonnalla.
– Ammattikuljettajille pitäisi varmistaa pääsy työterveyshuoltoon, jossa on valmiuksia antaa elintapaohjausta. Suomessa harva ammattikuljettaja kuuluu työterveyspalvelujen piiriin, ja he jäävät paitsi terveysseurannasta ja elintapaohjauksesta, sanoo Jatta Puhkala. Hänen ammattikuljettajien elintapaohjaukseen liittyvä väitöstutkimuksena toteutettiin osana UKK-instituutin Metrimies-hanketta.
Ruokatottumukset paranivat ja paino putosi
Metrimies – ammattikuljettajien laihdutustutkimus on kansainvälisesti ensimmäisiä satunnaistettuja elintapaohjaustutkimuksia ammattikuljettajille. Tutkimukseen osallistuneille kaukoliikenteen mieskuljettajille annettiin vuoden ajan kuukausittain tapaamisissa ja puhelimitse ohjausta ravitsemukseen, liikuntaan ja uneen liittyvissä kysymyksissä. Suurin osa elintapaohjausryhmään kuuluneista kuljettajista osallistui jokaiselle tarjotulle ohjauskerralle.
Kuukausittainen elintapaohjaus vaikutti sopivalta keinolta saavuttaa kaukoliikenteen ammattikuljettajia ja auttoi heitä muuttamaan elintapojaan.
– Kuljettajat paransivat ruokailutottumuksiaan ja lisäsivät liikuntaa. Heidän painonsa laski keskimäärin neljä kiloa ja heidän vyötärönympäryksensä pieneni viisi senttiä. Verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan sairauksien riski pieneni, Puhkala kertoo.
Vyötäröltään tukevia kaukoliikenteen kuljettajia
Tutkimukseen osallistui 113 kaukoliikenteen mieskuljettajaa. Mukaan valittiin 30–62-vuotiaita miehiä, joiden vyötärönympärys oli vähintään 100 senttimetriä. Elintapaohjausryhmä (N=55) sai yksilöllistä ohjausta ruokavaliosta ja liikunnasta 12 kuukauden ajan. Ohjaus koostui kuudesta kuukausittaisesta tapaamisesta ja seitsemästä puhelinkontaktista ravitsemusasiantuntijan kanssa.
Toinen vuosi oli seurantavuosi elintapaohjausryhmälle, kun taas vertailuryhmä (N=58) sai kolmen kuukauden ohjauksen. Mittaukset tehtiin tutkimuksen alussa ja 12 ja 24 kuukauden kuluttua. Mittauksiin kuuluivat mm. verinäytteet, kehon koostumus ja elintapakyselyitä. Metrimies-hanke toteutettiin vuosina 2009-2012.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
TtM Jatta Puhkalan väitöskirja Effects of Lifestyle Councelling on Metabolic Risk Factros. Overweight professional drivers and postpartum women at increased risk for gestational diabetes. Acta Univeristatis Tamperensis 2286, Tampere 2017. Saatavilla verkossa: http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/101774/978-952-03-0454-6.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017