Terveellinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio voi pienentää odottavan äidin raskausdiabeteksen riskiä. Riski voi pienentyä myös silloin, kun ruokatottumuksia muutetaan suositusten mukaiseen suuntaan raskausaikana. Tämä todettiin Jelena Meinilän väitöstutkimuksessa, jossa selvitettiin ruokatottumusten yhteyttä raskausdiabeteksen riskiin.
Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että paljon kasviksia, hedelmiä ja kuitupitoisia ruokia, mutta vähän runsasrasvaisia ja –sokerisia elintarvikkeita, sekä punaista ja prosessoitua lihaa sisältävä ruokavalio näyttää olevan yhteydessä pienempään raskausdiabeteksen riskiin. Meinilän tutkimuksessa odottavien äitien raskausdiabetesriski oli suurentunut lihavuuden (BMI 30 tai enemmän) tai aikaisemmassa raskaudessa sairastetun raskausdiabeteksen vuoksi. Heidän ravinnonsaantiaan selvitettiin alkuraskaudessa kolmen vuorokauden ruokapäiväkirjalla.
Naiset saivat ruokavaliostaan rasvaa keskimäärin 33 prosenttia kokonaisenergian saannista, tyydyttynyttä rasvaa jonkin verran suositeltua enemmän (12 E%), hiilihydraatteja niukahkosti (46 E%), sokeria (9 E%) ja proteiinia (18 E%) suositusten mukaisesti. D- ja A-vitamiinin, folaatin ja raudan saanti ruoasta oli suosituksia vähäisempää, mutta A-vitamiinia lukuun ottamatta niiden saanti ylsi suositukseen, kun myös ravintoainevalmisteiden käyttö otettiin huomioon. Naisista 77 prosenttia käytti vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita. Ravintoaineiden saantia verrattiin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Muutos parempaan kannattaa myös raskausaikana
Odottavat äidit täyttivät lisäksi ruoankäyttökyselyn raskauden ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella. Kyselyn perusteella laadittiin ruokavalioindeksi, joka kuvasi, kuinka hyvin ruoankäyttötottumukset vastaavat pohjoismaisia ravitsemussuosituksia.
Pohjoismaisia suosituksia hyvin vastaavat ruokatottumukset olivat yhteydessä glukoosirasituskokeessa mitattuun plasman glukoosipitoisuuteen. Keskimäärin pienempiä plasman glukoosipitoisuuksia mitattiin niiltä naisilta, joiden ruokatottumukset vastasivat hyvin ravitsemussuosituksia. Pienempi raskausdiabeteksen riski todettiin myös silloin, kun ruokatottumukset muuttuivat ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen välissä lähemmäs ravitsemussuosituksia.
Meinilän mukaan suurentuneessa raskausdiabeteksen riskissä oleville naisille on hyvä tarjota ravitsemussuositusten mukaista ruokavalioneuvontaa. Neuvonnassa kannattaa painottaa etenkin rasvan laadun ja turvallisten A-vitamiinin saantilähteiden merkitystä.
Raskausdiabetes on riski sekä äidille että lapselle
Raskausdiabetes voi aiheuttaa raskauskomplikaatioita ja lisätä sekä äidin että lapsen riskiä sairastua myöhemmin muun muassa tyypin 2 diabetekseen. Lihavuus on merkittävä raskausdiabeteksen riskitekijä. Vuonna 2015 raskausdiabetesta esiintyi Suomessa 16 prosentilla raskaana olevista naisista. Noin kolmannes kaikista odottajista oli ylipainoisia ja 13 prosenttia lihavia.
Jelena Meinilän väitöskirjan aineisto perustuu RADIEL-tutkimukseen, joka on vuonna 2008 aloitettu satunnaistettu kontrolloitu ravitsemus- ja liikuntainterventiotutkimus raskausdiabeteksen ehkäisemiseksi elämäntapamuutoksin. Rekrytointihetkellä tutkittavat 472 naisista joko suunnittelivat raskautta tai olivat raskautensa alkuvaiheessa.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
ETM Jelena Meinilän väitöskirja Diet quality and its association with gestational diabetes mellitus. Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta 45/2017. Saatavilla verkossa: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/204375/DIETQUAL%281%29.pdf?sequence=3
Ravitsemuskatsaus 2-2017Ravitsemus on osa kokonaisuutta20.12.2017