Kehon D-vitamiinitilanteen ja painon välillä on osoitettu käänteinen yhteys. Yhteys on todettu lukuisissa poikkileikkaus- ja tapaus-verrokki-tutkimuksissa. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että painonnousu ja rasvakudoksen lisääntyminen heikentävät kehon D-vitamiinitilannetta. Toisaalta, myös vastakkaista syy-seuraussuhdetta tutkitaan: D-vitamiinin puutos erityisesti varhaisen kehityksen aikana saattaa altistaa lihavuudelle.
Laajahkon meta-analyysin mukaan sekä lihavuus että ylipaino ovat yhteydessä D-vitamiinin puutokseen. Tämä löydös päti niin aikuisilla kuin lapsilla. Riski D-vitamiininpuutokselle oli lihavilla 35 prosenttia ja ylipainoisilla 24 prosenttia suurempi kuin normaalipainoisilla. Ylipainon ja lihavuuden kuvaaminen tutkimuksissa painoindeksin avulla on hyvinkin vakiintunutta, mutta D-vitamiinin puutoksen raja-arvot ja määritysmenetelmät vaihtelivat tutkimusten välillä. Näiden vaikutus tulokseen osoittautui kuitenkin marginaaliseksi.
Lisätodistusta syy-seurussuhteen suunnasta on saatu tutkimuksissa, joissa on seurattu painonpudotuksen vaikutusta D-vitamiinitilanteeseen. Seerumin 25-hydroksi-D-vitamiinipitoisuus (25-OHD) lisääntyy painonpudotuksen myötä lihavuusleikatuilla aikuisilla. Vastaavia tuloksia on havaittu myös lapsilla perinteisen liikunta- ja ruokavalio-ohjauksen myötä. Näissä tutkimuksissa tutkittavien seuranta on kuitenkin ollut melko lyhytkestoista eikä ruokavalion vaikutusta D-vitamiinitilanteeseen ole tarkasteltu. Toisaalta lihavuusleikkauksen seurauksena molemmilla sukupuolilla havaitaan sukupuolihormoneja sitovan globuliinin lisäys sekä normalisoituneet sukupuolihormonien pitoisuudet verenkierrossa, mikä on linjassa D-vitamiinihavaintojen kanssa.
Rasvakudos voi olla yksi D-vitamiinin kohde
Syitä lihavilla havaittuun heikompaan D-vitamiinitilanteeseen on useita. Siihen vaikuttavat niukempi D-vitamiinin saanti ruokavaliosta suhteessa kehon kokoon sekä vähäisempi oleilu auringossa, joka johtaa niukempaan synteesiin iholla. Vaikuttavia tekijöitä saattaa olla muitakin.
Aiemmin pääteltiin, että rasvakudos toimii pääasiallisena D-vitamiinin varastona. Nyt on kuitenkin osoitettu, että rasvakudos sisältää kaikki D-vitamiinin aineenvaihduntaan tarvittavat entsyymit ja se saattaa olla yksi D-vitamiinin kohde-elimistä. Näyttää todennäköiseltä, että D-vitamiini muokkaa rasvakudoksen tulehdusreaktiota. Yhteenvetona voidaan todeta, että rasvakudoksen matala-asteinen tulehdustila aktivoi ja kuluttaa D-vitamiinivarastoja.
Vapaata ja varastoitunutta vitamiinia
Lihavalla ihmisellä D-vitamiinivarastot saattavat olla lähes rajattomat, eikä kiertävä 25-OHD tällöin kerro kaikkea kehon D-vitamiinitilanteesta. Tiedetään, että useilla steroidihormoneilla biologisesti aktiivisin muoto esiintyy plasmassa vapaana tai löyhästi sitoutuneena albumiiniin. Tämä sama pätee D-vitamiiniin: vapaata hormonia on arviolta alle yksi prosentti ja albumiiniin sidottua 10-15 prosenttia.
D-vitamiini pääsee kohdesoluunsa kahden kuljetusjärjestelmän avulla: aktiivisesti omaan kuljettajaproteiiniin sitoutuneena tai passiivisesti vapaan muodon kautta. Ensin mainittu mekanismi on kuvattu vain munuaisissa, mutta jälkimmäinen on huomattavasti yleisempi ja se liittyy D-vitamiinin vaikutuksiin munuaisten ulkopuolella. Vapaan D-vitamiinin määrää säätelee erityisesti kuljettajaproteiinin määrä ja sen kyky sitoa 25-OHD-molekyyliä, mikä selittää D-vitamiinin vaikutusten vaihtelun eri yksilöiden välillä.
Hyötyykö lihava D-vitamiinilisästä?
Tutkimme lihavien vastetta 50 mikrogramman D-vitamiinilisälle 12 viikkoa kestävän intervention avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 42 nuorta tutkittavaa, jotka oli jaettu neljään ryhmään: lihavat ja normaalipainoiset sekä D-vitamiinivalmiste ja lumevalmiste. Vastetta mitattiin sekä kokonais- että vapaan 25-OHD:n avulla. Lähtötilanteessa lihavilla oli pienemmät 25-OHD-pitoisuudet verrattuna normaalipainoisiin tutkittaviin. Vapaa 25-OHD oli kokonais-25-OHD:tä voimakkaammin yhteydessä lihavuusmittareihin, joita olivat painoindeksi, rasvaprosentti sekä vyötärönympärys. Biologisesti aktiivisen D-vitamiinin määrä näyttäisi siis pienentyvän lihavuuden myötä.
Interventio paransi molempien ryhmien D-vitaniinitilannetta, mutta vaikutus kokonais-25-OHD:n oli lihavilla pienempi kuin normaalipainoisilla (1.5- vs. 2-kertainen). Toisaalta vaste vapaassa-25-OHD- pitoisuudessa ei eronnut ryhmien välillä. Tutkimustuloksemme ovat ainutlaatuisia tässä kohderyhmässä ja voimme todeta, että lihavilla esiintyy heikompaa D-vitamiinitilannetta, mutta myös biologisesti aktiivisen vitamiinin määrä on pienempi kuin normaalipainoisilla.
D-vitamiinilisän avulla tilannetta voitiin kuitenkin korjata. Interventio näyttäytyi yhtä tehokkaana molemmissa ryhmissä, kun vastetta mitattiin vapaan 25-OHD-pitoisuuden avulla. Lihavat näyttävät hyötyvän samasta D-vitamiiniannoksesta kuin normaalipainoiset. Vapaan 25-OHD:n käyttö diagnostiikassa ei ole vielä vakiintunut, joten tuloksemme tarvitsevat lisävahvistusta.
Riskitekijöiden ymmärrystä tarvitaan
Lihavuuden yleisyyden kannalta on tärkeä ymmärtää D-vitamiinin aineenvaihduntaa ja siinä tapahtuvia muutoksia painon kertymisen myötä. Lisää tutkimustietoa tarvitaan kehittämään D-vitamiinipuutteen diagnosointia erityisesti lihavilla yksilöillä.
Koska lihavuus ja D-vitamiinin puutos toimivat riskitekijöinä samoille pitkäaikaissairauksille, kuten tyypin 2-diabetekselle, metaboliselle oireyhtymälle, eräille syöville sekä sydän- ja verisuonisairauksille, on olennaista ymmärtää näitä riskitekijöitä syvällisemmin. Ovatko ne itsenäisiä vai toisistaan riippuvaisia? Tätä tietoa meillä ei vielä ole. Tutkimuksemme aihepiirin parissa jatkuvat.
Kirjoittaja:
ETT, ravitsemustieteen dosentti Heli Viljakainen tutkii lihavuuden etiologiaa Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa.
Lähteet:
- Vimaleswaran KS, Berry DJ, Lu C et al. (2013) Causal relationship between obesity and vitamin D status: bi-directional Mendelian randomization analysis of multiple cohorts. PLoS Med 10(2), e1001383.
- Hjelmesaeth J, Hofso D, Aasheim ET et al. (2009) Parathyroid hormone, but not vitamin D, is associated with the metabolic syndrome in morbidly obese women and men: a cross-sectional study. Cardiovasc Diabetol 8, 7-2840-8-7.
- Pereira-Santos M, Costa PR, Assis AM et al. (2015) Obesity and vitamin D deficiency: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev 16(4), 341-349.
- Yao Y, Zhu L, He L et al. (2015) A meta-analysis of the relationship between vitamin D deficiency and obesity. Int J Clin Exp Med 8(9), 14977-14984.
- Wamberg L, Christiansen T, Paulsen SK et al. (2013) Expression of vitamin D-metabolizing enzymes in human adipose tissue — the effect of obesity and diet-induced weight loss. Int J Obes (Lond) 37(5), 651-657.
- Reinehr T, de Sousa G, Alexy U et al. (2007) Vitamin D status and parathyroid hormone in obese children before and after weight loss. Eur J Endocrinol 157(2), 225-232.
- Escobar-Morreale HF, Santacruz E, Luque-Ramirez M et al. (2017) Prevalence of ’obesity-associated gonadal dysfunction’ in severely obese men and women and its resolution after bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod Update 23(4), 390-408.
- Saggese G, Vierucci F, Boot AM et al. (2015) Vitamin D in childhood and adolescence: an expert position statement. Eur J Pediatr 174(5), 565-576.
- Blum M, Dolnikowski G, Seyoum E et al. (2008) Vitamin D(3) in fat tissue. Endocrine 33(1), 90-94.
- Ochs-Balcom HM, Chennamaneni R, Millen AE et al. (2011) Vitamin D receptor gene polymorphisms are associated with adiposity phenotypes. Am J Clin Nutr 93(1), 5-10.
- Ding C, Gao D, Wilding J et al. (2012) Vitamin D signalling in adipose tissue. Br J Nutr 108(11), 1915-1923.
- Chun RF, Peercy BE, Orwoll ES et al. (2014) Vitamin D and DBP: the free hormone hypothesis revisited. J Steroid Biochem Mol Biol 144 Pt A, 132-137.
- Nigwekar SU & Thadhani R (2013) Vitamin D receptor activation: cardiovascular and renal implications. Kidney Int Suppl (2011) 3(5), 427-430.
- Pekkinen M, Saarnio E, Viljakainen HT et al. (2014) Vitamin D binding protein genotype is associated with serum 25-hydroxyvitamin D and PTH concentrations, as well as bone health in children and adolescents in Finland. PLoS One 9(1), e87292.
- Ying HQ, Sun HL, He BS et al. (2015) Circulating vitamin D binding protein, total, free and bioavailable 25-hydroxyvitamin D and risk of colorectal cancer. Sci Rep 5, 7956.
- Holmlund-Suila E, Pekkinen M, Ivaska KK et al. (2016) Obese young adults exhibit lower total and lower free serum 25-hydroxycholecalciferol in a randomized vitamin D intervention. Clin Endocrinol (Oxf) 85(3), 378-385.
- Holick MF (2007) Vitamin D deficiency. N Engl J Med 357(3), 266-281.