Ravitsemuskatsauksen toimituskunta esittäytyy

Ra­vit­se­mus­kat­saus-leh­den si­säl­lön suun­nit­te­lus­sa ja toi­mit­ta­mi­ses­sa on alus­ta asti ol­lut mu­ka­na ra­vit­se­muk­sen ja lää­ke­tie­teen asi­an­tun­ti­joi­ta ja jul­kai­si­ja­na Mai­to ja Ter­veys ry. Asi­an­tun­ti­joi­na leh­den alku­ai­koi­na oli­vat pro­fes­so­rit Vei­jo An­ti­la, Tatu Miet­ti­nen ja Jar­mo Visa­kor­pi, osas­to­pääl­lik­kö Ola­vi Elo, apu­lais­pro­fes­so­ri Mai­ja Pek­ka­ri­nen ja do­sent­ti Rit­va Sep­pä­nen. Osas­to­pääl­lik­kö Elon ti­lal­le tuli pa­rin vuo­den pääs­tä yli­tar­kas­ta­ja Kai­ja Ha­su­nen. Asi­an­tun­ti­joi­ta ryh­dyt­tiin kut­su­maan toi­mi­tus­kun­nak­si vuo­den 1980 en­sim­mäi­ses­sä nu­me­ros­sa.

Li­säk­si tuol­loin toi­mi myös työ­ryh­mä, jo­hon kuu­lui­vat MMK Lee­na Ai­rak­si­nen, do­sent­ti Pirk­ko An­ti­la, MMK Lee­na Pac­kalén, MML Ju­ha­ni Nord­lund ja do­sent­ti Rit­va Sep­pä­nen. Do­sent­ti Kari Sal­mi­nen tuli muu­ta­man vuo­den pääs­tä Nord­lun­din ti­lal­le.

Leh­ti on il­mes­ty­nyt kak­si ker­taa vuo­des­sa ja sii­nä on kä­si­tel­ty uu­sia ko­ti­mai­sia ja ulko­mai­sia ra­vit­se­mus­alan tut­ki­mus­tu­lok­sia. Se tar­jo­aa kan­san­ta­juis­te­tuis­sa tut­ki­mus­ly­hen­nel­mis­sään no­pe­a­lu­kui­sen tie­to­pa­ke­tin. En­sim­mäi­ses­sä pää­kir­joi­tuk­ses­sa leh­den si­säl­lös­tä to­det­tiin: ”Ly­hen­nel­mät ja kat­sauk­set on poi­mit­tu kan­sain­vä­li­ses­ti tun­nus­te­tuis­ta ra­vit­se­mus­alan ja lää­ke­tie­teen jul­kai­suis­ta. Mu­kaan ote­taan aina myös ko­ti­mai­sia tut­ki­muk­sia, väi­tös­kir­jo­ja, pro gra­du -töi­tä jne. Esit­te­lem­me myös il­mes­ty­nyt­tä ra­vit­se­mus­alan kir­jal­li­suut­ta.”

Nyt juh­la­vuon­na ky­syim­me ny­kyi­sel­tä toi­mi­tus­kun­nal­ta hei­dän nä­ke­myk­si­ään leh­des­tä ja ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­ta Suo­mes­sa. Pyy­sim­me hei­tä ker­to­maan it­ses­tään ja en­nus­ta­maan seu­raa­vaa suur­ta pu­heen­ai­het­ta ra­vit­se­muk­ses­sa.

LKT, professori Antti Aro

Työs­ken­te­lin 20 vuot­ta sisä­tau­tei­hin ja en­dok­ri­no­lo­gi­aan eri­kois­tu­nee­na sai­raa­la­lää­kä­ri­nä ja sit­ten 20 vuot­ta Kan­san­ter­veys­lai­tok­ses­sa (ny­kyi­nen THL) ra­vit­se­mus­tut­ki­ja­na ja asi­an­tun­ti­jana. Ny­kyi­sin olen eläk­keel­lä. Aloi­tin Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­kun­nas­sa 1987, kun mi­nua pyy­det­tiin mu­kaan. Tie­to­jen vaih­to ja uu­den ai­neis­ton laa­ti­mi­nen älyk­kääs­sä seu­ras­sa on ol­lut haus­kaa ja vir­kis­tä­vää.

Ha­lu­an olla mu­ka­na te­ke­mäs­sä si­tou­tu­ma­ton­ta leh­teä, joka toi­mit­taa käyt­tö­kel­pois­ta uut­ta tie­toa ter­vey­den­huol­lon toi­mi­joil­le. Leh­ti elää ajas­sa ja seu­raa ajan­koh­tai­sia asi­oi­ta. Kaik­ki asia­tie­don va­ras­sa toi­mi­vat ka­na­vat ovat tär­kei­tä, ja Ra­vit­se­mus­kat­saus eri­tyi­ses­ti sitä lu­ke­van hoi­to­hen­ki­lös­tön tie­don­läh­tee­nä.

Asi­an­tun­te­mus ko­ros­tuu so­si­aa­li­sen me­di­an tai­ka­us­koi­sen höm­pän tar­peel­li­se­na vas­ta­pai­no­na. En­nus­tan, että seu­raa­va suu­ri pu­heen­aihe ra­vit­se­muk­ses­sa on koh­tuu­den ja nau­tit­ta­vuu­den yh­teen­so­vit­ta­mi­nen.

Omas­ta ra­vit­se­muk­ses­ta huo­leh­din syö­mäl­lä joka päi­vä hy­vää ruo­kaa, jos­sa mai­to­val­mis­teet­kin ovat osa­na. Aa­mul­la nau­tin mai­to­kah­via, li­säk­si käy­tän pii­mää ja jo­gurt­tia sekä tie­ten­kin joka päi­vä juus­toa.

MMM Leena Packalén

Vii­mei­sin työ­paik­ka­ni oli Maa- ja met­sä­ta­lous­tuot­ta­jain Kes­kus­lii­ton vies­tin­tä­pääl­li­kön toi­mi. Sitä en­nen tein pari­kym­men­tä vuot­ta toi­mit­ta­jan töi­tä yrit­tä­jä­nä. Ny­kyi­sin olen eläk­keel­lä.

Olen teh­nyt Mai­to- ja Ter­veys ry:lle keik­ka­hom­mia ja vies­tin­tää opis­ke­lu­a­jois­ta eli 1960-lu­vun lo­pul­ta läh­tien. Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­sih­tee­rin teh­tä­vä oli en­sim­mäi­nen suh­tee­ni va­paa­na toi­mit­ta­ja­na ja yrit­tä­jä­nä. Sekä leh­ti että kol­mas lap­se­ni syn­tyi­vät vuon­na 1979, jol­loin sa­nou­duin irti Hel­sin­gin Sa­no­mien toi­mit­ta­jan pes­tis­tä. Vuon­na 1995 siir­ryin toi­mi­tus­kun­nan jä­se­nek­si. Toi­mi­tus­kun­ta on erin­o­mai­sen miel­lyt­tä­vä tapa seu­ra­ta ra­vit­se­muk­sen ajan­koh­tai­sia asi­oi­ta ja tut­ki­mus­ta.

Leh­ti on mie­les­tä­ni to­teut­ta­nut hy­vin alku­pe­räis­tä ta­voi­tet­taan: leh­den vies­ti pe­rus­tuu voi­mas­sa ole­viin ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­siin. Se on tuo­nut si­säl­töön moni­puo­li­suu­den. Kes­to­ai­hei­ta vuo­sien var­rel­ta ovat las­ten ra­vit­se­mus, kou­lu­ruo­ka ja li­ha­vuus. Yk­sit­täi­sis­tä ra­vin­to­ai­neis­ta ehkä tii­viim­min on seu­rat­tu D-vi­ta­mii­nia, mikä joh­tu­nee sii­tä, että sitä on tut­kit­tu ah­ke­ras­ti ja suo­si­tuk­sia on tar­ken­net­tu.

Tar­vi­taan me­dia, joka ko­ko­aa ja tul­kit­see tut­ki­mus­ta. Tar­vi­taan me­dia, joka ker­too, mitä on ruo­ka­ko­hu­jen ja di­eet­ti­muo­tien ta­ka­na. Toi­von, että Ra­vit­se­mus­kat­saus on tu­le­vai­suu­des­sa­kin jär­jen ääni ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa. Kai­ken­lai­nen asi­an­tun­ti­juus on täl­lä het­kel­lä huo­nos­sa huu­dos­sa, mut­ta jär­jen ään­tä­kin kuun­nel­laan, kun­han vain jak­sam­me sitä yllä­pi­tää.

Ar­ve­len, että yk­si­löl­li­syy­den ko­ros­ta­mi­nen jat­kuu ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa vie­lä jon­kin ai­kaa. Mut­ta yk­si­löl­li­syy­den vas­ta­re­ak­tio odot­te­lee jo nur­kan ta­ka­na, ja ja­ka­mis­ta­lous tu­lee ruo­kai­luun­kin en­tis­tä vah­vem­pa­na. Toi­vot­ta­vas­ti ra­vit­se­muk­sen roo­li ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin edis­tä­jä­nä saa ko­ros­te­tun ase­man ja asi­an­tun­ti­joi­ta töi­hin, kun sote-sot­ku jos­kus sel­vi­ää.

Ko­e­tan syö­dä mah­dol­li­sim­man pal­jon kas­vik­sia, sie­niä, mar­jo­ja ja he­del­miä, mut­ta tosi­asia on, että lei­pä ja juus­tot ovat into­hi­mo­ni. Ka­laa voi­sin syö­dä joka päi­vä, mut­ta lap­sen­lap­set ha­lu­a­vat ma­ka­ro­ni­laa­tik­koa ja tor­til­lo­ja. Maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia syön mys­lin kera, smoot­hie­na ja maus­tan kas­tik­keik­si ka­lal­le, li­hal­le ja kas­vik­sil­le.   Mai­toa lo­raut­te­len run­saas­ti kah­viin.

MMT, dosentti, professori Hannu Korhonen

Jäin vuon­na 2016 eläk­keel­le Luon­non­vara­kes­kuk­ses­ta, jos­sa toi­min en­sin 12 vuot­ta Elin­tar­vik­kei­den tut­ki­mus­lai­tok­sen joh­ta­ja­na ja sen jäl­keen 10 vuot­ta tut­ki­mus­pro­fes­so­ri­na. Kiin­nos­tuin jo opis­ke­lu­ai­ka­na kan­sain­vä­li­ses­tä tut­ki­mus­työs­tä ja maa­il­man näl­kä­on­gel­mas­ta. Nämä ai­heet ovat vii­toit­ta­neet koko työ­u­raa­ni, joka kä­sit­tää mai­toon liit­ty­vän tut­ki­mus­työn ja yli­o­pis­to-ope­tuk­sen li­säk­si run­saas­ti kan­sain­vä­li­siä teh­tä­viä. Tut­ki­mus­työ­ni kes­kit­tyi eri­tyi­ses­ti mai­don bio­ak­tii­vi­siin yh­dis­tei­siin ja nii­den mah­dol­lis­ten ter­veys­vai­ku­tus­ten sel­vit­tä­mi­seen.

Sain kut­sun Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­kun­taan vuo­den 1994 alus­sa, kun mi­nut va­lit­tiin Mai­to ja Ter­veys ry:n hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jak­si. Toi­mi­tus­kun­nas­sa mu­ka­na ole­mi­nen on an­ta­nut mah­dol­li­suu­den sekä ja­kaa omaa osaa­mis­ta että op­pia muil­ta jä­se­nil­tä. Eri­tyi­ses­ti kes­kus­te­lut ajan­koh­tai­sis­ta ra­vit­se­muk­seen ja ter­vey­teen liit­ty­vis­tä ai­heis­ta ovat ol­leet ko­kous­ten suo­la. Ne ovat laa­jen­ta­neet nä­ke­mys­tä­ni ra­vit­se­muk­sen ja ruo­ka­va­li­on mer­ki­tyk­ses­tä ter­vey­del­le ja hy­vin­voin­nil­le.

Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen teh­tä­vä­nä on tie­dot­taa puo­lu­eet­to­mas­ti ja kan­san­ta­jui­ses­ti ruo­kaan, ra­vit­se­muk­seen ja ter­vey­teen liit­ty­vis­tä uu­sim­mis­ta tut­ki­mus­tu­lok­sis­ta, ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sis­ta ja uu­sis­ta ra­vit­se­mus­tren­deis­tä. Leh­ti on säi­lyt­tä­nyt puo­lu­eet­to­man tie­do­tus­vä­li­neen ase­man, ja toi­von sa­man lin­jan jat­ku­van myös tu­le­vai­suu­des­sa.

Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen roo­li luo­tet­ta­va­na tie­to­läh­tee­nä ei ole muut­tu­nut mer­kit­tä­väs­ti vuo­sien ku­lu­es­sa, mut­ta leh­den si­säl­lön hyö­dyn­tä­jien pii­ri on laa­jen­tu­nut asi­an­tun­ti­jois­ta alan neu­von­taan, kou­lu­tuk­seen ja jul­ki­seen me­di­aan. Myös ra­vit­se­mus- ja elin­tar­vi­ke­y­ri­tys­ten kiin­nos­tus leh­den si­säl­töön on kas­va­nut. Tätä ilah­dut­ta­vaa ke­hi­tys­tä on il­mei­ses­ti edis­tä­nyt leh­den muut­tu­mi­nen säh­köi­seen muo­toon muu­ta­ma vuo­si sit­ten. Kes­to­ai­hei­ta on usei­ta, mut­ta eräs tär­keim­piä on mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den mer­ki­tys ra­vit­se­muk­ses­sa ja ter­vey­den yllä­pi­dos­sa, kos­ka tut­ki­mus tuo esil­le jat­ku­vas­ti mai­don ar­voa li­sää­vää tie­toa.

Ruo­ka näyt­tää ole­van nyt pin­nal­la kai­kis­sa me­di­ois­sa ja eri­lai­sia tren­de­jä tu­lee ja me­nee jat­ku­vas­ti. Ku­lut­ta­jia kiin­nos­ta­vat edel­leen ter­veel­li­set ja epä­ter­veel­li­set ruo­ka­va­li­ot ja nii­den vai­ku­tuk­set fyy­si­seen ja hen­ki­seen hy­vin­voin­tiin. Ar­ve­len, että eräs suu­ri tie­teel­li­sen kes­kus­te­lun aihe tu­lee ole­maan epi­ge­ne­tii­kan eli ai­em­pien suku­pol­vien ra­vit­se­muk­sen vai­ku­tuk­set nyky­suku­pol­vien ter­vey­den­ti­laan ja se, kuin­ka tätä tie­toa pi­täi­si hyö­dyn­tää pa­ran­ta­maan tu­le­vien suku­pol­vien hy­vin­voin­tia.

Myön­nän, että oma ruo­ka­va­li­o­ni voi­si vaa­tia ko­hen­ta­mis­ta, jos kat­so­taan suo­ma­lai­sia ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia. Yri­tän kui­ten­kin syö­dä moni­puo­li­ses­ti ja koh­tuul­li­ses­ti si­ten, että pai­no­ni py­syy suo­si­tus­ten ra­jois­sa, myös so­pi­van lii­kun­nan avus­tuk­sel­la. La­sil­li­nen mai­toa ja eri­lai­set juus­tot kuu­lu­vat päi­vit­täi­seen ruo­ka­va­li­oo­ni.

LKT, dosentti, professori Aila Rissanen

Olen sisä­tau­tien do­sent­ti ja eri­kois­lää­kä­ri sekä klii­ni­sen ra­vit­se­muk­sen spe­si­a­lis­ti. Olen eläk­keel­lä Hel­sin­gin seu­dun yli­o­pis­tol­li­ses­ta kes­kus­sai­raa­las­ta (HYKS), jos­sa toi­min edel­leen pie­nes­ti mu­ka­na pe­rus­ta­mie­ni Li­ha­vuus­tut­ki­mus­yk­si­kön ja Syö­mis­häi­ri­ö­yk­si­kön toi­min­nois­sa. Li­säk­si olen kan­san­ter­veys­tie­teen do­sent­ti Tam­pe­reen yli­o­pis­tos­sa.

Tu­lin mu­kaan Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­kun­taan vuon­na 1987. Toi­mi­tus­kun­nas­sa mu­ka­na ole­mi­nen mer­kit­see mi­nul­le mah­dol­li­suut­ta ja­kaa käy­tän­nön­lä­heis­tä ra­vit­se­mus­tie­toa tär­ke­äl­le koh­de­ryh­mäl­le mu­ka­vas­sa seu­ras­sa. Leh­den tär­kein teh­tä­vä on ja­kaa puo­lu­ee­ton­ta, ajan­koh­tais­ta tie­toa ra­vit­se­muk­sen uu­sis­ta tuu­lis­ta ja suo­si­tuk­sis­ta. Ajan­koh­tai­set ai­heet ovat vuo­sien var­rel­la pai­no­tuk­sil­taan vaih­tu­neet. Koko ajan esil­lä on py­sy­nyt uu­sin tut­kit­tu tie­to kan­san­ra­vit­se­muk­ses­ta, eri­tyi­ses­ti lap­sis­ta ja nuo­ris­ta sekä tie­tys­ti mai­dos­ta.

Asi­an­tun­ti­juu­den ja tut­ki­tun tie­don roo­li tä­män päi­vän ra­vit­se­mus- ja ter­veys­kes­kus­te­lus­sa on eh­dot­to­mas­ti tär­keä. Itse­op­pi­nei­den maal­li­koi­den mes­si­aa­ni­sen ja yksi­puo­li­sen kir­joit­te­lun tasa­pai­nois­ta vas­ta­pai­noa tar­vi­taan. Sa­maa tar­vi­taan myös (pii­lo)kau­pal­lis­ten esiin­nou­su­jen oi­kai­se­mi­sek­si. Ar­ve­len, että seu­raa­va suu­ri pu­heen­aihe ra­vit­se­muk­ses­sa on aivo­ruo­ka ja ikään­ty­mi­seen vai­kut­ta­mi­nen ra­vin­nol­la. Myös ym­pä­ris­tö­ky­sy­myk­set nou­se­vat en­tis­tä enem­män esiin.

Har­ki­tut va­lin­nat pi­tä­vät huo­len omas­ta hy­väs­tä ra­vit­se­muk­ses­ta­ni. Kun­ni­oi­tan ko­ti­mais­ta lähi­ruo­kaa käyt­tä­mäl­lä pal­jon juu­rek­sia, vi­han­nek­sia, yrt­te­jä ja mar­jo­ja. Saan nii­tä pal­jol­ti omal­ta pals­tal­ta­ni. Ras­va­ton mai­to ja pii­mä sekä nii­hin poh­jau­tu­vat mar­jas­moot­hiet ovat kes­kei­nen osa aamu­a­te­ri­aa­ni ja väli­pa­lo­ja­ni.

FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Paula Hakala

Aloi­tin työ­u­ra­ni Ke­las­sa ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti­na. Sain pian mah­dol­li­suu­den siir­tyä te­ke­mään tut­ki­mus­ta ja väit­te­lin vuon­na 1994 toh­to­rik­si Kuo­pi­on yli­o­pis­tos­sa. Tut­ki­mus­työn ohes­sa toi­min kou­lu­tus- ja asi­an­tun­ti­ja­teh­tä­vis­sä pi­tä­mäl­lä lu­en­to­ja sekä kir­joit­ta­mal­la kan­san­ta­jui­sia ar­tik­ke­lei­ta. Olin lä­hes kym­me­nen vuo­den ajan val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan (VRN) jä­sen ja osal­lis­tuin usei­den kan­sal­lis­ten ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten laa­ti­mi­seen. Vii­me vuo­sien mie­lui­sim­pia töi­tä­ni oli ve­tää han­ket­ta, jon­ka tu­lok­se­na val­mis­tui Ke­lan ja VRN:n yh­teis­työ­nä jul­kai­se­ma Kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­joi­den ra­vit­se­mus­suo­si­tus.

Tu­lin mu­kaan Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­kun­taan vuon­na 2001. Työ­to­ve­ri­ni Rit­va Sep­pä­nen eh­dot­ti mi­nua seu­raa­jak­seen ja suos­tuin ilo­mie­lin.

Pi­dän tär­ke­ä­nä, että Ra­vit­se­mus­kat­saus säi­lyy luo­tet­ta­va­na ra­vit­se­mus­tie­don ja­ka­mi­sen ka­na­va­na ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sil­le ja hei­dän vä­li­tyk­sel­lään koko vä­es­töl­le. En­nen ne­tin aika­kaut­ta leh­den roo­li ra­vit­se­mus­tie­don läh­tee­nä oli il­mei­ses­ti ny­kyis­tä ko­ros­tu­neem­pi, kos­ka mui­ta tie­to­läh­tei­tä oli niu­kem­min tar­jol­la. Pa­pe­ri­leh­den muut­tu­mi­nen verk­ko­leh­dek­si on mel­koi­nen haas­te, sil­lä lu­ki­jois­ta on nyt kil­pail­ta­va mo­nien mui­den kir­joi­tus­ten, ku­ten ra­vit­se­mus­ai­heis­ten blo­gien kans­sa.

Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen ai­hei­den va­lin­nas­sa on huo­mi­oi­ta­va nii­den ajan­koh­tai­suus. Luo­tet­ta­viin tut­ki­muk­siin pe­rus­tu­vaa tie­toa on vält­tä­mä­tön­tä ja­kaa var­sin­kin ai­heis­ta, jois­ta on liik­keel­lä ris­ti­rii­tai­sia nä­ke­myk­siä. Leh­den kes­to­ai­hei­ta tai­ta­vat olla ai­na­kin ras­va, so­ke­ri ja eri­lai­set di­ee­tit, jot­ka pul­pah­ta­vat aina uu­del­leen pin­nal­le. Toi­von, että seu­raa­va suu­ri pu­heen­aihe ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa on jo­ta­kin po­si­tii­vis­ta. Pu­heen­ai­heek­si voi nous­ta esi­mer­kik­si hy­vän ra­vit­se­muk­sen vai­ku­tus ter­vey­teen suo­lis­to­mik­ro­bien vä­li­tyk­sel­lä. Täs­tä saa­ta­nee lähi­vuo­si­na pal­jon uut­ta tut­ki­mus­tie­toa.

Asi­an­tun­ti­juu­den ja tut­ki­tun tie­don roo­li tä­män päi­vän ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa on en­tis­tä­kin tär­ke­äm­pi. Muu­toin va­kuut­ta­vas­ti nä­ke­myk­si­ään esiin tuo­vat ko­ke­mus­a­si­an­tun­ti­jat pää­se­vät hel­pos­ti häm­men­tä­mään ja jopa vää­ris­tä­mään kä­si­tyk­siä ra­vin­nos­ta ja ter­vey­des­tä. Ra­vit­se­mus­kat­saus-leh­den tut­ki­muk­siin pe­rus­tu­va si­säl­tö aut­taa ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­la­sia osal­lis­tu­maan ra­vit­se­mus­kes­kus­te­luun asi­al­li­ses­ti ja oi­ko­maan pe­rus­tel­lus­ti mah­dol­li­sia vää­riä kä­si­tyk­siä.

Olen kaik­ki­ruo­kai­nen, mut­ta on­nek­si ter­veel­li­nen ruo­ka mais­tuu mi­nul­le kaik­kein par­haal­ta. Ruo­kie­ni pää­raa­ka-ai­nei­ta ovat mar­jat, he­del­mät ja kas­vik­set, joi­ta kas­vaa run­saas­ti myös omas­sa puu­tar­has­sa­ni. Li­säk­si käy­tän täys­jyvä­vil­jaa, ka­laa ja mai­to­val­mis­tei­ta. Suo­sik­ke­ja­ni ovat vähä­ras­vai­set ha­pan­mai­to­tuot­teet, joi­ta nau­tin mar­jo­jen kera. Juus­tois­ta mais­tu­vat var­sin­kin lei­pä- ja pii­mä­juus­tot.

Professori Päivi Palojoki

Työs­ken­te­len Hel­sin­gin yli­o­pis­ton kas­va­tus­tie­teel­li­ses­sä tie­de­kun­nas­sa koti­ta­lous­pe­da­go­gii­kan pro­fes­so­ri­na. Tut­kin ja ope­tan ruo­kaan, op­pi­mi­seen ja kas­va­tuk­seen liit­ty­viä ai­hei­ta tu­le­vil­le koti­ta­lous­o­pet­ta­jil­le ja oh­jaan hei­dän opin­näy­te­töi­tään. Tä­män vuo­den vie­tän Ruot­sis­sa Gö­te­bor­gin yli­o­pis­tos­sa (Ins­ti­tu­ti­o­nen för kost- och id­rotts­ve­tens­kap), jos­sa toi­min vie­rai­le­va­na pro­fes­so­ri­na.

Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­kun­taan tu­lin kut­sut­tu­na mu­kaan vuon­na 2001. Toi­mi­tus­kun­nas­sa mu­ka­na ole­mi­nen mer­kit­see mi­nul­le hy­viä ver­kos­to­ja. Saan sa­mal­la kiin­nos­ta­vaa uut­ta tie­toa myös it­sel­le­ni.

Ha­lu­an olla mu­ka­na te­ke­mäs­sä leh­teä, joka tar­joi­lee tie­teel­lis­tä tie­toa so­pi­vas­ti an­nos­tel­tu­na am­mat­ti­lais­ten käyt­töön. Pi­dän tär­ke­ä­nä, että pää­tök­sen­teko poh­jau­tuu tut­kit­tuun tie­toon. Olen sitä miel­tä, että ra­vit­se­mus­tie­don tu­lee aina pe­rus­tua tut­kit­tuun tie­toon. Kaik­ki muu on tur­haa.

Kas­vis­ruo­ka nou­see ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa ja Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen ai­heis­sa aina ta­val­la tai toi­sel­la uu­del­leen mu­kaan. Se on ajan­koh­tai­nen aihe myös nyt. Esi­mer­kik­si hyön­teis­ruo­kaa pi­dän var­sin mar­gi­naa­li­se­na tren­di­nä. Tär­ke­äm­pää oli­si, että sai­sim­me ih­mis­ten ar­ki­set ruo­ka­va­lin­nat en­sin jär­ke­väl­le to­lal­le.

Omas­ta hy­väs­tä ra­vit­se­muk­ses­ta­ni pi­dän huol­ta va­lit­se­mal­la ruo­ka­ni moni­puo­li­ses­ti. Moni­puo­li­suus mää­rit­te­lee myös mai­to­val­mis­tei­den käyt­töä­ni.

ETM, FT Tuula Tuure

Työs­ken­te­len Va­li­ol­la ra­vit­se­muk­sen ja elin­tar­vi­ke­lain­sää­dän­nön asi­an­tun­ti­jana. Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen toi­mi­tus­kun­taan tu­lin mu­kaan vuon­na 1999, kun Va­li­ol­la ai­kai­sem­min työs­ken­nel­lyt pro­fes­so­ri Riit­ta Kor­pe­la jät­ti paik­kan­sa toi­mi­tus­kun­nas­sa ja pyy­si mi­nua ti­lal­leen.

Muis­tan ra­vit­se­mus­tie­teen opin­to­je­ni alku­a­jal­ta, mi­ten en­sim­mäis­tä ker­taa Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta lu­kies­sa­ni ihas­te­lin leh­den kom­pak­tia ta­paa esit­tää ra­vit­se­mus­a­si­oi­ta laa­jal­la pers­pek­tii­vil­lä ja asi­an­tun­te­vas­ti. Oli suu­ri kun­nia pääs­tä mu­kaan toi­mi­tus­kun­taan suun­nit­te­le­maan ja to­teut­ta­maan tätä leh­teä.

Leh­den tär­keim­piä teh­tä­viä on ku­va­ta ra­vit­se­mus­a­si­oi­ta laa­ja-alai­ses­ti, ob­jek­tii­vi­ses­ti ja asi­an­tun­te­vas­ti, mut­ta sa­mal­la help­po­lu­kui­ses­ti. Leh­ti on aina pyr­ki­nyt ajan­koh­tai­siin tee­moi­hin ja muun mu­as­sa uu­sim­pien tut­ki­mus­tu­los­ten esit­tä­mi­seen. Ne var­mas­ti kiin­nos­ta­vat jat­kos­sa­kin.

Tut­kit­tu tie­to ja asi­an­tun­te­mus ei­vät kiin­nos­ta kaik­kia, mut­ta on­nek­si on pal­jon nii­tä­kin ryh­miä, jot­ka et­si­vät jat­ku­vas­ti täl­lais­ta tie­toa ja pe­rus­ta­vat sii­hen omat nä­ke­myk­sen­sä ja pää­tök­sen­sä. Toi­mi­tus­kun­nas­sa kuu­li­sim­me mie­lel­läm­me lu­ki­joi­den nä­ke­myk­siä kiin­nos­ta­vis­ta ai­heis­ta ja nii­den esi­tys­ta­vois­ta. Sitä kaut­ta sai­sim­me toi­vot­ta­vas­ti uut­ta ja tuo­ret­ta sä­vyä jut­tui­hin ja ehkä myös ra­vit­se­mus­kes­kus­te­luun.

Olen jo pit­kään odot­ta­nut, että ki­ven­näis­ai­nei­den mer­ki­tys ter­vey­del­le nou­si­si ra­vit­se­mus­kes­kus­te­lus­sa ja –tut­ki­muk­ses­sa enem­män esiin. Jodi on Suo­mes­sa ol­lut pal­jon ja hy­vin esil­lä, mut­ta esi­mer­kik­si ka­liu­mis­ta tus­kin pu­hu­taan. Myös mag­ne­sium on aika vä­hän kes­kus­te­luis­sa mu­ka­na ur­hei­lu­pii­rien ulko­puo­lel­la.

Omas­ta hy­väs­tä ra­vit­se­muk­ses­ta­ni huo­leh­din syö­mäl­lä moni­puo­li­ses­ti ja kas­vis­pai­not­tei­ses­ti. Se on mi­nul­le help­poa ja luon­te­vaa, kos­ka pi­dän pal­jon vaih­te­lus­ta ja kas­vik­sis­ta. Lä­hes kaik­ki laa­du­kas ja hy­vin val­mis­tet­tu ruo­ka mais­tuu mi­nul­le, jo­ten ruo­ka­va­li­oo­ni kuu­luu myös li­haa sekä tie­ten­kin ka­laa ja me­ren­e­lä­viä. Mai­to­val­mis­tei­ta käy­tän päi­vit­täin. Suo­sik­ke­ja­ni ovat pii­mä, maus­ta­ma­ton jo­gurt­ti, juus­to ja rah­ka.

Kir­joit­ta­jat:

Toi­mi­tus­kun­ta

Ant­ti Aro on ol­lut mu­ka­na toi­mi­tus­kun­nas­sa vuo­des­ta 1987.

Lee­na Pac­kalén on ol­lut mu­ka­na leh­den te­os­sa alus­ta asti.

Han­nu Kor­ho­nen aloit­ti toi­mi­tus­kun­nas­sa vuon­na 1994.

Aila Ris­sa­nen tuli mu­kaan toi­mi­tus­kun­taan 1987.

Pau­la Ha­ka­la aloit­ti toi­mi­tus­kun­nas­sa vuon­na 2001.

Päi­vi Palo­joki kut­sut­tiin mu­kaan 2001. Ku­vaa­ja: Tuo­mo Aal­to

Tuu­la Tuu­re on ol­lut mu­ka­na vuo­des­ta 1999 asti.

Toi­mi­tus­kun­ta ko­koon­tui hel­mi­kuus­sa miet­ti­mään tä­män leh­den si­säl­töä. Ku­vaa­ja: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018